• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam79
Toplam Ziyaret5137171
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları
Recep ŞAHAN
recepsahan@hotmail.com
NAMAZ EĞİTİMİ
19/02/2020

Hayatımız ezanla başlar namazla biter. Doğduğumuzda ilk duyduğumuz “Allâhü Ekber” sözüdür. Ölünce de doğduğumuzda kulağımıza okunan ezanın namazı kılınarak defnediliriz. Hayat bu ikisi arasındadır. 

İnsan diğer canlılardan farklı olarak “ibadet” ile sorumlu bir varlıktır. (Zâriyat 51/56) Müslüman için bu dünya değil ahiret yurdu önemlidir. Asıl yatırım orası için yapılır. Zira dünya değil ahiret kalıcıdır (A’lâ 87/17) Kalıcı olana yatırım yapmak en karlı iştir.  Ancak bu dünya ebedi yurdumuzun selameti bakımından önemlidir. Zira burası bir tarladır buraya ekilen ürünlerin hasadı öbür tarafta yapılacak. Bu bakımdan burası aslına ahireti de dizayn etmektedir.  Çok iyi değerlendirmek lazım.

Bakınız insanın sorumluluğu bâliğ olunca başlıyor. Yani “ergen” olunca. Bu dönem ile artık “amel defterleri” açılıyor ve günah-sevap işlemeye başlıyor. Bundan sonra bizim hayat albümümüz dolduruluyor. Hayatımız arşivleniyor adeta. (Âl-i İmran 3/5,29, Nisa4/108,Yunus 10/21,  Nahl 16/19, Meryem 18/79-80, Yasin 36/12, Casiye 45/29, İnfitar 82/10-12, Tarık 86/4,  A’lâ 87/7,Fecr 89/ 14)

Diğer taraftan insan ergenlik çağına kadar dünyaya intibak dönemindedir. Defterine bir şey yazılmaz. Bu dönem çocukluk dönemidir. Çocuk hayatı ebeveyninden öğrenir. İbadetleri de. Bu dönem ibadetlere ısınma dönemidir. Eğitim önemidir.

Aynı zamanda bir eğitimci olan Allah Rasûlü(as) “Çocuklarınız yedi yaşına geldiklerinde namazı emredinizdiye uyarıda bulunmaktadır. Bu,  yedi yaşından itibaren namaz eğitimine başlayınız” demektir. Tabi bu, yedi yaşından (0-7 yaş taklid ve modelleme dönemidir) evvel bu konuda hiçbir şey yapılmamalı anlamında değildir elbet. Zaten Müslüman bir ailede çocuk namaz kılan bir ebeveyni görerek yetişir. Onun taze dimağına bu yerleşir. Yaşanan bir islam vardır onun hayatında. Bu noktada din eğitiminde de en önemli unsur yine “AİLE”dir.  Namaz  kılınan, Kur’an okunan, islami tesettüre riayet edilen bir ailede yetişen çocuk ile bunların olmadığı bir ailede yetişen çocuk din eğitimi noktasında bir değildir.

Eğitim bir süreçtir. Namaz  eğitimi de öyle. Çocuk daha küçük yaştan itibaren ebeveynin namaz kılmasını gözlemler. Sonra ebeveynden abdest almayı namaz kılmayı öğrenir. Babası zaman zaman çocuğunu camiye de götürür. Yaş biraz daha ilerleyince namazın detaylarını, namazda okunacak dua ve sureleri öğrenir. Mükellef olma yaşı gelince de artık bütün bu süreçte öğrendiklerini daha dikkatle hayata tatbik eder. Artık namaz kılması ona zor gelmez. Zira zaten buna alışmış, bunun eğitimini almış ve başarıyla tamamlamıştır.

Bakınız Diyanet İşleri Başkanlığımızın tüm camilerde “karne tatilinde” hayata geçirdiği “CAMİYE KOŞUYORUZ NAMAZLA BULUŞUYORUZ” etkinliği düzenledi. Bu etkinlik de namaz eğitiminin bir parçasıdır. Bu sayede çocuklarımız camiye ve namaza alışıyorlar. Kendilerine çeşitli hediyeler de veriliyor. Böylece onların genç dimağlarında güzel izler bırakılıyor. Bu sayede ileride “namazlı bir hayat” yaşamaları çok daha kolay olacaktır inşallah.

