• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam366
Toplam Ziyaret5138440
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları
Recep ŞAHAN
recepsahan@hotmail.com
KURBAN OLACAK MIYIZ?
18/08/2017

Kurban “yaklaşmak” demektir. Allah’a yaklaşmayı ifade eden kurban insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahiptir. Zira bu “kurban” Kur’an’da Hz. Adem‘in iki oğlunun kıssasında anlatılır. (Maide5/27-31) Hz.Adem’in iki oğlu da Allah’a birer kurban sunmuşlar, ancak Allah takvalı olanın kurbanını kabul etmişti. (Maide5/27) Buradan da anlıyoruz ki salt kurban kesmekle ya da bir hayvanı boğazlamakla iş bitmiyor. İşin içinde ihlas yoksa, Allah rızası yoksa, ibadet aşkı yoksa kesilen hayvan kurban değil etlik hayvan oluyor. Bu hayvandan geriye takva değil  “kavurma” kalıyor. Nitekim Kur’an da buna işaret ederek “o kurbanların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır. Fakat O’na ulaşan yalnızca takvanız(bilinç ve duyarlılığınız)dır.(Hac22/37)

Biz kurbanlık hayvanı boğazlayarak mânen Allah’a yaklaşırız. Yani böylece aslında biz Allah’a kurban oluruz. Allah’a yaklaşan inek değil ineği kurban olarak Allah’a sunan kişidir. Allah’a, boğazlanan inek yaklaşmış olmaz. Bu manada “takvalı inek” olmaz. İneğin sahibi takvalı olur. Bu noktada söylenecek en güzel cümle şudur: “Hayvanı kes, sen kurban ol!”

Esasen bütün ibadetler “kurban olmaktır.” Biz namazla da, oruçla da, zekatla  da Allah’a yaklaşırız, Allah’a kurban oluruz. Bu ve benzeri amellerle onun rızasını kazanır, ona mânen yaklaşırız. Burada dikkat edilmesi gereken husus bütün ibadetlerin özü olan ihlastır. “Komşular ayıplamasın, millet ne der” düşüncesiyle kurban kesiliyorsa neticede kavurma yenilmiş olur. Bayram o kişi için Kurban bayramı değil “Kavurma bayramı” olur. İhlastan yoksun bir hac da turistik seyahat olur.

Bütün mâlî ibadetlerde olduğu gibi kurban ibadetinin de Hakk’a yönelik ve halka yönelik olmak üzere iki boyutu vardır. Yani bir Müslüman kurban keserek hem Hakk’ın rızasını kazanıyor hem de halkın rızasını kazanıyor. Sonuçta kesilen hayvanlar muhtaç insanlarla paylaşılıyor. Neticede onlar da seviniyor.

Kurban ibadeti bir yönüyle de malın şükrüdür. Her nimetin şükrü kendi cinsindendir. Allah’ın verdiği mal-mülk için ona şükredilecek ise bu, “Ya Rabbi sana teşekkür ederim” demekle olmuyor. Bu nimetin şükrü yine bu nimeti “infak” etmekle olacaktır.

Kurban kesecek kardeşlerimiz bazı noktalara dikkat etmeliler. Her şeyden önce ibadet şuuru ile hareket edilmelidir. Bunun için kurban edilmesi dinen caiz olup olmadığına, hayvanın yaşının uygun olup olmadığına dikkat edilmelidir. Dikkat edilmez ise mesela 2 yaşından küçük büyükbaş hayvan kesilmiş olur ki bu durumda kurban ibadeti yerine gelmiş olmaz. Sadece et yenilmiş olur.

Diğer taraftan kurbanını vekâlet yolu ile kestirecekler de vekâlet verdiği kişi ya da kuruluşa dikkat etmelidir. Zira piyasada “kesimsiz kurban” diye acayip laflar dolaşıyor. Kurbanlık bir hayvan usulüne uygun şekilde boğazlanmadan kurban ibadeti yerine gelmiş olmaz. İstersen 10 kurban parası bağışla, kesim yoksa kurban olmaz, olsa olsa “sadaka” olur. Bu millet geçmişte FETÖ gibi acı bir tecrübe yaşadı. Dini görünümlü bu örgütün kurban ibadetini de suistimal ettiği, kurbanları ya kesmedikleri ya da vaktinden önce kestikleri, toplanan yardımları gayr-i meşru yerlere sarf ettikleri tespit edildi. Bugün buna benzer vakalar olabilir.

Hatırlatma: “Türkiye Diyanet Vakfı” vekâlet yolu ile kurban kesim organizasyonu ile dünya genelinde harika hizmetler yapıyor. TDV 2016 yılında yurt dışında 130 ülkenin 530 bölgesinde, yurt içinde 235 noktada toplam 239 bin hisse kurban kesimi yaparak, 1milyon 58 bin aileye kurban eti ulaştırdı. Kurbanlarını vekâlet yolu ile kestirmek isteyen vatandaşlarımız TDV güvencesiyle; anlaşmalı bankalar, PTT şubeleri, bagis.diyanetvakfi.org.tr den online bağış yolu ile,   müftülük ve cami görevlilerimize müracaat ederek kurban için vekalet verebilirler.17.08.2017



1789 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SİZİN KADİR GECENİZ NE ZAMAN? - 19/05/2020
Sahi sizin Kadir Geceniz ne zaman? Çoğumuz Ramazanın 27. Gecesine odaklandık değil mi?
CENNETE TÜNEL AÇMAK - 05/05/2020
Cennet her Müslümanın hayalidir. Rabbimiz bizi bu dünyada sınava tabi tutuyor.
HÜZÜNLÜ RAMAZAN - 24/04/2020
Dünya aylardır Koronavirüs salgını ile boğuşuyor. Ülkemizde de hastalığın yayılmasını önlemek maksadıyla bir dizi tedbirler alındı.
HAYIRDA YARIŞMAK - 17/04/2020
Devletimiz tarafından “Biz Bize Yeteriz Türkiye” yardımlaşma kampanyası başlatılıp da bağışlar yağmur gibi yağmaya başlayınca aklıma Tebük seferi öncesi yaşananlar geldi.
İMAMLAR VE DOKTORLAR - 31/03/2020
Millet Koronavirüs ile savaşırken şu malum “hastalıklı kafa” yine ortalığı bulandırdı. Neymiş 150 bin imam bir doktor etmezmiş! İmamlar ile doktorları kıyas etmek ne kadar doğru dersiniz?
İYİ-KÖTÜ-ÇİRKİN - 18/03/2020
Bir süredir dünya gündeminin ilk sıralarında “Koronavirüs” yer alıyor. Koronavirüs’ün anavatanı Çin. Daha sonra dünya çapında yayıldı. “Acaba ülkemizde de vaka olur mu?” sorusu hep gündemdeydi.
CORONA MI SİGARA MI? - 04/03/2020
Bugünlerde gündem “coronavirüs”. Dünyada hızla yayılan ve ilk çıktığı Çin’de 2500 kişinin ölümüne sebep olan ölümcül bir virüsten bahsediyoruz.
NAMAZ EĞİTİMİ - 19/02/2020
Hayatımız ezanla başlar namazla biter. Doğduğumuzda ilk duyduğumuz “Allâhü Ekber” sözüdür.
MUSİBETLERİ NASIL OKUMAK LAZIM? - 05/02/2020
Dünya insan için bir imtihan yeridir. Dünya denen şu hanede iyi veya kötü denebilecek çeşitli olaylarla karşılaşırız. Nimetle de karşılaşabiliriz musibetle de.
 Devamı
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398
Saat