• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi17
Bugün Toplam779
Toplam Ziyaret5115397
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları
Recep ŞAHAN
recepsahan@hotmail.com
Kadir Gecesine Odaklanmak
29/03/2013

Ramazan ayının artık sonlarına yaklaşıyoruz. Efendimiz(sav)’in ifadesiyle“Evveli rahmet, ortası mağfiret sonu da cehennemden kurtuluş” olan bu kutlu ayın “mağfiret” yani bağışlanma bölümü de geride kalmak üzere. Ne mutlu bu ayda günahlarından temizlenenlere.    

         Bu ayı sultan yapan yegane amil hiç şüphesiz Kur’an’dır. Zira Kur’an bu ayda doğdu. Kur’an insanlıkla bu ayda buluştu. (Bkz. Bakara 2/185).

         Kur’an’ın inmeye başladığı gece Kadir Gecesidir. Ki 1000 aydan daha hayırlıdır.(Bkz Kadir Suresi) Peki biz Kadir Gecesini ve bin aydan hayırlı olmayı nasıl anlayacağız? Buradaki 1000 rakamını gerçekten bin anlamamak lazım. Çokluktan kinaye olmakla beraber ayette şehr(ay) kelimesiyle kullanıldığından çok daha derin manalar ihtiva etmektedir. Burada esas püf nokta bin ayın ortalama     bir insan ömrü olduğudur. Buna göre Kadir Gecesi bir ömre bedel gecedir diyebiliriz. Bin ay 30 bin gece eder. Yani Kur’an indiği geceye 30 bin kat değer yüklemiş oluyor. Aslında burada ince bir mesaj veriliyor: Ey Kur’an’ın muhatabı !  Bak! Kur’an indiği geceyi 30 bin kat bereketlendirmiştir. Düşünsene bu Kur’an senin hayatına inerse ömrüne nasıl bereket katar. İçinde Kur’an olan bir gece işte böyle bereketlidir. İçinde Kur’an olan insanın ömrü de aynen böyle bereket doludur. Bunun tersi de doğrudur. İçinde Kur’an olmayan bir ömür bir gece kadar bile değerli değildir.

 

Bu gecenin hangi gece olduğuna gelince.Bu konuda yaklaşık 40 görüş nakledilmiştir. Ancak alimlerimizin çoğunluğu Ramazan’ın son 10 gecesinin tek gecelerinde olduğunu bu alimlerin de çoğunluğu bu gecenin 27. gece olduğunu açıklamışlardır. Aslında Bakara 185. ayet bu gecenin Ramazanın genelinde aranması gerektiğine işaret eder. Bize düşen 27. geceye odaklanmak değil Ramazanın bütün gecelerini kadir bilmektir. Ramazan’ın her gecesini değerlendirirsek    isabet etmiş oluruz. Zaten gündüzünü oruçla gecesini de teravihle geçiren kişi bu geceleri boş geçirmemiş demektir.

Ancak dikkat edilmesi gereken husus, gündüz orucunu uykuya tutturmamaktır. Bu arada 5 vakit namaz modunda olmak da çok önemlidir. Bir takım kardeşlerimiz gündüzü uykuyla geçiriyor, iftara kısa bir süre kalınca uyanıyor, iftarını yapıyor ve ardından kahvehaneye kağıt oynamaya, okey oynamaya vs gidiyor.Ne akşam namazı var ne yatsı namazı var ne de teravih namazı ? Sahura kadar da kahvede sürtüyor. Sahur saatinde eve gelip yemeğini yiyor   ardından yatağa düşüyor. Ta iftara kadar. Ondan sonra da oruç tuttuğunu iddia ediyor. Ama Kadir Gecesi geldiğinde de bir bakıyoruz bu kardeşimiz camiye gelmiş. Çok güzel. Belli ki bin aydan hayırlı bir geceyi değerlendirmek istiyor. Ama ya o gece Kadir gecesi değilse? Bir de Kadir gecesi olsa bile  Kadir gecesi böyle değerlendirilmez ki? Bir gece ibadet edip diğer gün ve gecelerde ibadetsiz bir hayat yaşamak Kadir gecesine ihanettir.

