• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam711
Toplam Ziyaret5114069
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları
Recep ŞAHAN
recepsahan@hotmail.com
Son Pişmanlık
29/03/2013

“Son pişmanlık fayda vermez” diye bir söz vardır. Gerçekten de son pişmanlığın bir faydası yok. Pişmanlığın faydalı olabilmesi için zamanında ve yerinde olması gerekiyor. Bu bağlamda meseleye Kur’an perspektifinden bakarak Kur’an’dan iki misalle açıklık getirmeye çalışalım.

         Birincisi Firavun’un imanı! Malumunuz Firavun da iman etmişti. Kızıldeniz’de boğulma anında “ben de Musa’nın rabbine iman ettim” deyince bu sefer Allah “şimdi mi?” diye karşılık vererek Firavun’un imanının geçersiz olduğunu beyan etmişti. (Yunus10/90 ) Ama zamansız  bir iman ki bu iman Yüce Yaratıcımız tarafından kabul olunmamıştır. (Yunus10/90 ) Neden? Çünkü ömrünü Allah ve Onun Resulü Musa(as)’a düşmanlık ile geçirip, hatta İlahlık iddiasında bile bulunan (Naziat79/24) birisinin artık öleceğini anladığı sırada iman etmesi bir anlam ifade etmiyor. Zira artık yolun sonuna gelinmiştir. İman ise yeis(ümitsizlik) halinde olmaz. İman pazarlıksız olmalı.Firavun gerçeği görünce tevbe etmeye kalktı, pişman oldu ama bu son pişmanlık ona fayda vermedi.Demek ki iman pazarlıksız olacak ve tevbe  Firavun tevbesi olmayacak.

 

İkinci misalimiz de Mü’minun suresinden iki ayet.99 ve 100. ayetler. Şöyle bir sahne anlatılıyor burada:

Onlardan birine ölüm gelince: 'Rabbim! Beni geri çevir, belki, yapmadan bıraktığımı tamamlar, iyi iş işlerim' der. Hayır; bu söylediği sadece kendi lafıdır. Tekrar diriltilecekleri güne kadar arkalarında geriye dönmekten onları alıkoyan bir engel vardır.”

         Burada da ölüm anında pişmanlık duyan bir kimseden bahsediliyor. O anda adeta Allah ile pazarlığa tutuşuyor. Artık ölümün eşiğinde, gerçeği bütün çıplaklığı ile görünce tıpkı Firavun gibi jetonu düşüyor ve başlıyor vaatlere. “Rabbim! Beni geri çevir, belki, yapmadan bıraktığımı tamamlar, Salih ameller işlerim”. Beni geri gönderirsen şöyle- şöyle ibadetler yapacağım, gör bak ben neler yapacağım. Namaza başlayacağım, malımın zekatını vermiyordum, zekatımı vereceğim.Haccı “Araplara para yedirmek” olarak görüyordum, artık geri dönersem Hacca da gideceğim. Fakir-fukarayı gözetmiyordum, bu da yanlışmış artık onlara da bakacağım.Faiz alıp veriyordum, bu da büyük günahlardanmış, dönersem bunu da terk edeceğim. Üç kuruşluk dünya menfaati için dükkanda müşteriyi aldatıyordum, artık dönünce bir daha yapmayacağım. Yalan söylemekte bir sakınca görmüyordum, söz veriyorum beni geri döndürürsen bir daha yalan da konuşmayacağım. İçki içiyor ve bunu da çağdaşlığın bir gereği olarak görüyordum, meğer bu da sana karşı büyük bir isyanmış, geri dönersem içkiyi de bırakacağım…vs.

Ama bu saatten sonraki pişmanlık bu kimseye fayda vermeyecek ve bu dilekçesi gönderdiği makamca reddedilecek.” Hayır; bu söylediği sadece kendi lafıdır” denilerek dilekçesi adeta suratına çarpılacak. Halbuki Allah insana bu dünyada yeterli mühleti vermişti. Tevbe edip bu günahlara veda etmesi için yeterli zamanı da vardı.İbadetleri hep öteledi, günah bataklığına battıkça battı, çıkmak için en ufak bir çabası da olmadı.Kendisine verilen krediyi kötüye kullandı ve kaybedenlerden oldu.