  Aslında bütün ibadetlerde böyle bir eğitim süreci vardır. Misal oruç ibadeti. Kültürümüzde “tekne orucu” diye bir oruç vardır ki çocuklarımızı oruç ibadetine alıştırmayı hedeflemektedir. Yani  tekne orucu aslında “oruç  eğitimi” dir. Çocuk iken yarım gün veya 1-2 gün oruç tutmaya alışan çocuk “mükellef” olunca artık oruç tutmakta zorlanmayacaktır.

Bir namaz çıkışı cami avlusunda cemaatten bir kardeşimiz bana yaklaşarak  çocuğunun namaz kılmadığını bunun için ne yapması gerektiğini sordu. Ben de çocuğunuz kaç yaşında diye sordum. Otuz yaşında diye cevap verince ona yapacak pek bir şey yok, çok geç kalmışsın, bu saatten sonra yapacağın iki şey var, “dua ve öğüt” dedim.

Hakikaten bir müslüman çok sevdiğini iddia ettiği peygamberinin bu konudaki öğütlerine kulak verseydi bugün %70’i namaz kılmayan bir Müslüman toplum olmazdık. Üstelik “Kıyamet günü kulun ilk hesaba çekileceği ameli namazıdır…” (Tirmizi, Mevâkît 188) diye ferman buyuran bir peygamberin ümmetiyiz. 16.02.2020



776 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SİZİN KADİR GECENİZ NE ZAMAN? - 19/05/2020
Sahi sizin Kadir Geceniz ne zaman? Çoğumuz Ramazanın 27. Gecesine odaklandık değil mi?
CENNETE TÜNEL AÇMAK - 05/05/2020
Cennet her Müslümanın hayalidir. Rabbimiz bizi bu dünyada sınava tabi tutuyor.
HÜZÜNLÜ RAMAZAN - 24/04/2020
Dünya aylardır Koronavirüs salgını ile boğuşuyor. Ülkemizde de hastalığın yayılmasını önlemek maksadıyla bir dizi tedbirler alındı.
HAYIRDA YARIŞMAK - 17/04/2020
Devletimiz tarafından “Biz Bize Yeteriz Türkiye” yardımlaşma kampanyası başlatılıp da bağışlar yağmur gibi yağmaya başlayınca aklıma Tebük seferi öncesi yaşananlar geldi.
İMAMLAR VE DOKTORLAR - 31/03/2020
Millet Koronavirüs ile savaşırken şu malum “hastalıklı kafa” yine ortalığı bulandırdı. Neymiş 150 bin imam bir doktor etmezmiş! İmamlar ile doktorları kıyas etmek ne kadar doğru dersiniz?
İYİ-KÖTÜ-ÇİRKİN - 18/03/2020
Bir süredir dünya gündeminin ilk sıralarında “Koronavirüs” yer alıyor. Koronavirüs’ün anavatanı Çin. Daha sonra dünya çapında yayıldı. “Acaba ülkemizde de vaka olur mu?” sorusu hep gündemdeydi.
CORONA MI SİGARA MI? - 04/03/2020
Bugünlerde gündem “coronavirüs”. Dünyada hızla yayılan ve ilk çıktığı Çin’de 2500 kişinin ölümüne sebep olan ölümcül bir virüsten bahsediyoruz.
MUSİBETLERİ NASIL OKUMAK LAZIM? - 05/02/2020
Dünya insan için bir imtihan yeridir. Dünya denen şu hanede iyi veya kötü denebilecek çeşitli olaylarla karşılaşırız. Nimetle de karşılaşabiliriz musibetle de.
İSLAM SOSYAL HAYATTA GÖRÜNÜR OLMASIN ÖYLE Mİ? - 25/01/2020
Geçenlerde sosyal medyada bir gazetecinin paylaşımına denk geldim. İş bu zat bir İmam-Hatip Lisesinin bahçe duvarına yazılı ayet mealinden rahatsız olmuş. “Bu işler böyle kolay mı oluyor?” diye de soruyor arkadaş. Ne sakıncası varsa!?
 Devamı
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398
Saat