• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam90
Toplam Ziyaret5140759
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları
Recep ŞAHAN
recepsahan@hotmail.com
KUTLU DOĞUM MESELESİ
06/05/2017

Son günlerde Kutlu Doğum Haftası üzerine fırtınalar koparılıyor. Birileri ellerindeki medya gücünü de kullanarak Fetö üzerinden Diyanet’e ateş ediyor. Bizce tartışmalar yanlış zeminde yapılıyor. Fetö’den girip bidatten çıktılar. Kaldı ki bu adamlar bidatin dibini bulmaları ile maruf kimseler. Din- iman diyerek yola çıkıp milletin paralarıyla kurulan TV’lerinde dansöz oynatmaya kadar varmışlardı. Bu tartışmayı başlatmalarının bir sebebi de bu seneki Kutlu Doğum temamızın onlara çok dokunmuş olması olabilir mi dersiniz? Zira bunlar geçmişte milletin, “dindar insanlar” diyerek paralarını yatırdıkları finans kuruluşunu batırmalarıyla meşhur olmuşlardı. Gelelim bizim kanaatimize:


1-Kutlu Doğum haftasının mucidi FETÖ’dür iddiası. Bu hususu şahsen araştırmış değilim. Hakikaten bu haftanın mucidi Fetö müdür değil midir bilemem. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığımız en üst düzeyde gerekli açıklamaları yaptı. Buna göre Kutlu Doğum Haftası fikri Diyanet’in özgün fikridir. Birileri Fetö üzerinden Diyanet’e   ateş etmesin.  Bu ateş edenlerin geçmişe dönük kuyruk acıları olduğu yolunda bilgiler de ayrı bir mevzu.


2-Diyelim ki Kutlu Doğum Fetö’nün fikriydi. Ahmet Taşgetiren abimizin “Namazı-Kur’an’ı Ne Yapsak?” başlıklı yazısında da belirttiği gibi Fetö’den cezaevine girenler orada namaz kılıp Kur’an okuyorlar. Ne yani şimdi namaz kılmadan , Kur’an okumadan vaz mı geçelim!?


3- Bu tartışmayı tedavüle sokan malum  takım Diyanet’in sert açıklamalarından sonra Fetö’den tutturamayınca bu sefer BİDAT frekansından girdiler. Efendim neymiş Kutlu Doğum Haftası bidatmış! Olacağı buydu. Olay yanlış zeminde ele alınınca varacağı nokta burası olur. Kutlu Doğum Haftasının dinî olmadığı ilmî olduğu bilinmelidir. Yani namaz-oruç gibi teabbudî değil ki dine ilave sayılsın. Bidat denilen şey dinî olmadığı halde dinin aslındanmış gibi dine sokulan şeydir.


3- Kutlu Doğum haftası Mevlid Kandilinin alternatifi değildir. Nasıl olsun ki!?  Bu ülkede her sene Rebî’ul Evvel ayının 11’ini 12’ye bağlayan gece Mevlid-i Nebî olarak tüm camilerde Kur’an tilavetleri, mevlid, ilahiler ve sohbetlerle ihyâ edilir. Nisan ayı geldiğinde de (20 Nisan Efendimizin milâdi doğumu olduğu kabul edildiğinden) Kutlu Doğum Haftası camiler dışında salonlarda açık hava toplantılarında çeşitli etkinliklerle ihya edilir. Yani ikisinin formatı değişiktir. Ama her ikisinde de Efendimiz(sav) anlatılır. Kutlu Doğumda daha detaylı anlatılır. Diyanet İşleri Başkanlığımızca son senelerde hafta için bir tema belirlenip  bu tema etrafında programlar tertip edilmesi çok daha güzel oldu. Bu sene “Hz. Peygamber ve Güven toplumu” konusu ele alındı. Böylece Efendimiz ve onun tebliğ etmiş olduğu sahih dini bilgiler daha geniş kitlelere ulaştırılmış oluyor. Bunun neresi yanlış? Muhemmedüni’l-Emîn’i insanımıza anlatmak nasıl bidat olsun?