         Bu iki misal de bize gösteriyor ki tevbe ve pişmanlık burada(bu dünyada) olacak. Bu dünyada bize verilen ömür sınırlıdır. Bu iyi değerlendirilmeli. Çünkü ömürden hesaba çekileceğiz.Bu hayat zarfında hata ve günah işleyebiliriz.Kul hata işler,günah işler ama önemli olan günahını itiraf edip geciktirmeden tevbe ederek rotasını düzeltmesidir. “Daha yaşım genç, daha sonra ederim, sonra ibadete başlarım”türünden yaklaşımlar bizi iflasa sürükler. Pişman olacaksak ve bu pişmanlığımız kabul olacaksa şimdi ve burada fevri olmalıdır.Aksi takdirde yukarıda bahsettiğimiz iki misaldeki tablo ile karşılaşmak da vardır.

 

Maç bittikten sonra gol atmanın bir anlamı yok. Atsan da hakem bu golü geçerli saymaz. Çünkü maç 90 dakikadır. Hakem düdüğü çalmış sen 91. dakikada kaleye gol atıyorsun. Hakem bu golü geçerli saymaz. Nitekim Allah da bu tür bir tevbe ve pişmanlığı geçerli saymadı. “Şimdi mi?” diye karşılık vererek reddetti.01.12.2010

        

İRTİBAT: kurugeris@hotmail.com



3935 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SİZİN KADİR GECENİZ NE ZAMAN? - 19/05/2020
Sahi sizin Kadir Geceniz ne zaman? Çoğumuz Ramazanın 27. Gecesine odaklandık değil mi?
CENNETE TÜNEL AÇMAK - 05/05/2020
Cennet her Müslümanın hayalidir. Rabbimiz bizi bu dünyada sınava tabi tutuyor.
HÜZÜNLÜ RAMAZAN - 24/04/2020
Dünya aylardır Koronavirüs salgını ile boğuşuyor. Ülkemizde de hastalığın yayılmasını önlemek maksadıyla bir dizi tedbirler alındı.
HAYIRDA YARIŞMAK - 17/04/2020
Devletimiz tarafından “Biz Bize Yeteriz Türkiye” yardımlaşma kampanyası başlatılıp da bağışlar yağmur gibi yağmaya başlayınca aklıma Tebük seferi öncesi yaşananlar geldi.
İMAMLAR VE DOKTORLAR - 31/03/2020
Millet Koronavirüs ile savaşırken şu malum “hastalıklı kafa” yine ortalığı bulandırdı. Neymiş 150 bin imam bir doktor etmezmiş! İmamlar ile doktorları kıyas etmek ne kadar doğru dersiniz?
İYİ-KÖTÜ-ÇİRKİN - 18/03/2020
Bir süredir dünya gündeminin ilk sıralarında “Koronavirüs” yer alıyor. Koronavirüs’ün anavatanı Çin. Daha sonra dünya çapında yayıldı. “Acaba ülkemizde de vaka olur mu?” sorusu hep gündemdeydi.
CORONA MI SİGARA MI? - 04/03/2020
Bugünlerde gündem “coronavirüs”. Dünyada hızla yayılan ve ilk çıktığı Çin’de 2500 kişinin ölümüne sebep olan ölümcül bir virüsten bahsediyoruz.
NAMAZ EĞİTİMİ - 19/02/2020
Hayatımız ezanla başlar namazla biter. Doğduğumuzda ilk duyduğumuz “Allâhü Ekber” sözüdür.
MUSİBETLERİ NASIL OKUMAK LAZIM? - 05/02/2020
Dünya insan için bir imtihan yeridir. Dünya denen şu hanede iyi veya kötü denebilecek çeşitli olaylarla karşılaşırız. Nimetle de karşılaşabiliriz musibetle de.
 Devamı
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436
Saat