• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam1168
Toplam Ziyaret5115786
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları
Ahmet Emin Seyhan
ahmeteminseyhan@gmail.com
Öğretmenlere Bazı Tavsiyeler
26/09/2013

Öğretmenlere Bazı Tavsiyeler

Çok başarılı bir öğretmen, emekli olurken genç bir meslektaşının kendisine başarısının sırrını sorması üzerine ona şu cevabı vermiştir:

"Bir öğrencinin başarılı olabilmesi için dersi sevmesi, dersi sevebilmesi için ise öğretmenini sevmesi, öğretmeni sevebilmesi için de öğretmenin öğrenciyi sevmesi gerekir. Sen öğrenciyi seversen ona öğretmek daha kolay olur."

Görüldüğü üzere, bütün mesele budur. Bu tavsiyenin tüm öğretmenler tarafından baş tacı edilmesi gerekir. Gerçekten de sevginin öğrenciler üzerinde etkileyici bir gücü vardır. Bu gücü kullanabilmek için öğrenciyi sevmek, ona değer vermek ve adam yerine koymak gerekir. Öğrenciyi azarlayan, aşağılayan, hata yaptığı zaman yerin dibine batıran, arkadaşları arasında küçük düşüren öğretmen iyi bir öğretmen değildir ve olamaz.

Ancak ne acıdır ki hâlâ öğrencilerini küçümseyen, onlara tepeden bakan, tehdit eden, şiddet uygulayan öğretmenler doğru ve haklı gösterilmekte ve böyle bir yanlışı yapan öğretmenlere sahip çıkılmaktadır.

Oysa bir öğrencide korku duygusunun yerine sevgi duygusunun harekete geçirilmesi gerekir. Zira sevgi ön planda olduğu zaman öğrenme çok daha kolay olur.

Nitekim Prof. Dr. Nevzat TARHAN: “Bir öğretmen, öğrenciye sevgiyle yaklaşırsa, çocuğun beyninde öğrenmeyle ilgili bir mutluluk kimyasalı salgılanır ve öğrenme daha kalıcı hale gelir" demektedir. Onun bu tespitinin son derece haklı ve yerinde olduğu söylenebilir.

Diğer taraftan öğrencilere, derslerin yanı sıra hayat ve hayatta karşılaşılacak sıkıntılarla mücadele yöntemleri ve disiplinli olmak da öğretilmelidir.

Öğretmenler çocuklara planlı ve programlı olmayı, zamanı etkin ve verimli kullanmayı öğretmeli, sürekli bu konular üzerinde durmalı ve kendileri de bu konularda gençlere örnek olmalıdır.

Öte yandan öğrenciye güven duygusunun eşlik ettiği bir sorumluluk duygusunun kazandırılması da elzemdir. Aksi halde çocuk sadece itaati öğrenecektir. Halbuki çocuk bireysel üreticilik, farkındalık, duyarlılık, sorun çözme, insanlarla iletişim kurabilme becerilerine de sahip olmayı öğrenmelidir. Sadece kurallara uyan, otoriteye itaat eden bir insan tipinin yetiştirilmesi mahzurludur. Körü körüne itaat eden, araştırmadan sorgulamadan her duyduğuna inanan insan ideal insan değildir.

Çünkü özgür düşünen, farklı olabilen,  haklı eleştirilerde bulunan, sorgulayabilen, yeteneklerini geliştirebilen gençler sayesinde bir toplum gelişebilir. Dolayısıyla öğrencilere sadece bilgi depolamak yerine, hayat becerisi öğretilmeli, güzel ahlak sahibi olmaları gerektiği hatırlatılmalı ve bu uyarılar asla ihmal edilmemelidir.

Diğer taraftan gerek öğretmen gerekse aile sürekli olumsuzluklara, çocuğun hatalarına ve kusurlarına odaklanırsa çocuğun kendine güven duygusu zayıflar; çalışma aşkı ve şevki kırılır. O nedenle çocuklar zaman zaman motive edilmeli ve başarılı oldukları konularda takdir edilmelidir.

Öğretmenler sürekli kendilerini yenilemeli, her gün ortalama iki veya üç saatlerini kitap okumaya ve öğrenmeye ayırmalıdırlar. Okumayan, araştırmayan ve sürekli olarak kendini geliştirmeyen bir öğretmenin öğrencilerine iyi bir rol model olabilmesi mümkün değildir.

Sonuç olarak bir öğretmen öğrencilerini sevmeli, onlara şefkat ve merhametle muamele etmeli, hepsini kendi çocuklarının yerine koymalı ve onlara çok iyi bir örnek olmaya çalışmalıdır. Aksi takdirde eğitimde başarıyı yakalamak, kendine güvenen sağlıklı nesiller yetiştirmek, ülkenin gelişip kalkınmasını sağlamak ve muasır milletlerle yarış edebilmek mümkün olamayacaktır. (27.09.2013)

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin SEYHAN

Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi

 

 



8579 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Kindar Adam Dindar Olamaz - 28/12/2019
Kindar Adam Dindar Olamaz
Torpil Yapan da Yaptıran da Melundur! - 28/12/2019
Torpil Yapan da Yaptıran da Melundur!
Din Sömürüsünün Kullanışlı Aparatı Putlar! - 28/12/2019
Din Sömürüsünün Kullanışlı Aparatı Putlar!
“Vasatiyye Hareketi” Bir Tuzaktır - 28/12/2019
“Vasatiyye Hareketi” Bir Tuzaktır
Akademisyen ve Siyasetçi İlişkisi Üzerine - 28/12/2019
Akademisyen ve Siyasetçi İlişkisi Üzerine
“Baba” ile “Biyolojik Baba” Arasındaki Fark - 28/12/2019
“Baba” ile “Biyolojik Baba” Arasındaki Fark
İslâmîlik Endeksleri ile Yapılmak İstenen Nedir? - 28/12/2019
İslâmîlik Endeksleri ile Yapılmak İstenen Nedir?
Beyin Göçü ve Yetenekli Gençler - 28/12/2019
Beyin Göçü ve Yetenekli Gençler
Secde Ne Anlama Gelmektedir? - 28/12/2019
Secde Ne Anlama Gelmektedir?
 Devamı
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.262832.3921
Euro34.778034.9173
Saat