4-Hicri takvime sabitlenip kutlansa ne olur? Hiçbir şey olmaz.. Nihayette dinin emri değil. Lâkin uygulamada bazı sıkıntılar olur.1989’da ilk başladığında hicri takvime göre kutlanmıştı. 1994’den itibaren artık yaz aylarına gelmesi sebebiyle milâdî 20 Nisan’ı içine alan haftaya sabitlendi. Yaz ortasında düzenleyeceğiniz etkinliklerde okulların tatil olması, insanların tatile ve izne çıkmaları sebepleriyle verim olmayacaktır. Bunun bir de kış mevsimi olacaktır. Hulasa bu mesele dinî değil ilmî mesele olarak görülmeli. Farz edin ki haftanın adı Kutlu Doğum değil de mesela “Hz. Muhammed Haftası” . Ne değişir? Bence fena fikir değil. Haftanın adını ve zamanını değiştirelim bakalım ne olacak? Bu fikri Başkanlığa iletmek lazım.  Maksat Allah Rasûlünü ve onun mesajlarını hayata taşımak ise bunun gerisi teferruattır.

5-Mevlid kandiline gelince. Mevlid Kandili de geleneğimizin bir ürünüdür. Zira Hz. Peygamber’in doğumunu kutlamak ne sahabe zamanında ne de tabiîn zamanında vardı. Hz. Peygamber zamanında zaten yoktu. Mevlid-i Nebi kutlamaya ilk defa Kuzey Afrika’da kurulan Şii Fatimiler (909-1171) döneminde başlanmıştır. Yani aslına bakarsanız  Mevlid-i Nebî kutlamak bir Şii geleneği olmuş oluyor. Muhtemel ki onlara da batı kültüründen geçmiştir. Daha sonraları Sunnî İslam dünyasına da geçerek yaygınlık kazanmıştır. Diğer taraftan bildiğim kadarı ile,  doğum günü kutlamak İslam geleneğinde yoktur. Bu, Hıristiyan batı geleneğine aittir ki oraya da putperest Roma’dan geçtiği söylenir. Yılbaşı kutlamaları da Hz. İsa’nın doğum gününü kutlama temeline dayanır.



2575 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SİZİN KADİR GECENİZ NE ZAMAN? - 19/05/2020
Sahi sizin Kadir Geceniz ne zaman? Çoğumuz Ramazanın 27. Gecesine odaklandık değil mi?
CENNETE TÜNEL AÇMAK - 05/05/2020
Cennet her Müslümanın hayalidir. Rabbimiz bizi bu dünyada sınava tabi tutuyor.
HÜZÜNLÜ RAMAZAN - 24/04/2020
Dünya aylardır Koronavirüs salgını ile boğuşuyor. Ülkemizde de hastalığın yayılmasını önlemek maksadıyla bir dizi tedbirler alındı.
HAYIRDA YARIŞMAK - 17/04/2020
Devletimiz tarafından “Biz Bize Yeteriz Türkiye” yardımlaşma kampanyası başlatılıp da bağışlar yağmur gibi yağmaya başlayınca aklıma Tebük seferi öncesi yaşananlar geldi.
İMAMLAR VE DOKTORLAR - 31/03/2020
Millet Koronavirüs ile savaşırken şu malum “hastalıklı kafa” yine ortalığı bulandırdı. Neymiş 150 bin imam bir doktor etmezmiş! İmamlar ile doktorları kıyas etmek ne kadar doğru dersiniz?
İYİ-KÖTÜ-ÇİRKİN - 18/03/2020
Bir süredir dünya gündeminin ilk sıralarında “Koronavirüs” yer alıyor. Koronavirüs’ün anavatanı Çin. Daha sonra dünya çapında yayıldı. “Acaba ülkemizde de vaka olur mu?” sorusu hep gündemdeydi.
CORONA MI SİGARA MI? - 04/03/2020
Bugünlerde gündem “coronavirüs”. Dünyada hızla yayılan ve ilk çıktığı Çin’de 2500 kişinin ölümüne sebep olan ölümcül bir virüsten bahsediyoruz.
NAMAZ EĞİTİMİ - 19/02/2020
Hayatımız ezanla başlar namazla biter. Doğduğumuzda ilk duyduğumuz “Allâhü Ekber” sözüdür.
MUSİBETLERİ NASIL OKUMAK LAZIM? - 05/02/2020
Dünya insan için bir imtihan yeridir. Dünya denen şu hanede iyi veya kötü denebilecek çeşitli olaylarla karşılaşırız. Nimetle de karşılaşabiliriz musibetle de.
 Devamı
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231
Saat