• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam592
Toplam Ziyaret5135133
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları
Ahmet Emin Seyhan
ahmeteminseyhan@gmail.com
İslam'da Mezhep Var mıdır?
25/04/2013

Mezhep sözlükte, “gidilecek yer, gidilecek yol, görüş, doktrin ve akım” gibi manalara gelmektedir. Bir terim olarak ise mezhep, kendi içinde tutarlı bir düşünce sistemine sahip olduğu kabul edilen itikâdî ve fıkhî doktrini ifade etmektedir. Mezhebin çoğulu “mezâhib”dir.

 

Mezhep kurucusu kabul edilen imam veya müctehid, hiçbir şekilde yeni bir din koyucusu değildir.

Yüce Allah tarafından konulan ve Hz. Muhammed vasıtasıyla tebliğ edilen İslam dininin gerek inanç, gerekse fıkıh (ibadet ve hukuk) alanına giren meselelerini delilleriyle birlikte ele alıp, bunlara ilişkin yorum ve çözümler getirme ihtiyacı karşısında, delillerinden hüküm çıkarma yeterliliğine sahip İslam bilginleri birbirlerinden farklı görüşler ve çözüm önerileri ortaya koymuşlardır. İşte bu şekilde, belli görüşler etrafında oluşan ve yeni katılımlarla da giderek zenginleşen fikrî kümeleşmeye “mezhep” denilmektedir.

Genellikle fıkıh mezhepleri olan Hanefî, Malikî, Hanbelî ve Şafiî mezhepleri, kurucularının isimleri ile anılmaktadır. Akaid mezhepleri ise, Şia, Mu’tezile, Havaric gibi belli topluluklara nispet edildiği gibi, Maturidî ve Eş’ârî şeklinde kurucularının isimlerine de izafe edilmektedir.

İslam’ın “anlaşılması”, “değişmezliği” ve “uygulamaya yansıyan farklı tezahürleriyle”, iç içe üç halkadan söz edilmesi mümkündür.

Bu ayrım, aynı zamanda İslam’ın doğrudan ve dolaylı olarak ilgi alanını ve kapsamını da tanıtmaktadır.

 1.  En içte, Kur’an ve Sahih Sünnet metninden doğrudan ve açık bir şekilde anlaşılan öz, yani İslam’ın ana ve değişmez unsurları yer almaktadır.

 2.  İkinciyi halkayı, nasların dolaylı şekilde ve yorumlama sonucu kapsadığı alan, yani nasların izdüşüm alanını teşkil etmektedir. Bu alanda, izlenen aklî istidlâle, muhakemelere ve bakış açılarına göre naslara farklı yorumlar getirmek ve onlardan farklı sonuçlar çıkarmak mümkün olduğundan kısmî bir değişkenlik ve farklılık gözlemlenmektedir.

 3.   En dışta ise, Müslüman fert ve toplumların dinin rehberliği ve yönlendirmesi sonucu belli bir kıvama gelmiş kendi öz inisiyatif, bilgi ve tecrübelerinden, kültür ve geleneklerinden kaynaklanan tercihleriyle dolduracakları, fakat ilk iki alanla da çelişmemeye özen gösterecekleri üçüncü halka yer almaktadır.

İslam’ın ilgi alanını ve kapsamını, değişmezlik/değişkenlik, yoruma açık veya kapalı oluş, doğrudan ve dolaylı oluş itibarıyla böyle bir üçlü ayrıma tabi tutmak mümkün ve doğru ise de, hangi hükmün hangi halkada yer aldığı konusunda belli ölçüde izâfiliğin bulunması ve bir takım farklı görüşlerin olması da kaçınılmaz olmaktadır.

Özetle ifade edilen bu kategorik tasvir ve genelleme, Hz. Peygamber’in vefatını takip eden ilk birkaç asır içinde, nasların (ayet ve hadislerin) anlaşılması, yorumlanması ve günlük hayatın bu istikâmette düzenlenmesi çabalarının tek bir çizgide seyretmeyip, İslam’ın yayılış alanıyla ve hızıyla da bağlantılı olarak farklı birçok anlayış, ekol ve temayülün ortaya çıkmış olmasına önemli bir açıklama getirmektedir.

İslam’ın yayılış sürecinde İslam’la tanışan ve Müslüman olan toplumların kendi geleneklerini, örf ve adetlerini İslam döneminde de bir ölçüde devam ettirmiş olmaları, komşu kültürlerin İslam medeniyeti içinde kendini ifade imkanı bulması, İslam’ın bölgesel ve sosyal şartlara kolayca uyum sağlayabilmesi de, yine aynı alan ayırımının sağladığı esneklikle ve uyum kabiliyetiyle yakından bağlantılıdır.

Bununla birlikte tarihî süreç içerisinde, İslam dünyasında İslam’ın anlaşılması, yorumu ve gündelik hayata geçirilmesi konusunda müsaade edilen farklılıkları, sadece Müslüman fert ve toplumlar arasındaki anlayış, yorum, kültür ve gelenek farkıyla açıklamanın yetersiz kalacağını, bunun dışında birçok amilin de söz konusu olabileceğini ayrıca belirtmek gerekmektedir.

