• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam451
Toplam Ziyaret5115069
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları
Ahmet Emin Seyhan
ahmeteminseyhan@gmail.com
Arkadaş! Sen Zaferden Değil Seferden Sorumlusun!
22/08/2013

Arkadaş! Sen Zaferden Değil Seferden Sorumlusun!

İslam dini sadece ahirete yönelik belli bazı ibadetleri yapmayı emretmez. İslam’ın kendine özgü bir medeniyet projesi vardır. Zira İslam, insanoğlunun hem dünya hem de ahiret mutluluğunu hedeflemektedir. Onun ortaya koyduğu ilkeler sadece dinî konularla sınırlı değil, dünyevî hususlarla da alakalıdır. İslam’ın insanların bilgi ve becerisine bırakılan bilimsel ve teknolojik gelişmelerde bile uyulmasını emrettiği dinî ve ahlâkî kuralları olduğu gibi, hukuk, siyaset, ekonomi, uluslararası ilişkiler ve benzeri alanlarda da Müslümanlara nasıl davranacaklarını öğreten/emreden âyetleri mevcuttur.

Bu itibarla iman eden, ibadetlerini yapan ve ahlakını güzelleştiren bir müminin Allah’ın rızasını kazanması ve cenneti elde etmesi için yapması gereken başka görevleri de vardır. Nitekim İslam’ı tebliğ, temsil ve yeryüzünde adaleti tesis etme görevi tüm müminleri beklemektedir. (Hac, 22/78) Bütün bu görevlerin nasıl yapılacağı Kur’an ve Sünnet’te en güzel şekilde açıklanmıştır. Dolayısıyla bir müminin dünyevî meselelerde bu iki kaynağın emir ve yasaklarını göz ardı etmesi düşünülemez. Ederse sorumlu olacağını bilmek durumundadır.

Diğer taraftan bir mümin, mevcut şartlarda neyi ne kadar yapabiliyorsa onu o kadar yapmakla mükelleftir. Yapamadıklarını zamana, imkânların oluşmasına ve gelecek nesillere bırakmak zorundadır. Zira bir mümin zaferden değil, seferden sorumludur. Çünkü Yüce Allah, hiç kimseye gücünün yettiğinden fazlasını yüklemez. Herkese yaptıklarının karşılığı mutlaka verir. Yapması gerekenleri yapmayanlar, yapmaması gerekenleri yapanlar bunun cezasını mutlaka ahirette çekerler. Dolayısıyla mümine düşen görev, yaptığı işin hakkını vermek ve elinden gelenin en iyisini yapmaktır. Mümin attığı her adımın Allah’ın rızasına uygun olup olmadığına bakmak ve hiç durmadan nefsiyle ve şeytanla mücâhede ve mücadeleye devam etmek zorundadır.

Bazı sorumsuz Müslümanların acele ederek her sorunun bir an önce çözülmesini istemeleri, bunu yapamayanları haksız, yersiz ve zamansız bir şekilde suçlamaları son derece yanlıştır. Bu yanlışı 1400 yıldır yapan Müslümanlar olduğu gibi bugün de vardır. Çünkü böyle gelişigüzel konuşanların, “Acele etmek şeytandan teennî ile hareket etmek Rahman olan Allah’tandır” (Tirmizî, 25/Birr, 66 (IV, 367) hadisini doğru dürüst anlamadıkları, şeytan ve taraftarlarının eline büyük kozlar verdikleri ve uzun vadede Müslümanların kazanımlarını kaybetmelerine yol açtıkları söylenebilir.  

Sonuç olarak, bir mümin öncelikle İslam’ı bir bütün olarak iyice öğrenmeli, Hz. Peygamber’i iyice tanımalı ve onu gerçek anlamda kendine örnek almalıdır. Elinden gelenin en iyisini yaptıktan sonra sonucu Yüce Allah’a havale etmelidir. Zafere bir an önce kavuşmak ve nefsine pay çıkarmak arzusuyla, egosuna yenik düşerek, hırsla, öfkeyle, kontrolsüz hareket ederek ve büyük hatalar işleyerek İslam toplumunun ciddi tehlikelere sürüklenmesine neden olan kişi -mümin de olsa- çok büyük yanlış yapmaktadır. Daha büyük hedefler ve zaferler için hazırlık yapmayan, gerektiğinde geri çekilmesini ve güçlenerek dönmesini bilmeyen, buna zemin hazırlamayan, uzun vadeli planlar yapmayan ve bu konuda küçük düşünen müminler, Hz. Peygamber’i gerçek anlamda örnek almış sayılamazlar. Zira sonuçtan değil, süreçten sorumlu olduğunu unutanların Kur’an-ı Kerim’i ve Sahih Sünnet’i doğru anladıklarını söylememiz mümkün değildir. (23.08.2013)

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin SEYHAN

Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi



11316 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Torpil Yapan da Yaptıran da Melundur! - 28/12/2019
Torpil Yapan da Yaptıran da Melundur!
“Baba” ile “Biyolojik Baba” Arasındaki Fark - 28/12/2019
“Baba” ile “Biyolojik Baba” Arasındaki Fark
Kindar Adam Dindar Olamaz - 28/12/2019
Kindar Adam Dindar Olamaz
“Anne” ile “Biyolojik Anne” Arasındaki Fark - 28/12/2019
“Anne” ile “Biyolojik Anne” Arasındaki Fark
Aklıma Geldikçe Lanetliyorum - 28/12/2019
Aklıma Geldikçe Lanetliyorum
Hak Din İslâm ve Batıl Dinler - 28/12/2019
Hak Din İslâm ve Batıl Dinler
Beyin Göçü ve Yetenekli Gençler - 28/12/2019
Beyin Göçü ve Yetenekli Gençler
İslâmîlik Endeksleri ile Yapılmak İstenen Nedir? - 28/12/2019
İslâmîlik Endeksleri ile Yapılmak İstenen Nedir?
Akademisyen ve Siyasetçi İlişkisi Üzerine - 28/12/2019
Akademisyen ve Siyasetçi İlişkisi Üzerine
 Devamı
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Saat