Bundan 10 sene önceki Kadir Gecesinde Konya’da bir camide vaaz etmiştim. Tabi konu Kadir Gecesi. Namazdan sonra yanıma bir genç geldi, hocam bu gece ne namazı kılacağız falan diye sordu. Ben de beş vakit namazı kılıyor musunuz dedim. Hayır deyince  o zaman git yat dedim o gence. Tabi genç şok oldu. Bu şokun ardından asıl söylemek istediğimi söyledim kendisine. Sen Kadir gecesini değerlendirmek mi istiyorsun dedim. Evet dedi. O zaman bak şimdi yatsı namazını kıldık, evine git güzel bir tevbe et beş vakit namazı kılacağına dair Allah’a söz ver ve ardından yat. Gece sahur yemeğini yedikten sonra sabah namazını kılmadan    da yatma. İşte Kadir gecesini değerlendirmen budur dedim.

Kullukta devamlılık önemlidir. Efendimiz Allah’a en sevimli gelen amelin “az da olsa devamlı olanıdır”  buyuruyor. Ramazan okulunda kazandığımız iyi kulluk performansını diğer 11 ayda da sürdürmek zorundayız. Yoksa günahlara kaldığımız yerden devam edeceksek Ramazan bize bir şey vermemiş demektir. Ramazanda başladığımız 5 vakit namazı Ramazandan sonra tatil etmenin müslümanca bir davranış değildir.18.08.2011

 

İRTİBAT: kurugeris@hotmail.com



3840 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SİZİN KADİR GECENİZ NE ZAMAN? - 19/05/2020
Sahi sizin Kadir Geceniz ne zaman? Çoğumuz Ramazanın 27. Gecesine odaklandık değil mi?
CENNETE TÜNEL AÇMAK - 05/05/2020
Cennet her Müslümanın hayalidir. Rabbimiz bizi bu dünyada sınava tabi tutuyor.
HÜZÜNLÜ RAMAZAN - 24/04/2020
Dünya aylardır Koronavirüs salgını ile boğuşuyor. Ülkemizde de hastalığın yayılmasını önlemek maksadıyla bir dizi tedbirler alındı.
HAYIRDA YARIŞMAK - 17/04/2020
Devletimiz tarafından “Biz Bize Yeteriz Türkiye” yardımlaşma kampanyası başlatılıp da bağışlar yağmur gibi yağmaya başlayınca aklıma Tebük seferi öncesi yaşananlar geldi.
İMAMLAR VE DOKTORLAR - 31/03/2020
Millet Koronavirüs ile savaşırken şu malum “hastalıklı kafa” yine ortalığı bulandırdı. Neymiş 150 bin imam bir doktor etmezmiş! İmamlar ile doktorları kıyas etmek ne kadar doğru dersiniz?
İYİ-KÖTÜ-ÇİRKİN - 18/03/2020
Bir süredir dünya gündeminin ilk sıralarında “Koronavirüs” yer alıyor. Koronavirüs’ün anavatanı Çin. Daha sonra dünya çapında yayıldı. “Acaba ülkemizde de vaka olur mu?” sorusu hep gündemdeydi.
CORONA MI SİGARA MI? - 04/03/2020
Bugünlerde gündem “coronavirüs”. Dünyada hızla yayılan ve ilk çıktığı Çin’de 2500 kişinin ölümüne sebep olan ölümcül bir virüsten bahsediyoruz.
NAMAZ EĞİTİMİ - 19/02/2020
Hayatımız ezanla başlar namazla biter. Doğduğumuzda ilk duyduğumuz “Allâhü Ekber” sözüdür.
MUSİBETLERİ NASIL OKUMAK LAZIM? - 05/02/2020
Dünya insan için bir imtihan yeridir. Dünya denen şu hanede iyi veya kötü denebilecek çeşitli olaylarla karşılaşırız. Nimetle de karşılaşabiliriz musibetle de.
 Devamı
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Saat