  Nitekim, mezheplerin oluşumunda başlıca şu amillerin bulunduğu görülmektedir. 

 

1.      İslam’ın getirdiği fikir ve vicdan hürriyeti,

 

2.      Fertlerin birbirinden farklı duygu, düşünce ve karakterde yaratılmış olmaları,

 

3.      Âyet ve hadislerin bir kısmı ifade ve kapsam yönünden kolay anlaşılırken, bir kısmının ise manalarının   kapalı olması,

 

4.      Âyet ve hadisleri değerlendiren bilginlerin değişik metod ve ölçülere sahip olmaları,

 

5.      Hilafet tartışmaları,

 

6.      Müslümanlar arasında cereyan eden iç savaşlar,

 

7.      Müslümanların çeşitli kültürlere sahip milletlerle temasa geçmeleri,

 

8.      Bir takım felsefî eserlerin tercüme edilerek İslam dünyasında yayılması,

 

9.      Değişen akımlar ve gelişen toplum hayatının doğurduğu ihtiyaçlar karşısında âyet ve hadislerden hüküm çıkarma zorunluluğunun hissedilmesi,

 

10.  Değişik siyasî düşünceler,       

İşte bahsedilen bu ve benzeri âmiller sebebiyle, zamanla fıkhî ve itikâdî ekoller ve gruplaşmalar ortaya çıkmıştır. Kitap ve Sünnet’ten hüküm çıkarma gücüne sahip olmayanlar ise, bu güçteki âlimlerin görüş ve düşünceleri etrafında toplanarak mezheplerin oluşturulma sürecine etki etmişlerdir.

Selefiyye, Eş’ariyye, Mâturidiyye, Mu’tezile, Cebriyye, Hâricilik ve Şia gibi itikâdi fırkaların yanında, Hanefî, Mâlikî, Hanbelî, Şâfiî ve Câ’feriyye gibi fıkıh mezhepleri bulunmaktadır.

İslam dünyasında ilk dönemden itibaren yoğun bir ictihad ve re’y faaliyeti sürdürülmüştür. Günümüzde de aynı faaliyetlerin hızlı bir şekilde devam etmesi kaçınılmazdır. Konunun uzmanlarının bir araya gelerek İslam toplumlarının sıkıntılarına çözüm yolları bulmaları ve bu hususlardaki ilmî faaliyetlerini en üst seviyede devam ettirmeleri bir zorunluluktur. Aksi takdirde, taklitle bir yerlere varılmayacağı açıktır. İslam dünyasının, her zamankinden daha çok,  bugün bunu gerçekleştirmeye ihtiyacı vardır.

 

 

Özetle belirtmek gerekirse, insanın olduğu yerde mezhepler vardır, olacaktır ve olmalıdır. Her mezhebin bir diğerinin görüşlerinden faydalanması da mümkündür. Bağnazlığın terk edilip, kardeşler arasında sevgi, saygı, hoşgörü, birlik, beraberlik, dayanışma ve tesânüdün sağlanmasına ihtiyaç vardır. Hiçbir kimse diğerini dışlayarak, küçümseyerek, yok sayarak ve sadece kendinin haklı olduğunu düşünerek bir şey elde edemeyeceğini artık bilmek zorundadır.

Bununla beraber şu hususun belirtilmesinde de yarar vardır ki, ictihad kapısı kesinlikle kapanmamıştır ve kıyamete kadar da asla kapanmayacaktır. Yeter ki ana kaynaklarımız doğru anlaşılıp, doğru şekilde yorumlanabilsin. İşte o zaman İslam’ın evrensel ve kıyamete kadar geçerli bir din olduğu bütün dünyaya çok daha rahat bir şekilde anlatılıp gösterilebilecektir.

Bunu başarmak için ise her zaman herkesin üzerine düşen vazîfeyi en güzel şekilde yapması gerekmektedir. (09.05.2012)

 Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin SEYHAN

Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi



2969 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

İslâmîlik Endeksleri ile Yapılmak İstenen Nedir? - 28/12/2019
İslâmîlik Endeksleri ile Yapılmak İstenen Nedir?
Hamaseti Bırak Gerçeklere Bak! - 28/12/2019
Hamaseti Bırak Gerçeklere Bak!
“Baba” ile “Biyolojik Baba” Arasındaki Fark - 28/12/2019
“Baba” ile “Biyolojik Baba” Arasındaki Fark
Secde Ne Anlama Gelmektedir? - 28/12/2019
Secde Ne Anlama Gelmektedir?
Kuraklık, İsraf ve Şükürsüzlük - 28/12/2019
Kuraklık, İsraf ve Şükürsüzlük
Yetki Varsa Hesap da Vardır! - 28/12/2019
Yetki Varsa Hesap da Vardır!
Kur’ân Neyi Tasdik Ediyor? - 28/12/2019
Kur’ân Neyi Tasdik Ediyor?
Yanlış Kararlar İnsanı Mahveder - 28/12/2019
Yanlış Kararlar İnsanı Mahveder
Gelecek Nesiller Neden İslâm’dan Nefret Edecekler? - 28/12/2019
Gelecek Nesiller Neden İslâm’dan Nefret Edecekler?
 Devamı
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.382232.5119
Euro34.402534.5404
Saat