• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam1001
Toplam Ziyaret5115619
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları
Recep ŞAHAN
recepsahan@hotmail.com
HAYATIN MERKEZİ CAMİDİR
08/10/2015

Cami,  İslam toplumunda hayatın tam merkezinde bir yerdedir. Bir Müslüman için ve tabi İslam toplumu için Camisiz bir hayat tarzı düşünülemez. Bu durum, ta Efendimiz(sav)’den başlayarak böyle olagelmiştir. Siz bakmayın bugün sekülerleşmenin etkisiyle camilerin çok fonksiyonluluğunu kaybettiğine…

Kelimenin kök manasından yola çıkarak söyleyecek olursak “CAMİ= BİR ARAYA GETİREN, TOPLAYAN” diyebiliriz. Nitekim sadece “namaz kılma mekanı” olarak düşünsek bile camiler günde beş defa Müslümanları bir araya topluyor.

“Cami” kelimesini daha çok biz Türkler kullanıyoruz sanırım.(Osmanlıdan kalma olsa gerek) Cami, İslam dünyasında daha çok MESCİD kelimesiyle ifade edilir.Nitekim gerek Kur’an’da gerekse Hadislerde ve diğer İslam kaynaklarında Cami, bu kelime ile ifade ediliyor.

Cami her şeyden evvel mabettir, ibadethanedir. Ve insanlığın tarihi kadar eski bir maziye sahiptir. Kabe yer yüzünün ilk evi değil midir?(Al-i İmran 3/96 )Hz. İbrahim, eşi Hacer validemiz ile oğlu İsmail(as)’i Mekke’ye bırakıp döndüğünde Mekke sadece bir çöl idi. Daha sonra Zemzemin doğuşu ve Kabe’yi baba-oğul birlikte inşa etmeleriyle Mekke artık medeniyet merkezi, yaşama merkez olmaya başladı. O günden beri de inananların çekim merkezi olagelmiştir.

Daha yakına gelelim. Hz. Peygamber Yesrib’e hicret edince “Yesrib”, “Medine” oldu. Medeniyetin merkezi oldu. Hiç şüphesiz bu medeniyetin  temelinde de yine mescid/cami vardır. Nitekim Efendimiz(sav)’in Medine’ye hicretlerinden sonra ilk işi   Mescid-i Nebi’yi inşa etmek olmuştur. Hatta daha hicret tamamlamadan Kuba’da ilk mescidi inşa etmiştir.

Hemen belirtelim Efendimiz’in mescidi  sadece namaz kılınan mekan değildi. Namaz da kılınan çok fonksiyonlu  sosyal bir tesis denilebilir.

Efendimiz(saav) mescitte namaz kıldırma dışında neler mi yapardı?

Suffe denilen bölümde fakir öğrenciler yatılı olarak okurlardı. Yatılı Okul/yurt fonksiyonu görürdü. İlim merkeziydi. Mesela Hz. Ebu Hureyre(ra) gibi büyük hadisçi sahabi buradan yetişmiştir.

 Devlet idare merkezi idi. Devleti buradan idare ederdi. Elçileri burada kabul ederdi.

 Adliye merkeziydi. Davaları burada görürdü.

Askeri karargah merkeziydi. Bedir,Uhud ve Hendek savaşları gibi savaşların kararı burada alındı.

Yine Efendimiz’in mescidi bir kültür merkeziydi. Edebi yarışmalar burada yapılır. Mescid-i Nebinin; misafirhane, hastane, hapishane olma fonksiyonlarını da ekleyelim.

Diğer taraftan bugün namaz kılma mekanına indirgenen camilerimizde namaz kılma oranlarımıza baktığımızda karşımıza kara bir tablo çıkıyor. Hemen belirtelim yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de 5 vakit namaz kılanların oranı % 30’un altında. Bunlar içinde cemaatle camide namaz kılanların oranı çok daha azdır. Hani Allah’ın mescitlerini Allah’a ve ahret gününe iman edenler İMAR ederlerdi!(Tevbe9/18) Sanırım toplum olarak İMAR ETMEK denince İNŞA ETMEYİ anlamışız. Halbuki  imar etmenin asıl manası ÖMÜR VERMEKTİR. Ayetteki “Ya’muru” kelimesi “Ömür verir” manasına da gelir. Türkçedeki ÖMÜR kelimesi de burada gelir. Yaşatmak demektir.Camilere nasıl ömür verilir.Elbette camilere cemaat olmakla.Yoksa sadece camiyi dört duvar –kubbe-minare ile inşa ederek ömür verilmez. Memlekette cami çok.  Ama cemaat maalesef az. Öyle camilerimiz var ki ikisi arası mesafe 450 metre. Nam olsun diye cami yaptıranlar da az değil. Özetle camiler hem İNŞA edilmeli hem de İMAR edilmeli. Ama daha çok imara ihtiyaç var.08.10.2015



4337 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SİZİN KADİR GECENİZ NE ZAMAN? - 19/05/2020
Sahi sizin Kadir Geceniz ne zaman? Çoğumuz Ramazanın 27. Gecesine odaklandık değil mi?
CENNETE TÜNEL AÇMAK - 05/05/2020
Cennet her Müslümanın hayalidir. Rabbimiz bizi bu dünyada sınava tabi tutuyor.
HÜZÜNLÜ RAMAZAN - 24/04/2020
Dünya aylardır Koronavirüs salgını ile boğuşuyor. Ülkemizde de hastalığın yayılmasını önlemek maksadıyla bir dizi tedbirler alındı.
HAYIRDA YARIŞMAK - 17/04/2020
Devletimiz tarafından “Biz Bize Yeteriz Türkiye” yardımlaşma kampanyası başlatılıp da bağışlar yağmur gibi yağmaya başlayınca aklıma Tebük seferi öncesi yaşananlar geldi.
İMAMLAR VE DOKTORLAR - 31/03/2020
Millet Koronavirüs ile savaşırken şu malum “hastalıklı kafa” yine ortalığı bulandırdı. Neymiş 150 bin imam bir doktor etmezmiş! İmamlar ile doktorları kıyas etmek ne kadar doğru dersiniz?
İYİ-KÖTÜ-ÇİRKİN - 18/03/2020
Bir süredir dünya gündeminin ilk sıralarında “Koronavirüs” yer alıyor. Koronavirüs’ün anavatanı Çin. Daha sonra dünya çapında yayıldı. “Acaba ülkemizde de vaka olur mu?” sorusu hep gündemdeydi.
CORONA MI SİGARA MI? - 04/03/2020
Bugünlerde gündem “coronavirüs”. Dünyada hızla yayılan ve ilk çıktığı Çin’de 2500 kişinin ölümüne sebep olan ölümcül bir virüsten bahsediyoruz.
NAMAZ EĞİTİMİ - 19/02/2020
Hayatımız ezanla başlar namazla biter. Doğduğumuzda ilk duyduğumuz “Allâhü Ekber” sözüdür.
MUSİBETLERİ NASIL OKUMAK LAZIM? - 05/02/2020
Dünya insan için bir imtihan yeridir. Dünya denen şu hanede iyi veya kötü denebilecek çeşitli olaylarla karşılaşırız. Nimetle de karşılaşabiliriz musibetle de.
 Devamı
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Saat