• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam445
Toplam Ziyaret5141742
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları
Recep ŞAHAN
recepsahan@hotmail.com
SELÂMÜN ALEYKÜM'E NE OLDU?
05/11/2017

Dînî değerlerimizin aşınması meselesi kendisini “selam” mevzuunda da gösteriyor. Husûsiyle dine ve dînî değerlere mesafeli bir hayat tarzı benimseyen çevrelerde din sadece “ölürken” hatırlanır oldu. Dolayısıyla sosyal hayatta din ya çok siliktir ya da hiç yok gibidir.

İşte bunun tezahürü olarak Müslümanların bir birleriyle iletişimlerinde “parola” niteliği taşıyan “selam” da buharlaşmış durumda. Bunun sebepleri vardır elbet.

Melelâ bir sebep de şu olabilir. Yetişme tarzı böyledir, bu manada islâmi bir çevrede yetişmemiş, islâmî bir eğitim de almamış, dînî ve millî değerlerden uzak yabancı kültürlerle yoğrulmuştur. Bu sebeple selamı da unutmuştur. Bu yüzden diline de yakışmamaktadır!

Bu noktada şunu belirtelim. Selam vermek; selam, merhaba, günaydın, iyi günler..vs. cümlelerini söylemek değildir. İslâmî manada selam, ”selamün aleyküm” demektir. Bu, selamın en kısasıdır.

Peki selam nedir o zaman? Sözlükte, “bedenî ve ruhî hastalık, eksiklik ve kusurlardan uzak olma” manasına gelir. Allah’ın isimlerinden olan es-selam (Haşr59/23) Allah’a nisbet edildiğindeher türlü eksiklik, acz ve kusurdan, yaratılmışlara özgü değişikliklerden ve yok oluştan münezzeh olan, selâmetin kaynağı olup esenlik veren” şeklinde anlaşılır.

 Selam; barış, huzur, esenliktir. Müslümanlar birbirleriyle karşılaştıklarında karşılıklı olarak bir birlerine sağlık ve esenlik dilemiş olurlar. Birisine “selâmün aleyküm” dediğinizde “Selâm sizin üzerinize olsun. Ben Müslümanım, benden sana zarar gelmez, sana sağlık afiyet, barış ve huzur diliyorum. Allah seni her türlü kazâdan ve beladan korusun demiş oluyorsunuz. Bunu duyan Müslüman da ya aynıyla karşılık vererek “ve aleyküm selâm” der veya misliyle karşılık vererek “ve aleykümselâm ve rahmetullah” der. (Nisa, 4/86)

Şu hadis konuyu özetlemeye yeter asılında: “İman etmedikçe Cennete giremezsiniz: birbirinizi sevmedikçe, olgun bir îmana sahip olamazsınız. Size, yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şeyi haber vereyim mi? Aranızda selâmı yayınız!..." (Müslim, Îman, 93,R.Salihîn H.No:849)

Demek ki selam kalpten kalbe “sevgi” hattı kuruyor. Müslümanların kardeşliğini pekiştiriyor. Fertlerin gönüllerine sevgi ve şefkat tohumları ekiyor. Bu sebeple şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Selamın yaygın olduğu toplum selamet bulur, huzur bulur.

Diğer taraftan, “selâmün aleyküm” aynı zamanda cennet ehlinin de selamlaşma türüdür. Melekler cennet halkına bu şekilde selam verecekler, cennetlikler kendi aralarında bu şekilde selamlaşacaklar.(Zümer 39/73, İbrahim 14/23)

Yurt dışında görevde bulunduğumuz sıralarda selam konusunda bir şey dikkatimi çekti. Apartmandaki Alman  komşularımız bizi gördüğünde  “Grüß Gott” diyerek selamlardı. Bu rastgele bir selamlama türü  eğildi bir Alman için. Zira Grüß Gott, selamün aleyküm’ün Almancasıdır. Bizim Müslüman olduğumuzu bildiklerinden bu tür selam cümlesini tercih ettiklerini biliyorduk. Yoksa başka selamlama türleri de var onları kullanırlardı. Ancak ne yazık ki bugün Müslümana selam veriyoruz, ya sadece bakıp geçiyor, ya başıyla işaret edip geçiyor, ya da merhaba, günaydın falan diyerek mukabelede bulunuyor. Hâlbuki  “selâmün aleyküm” ün cevabı “ve aleyküm selâm”dır, günaydın değildir. “Günaydın”  bir hava durumudur. Günün aydın olması dileğidir. Selâmün aleyküm’den sonra merhaba,günaydın,tünaydın..vs söylenebilir. Bu noktada sıkıntı yok.02.11.2017



2561 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SİZİN KADİR GECENİZ NE ZAMAN? - 19/05/2020
Sahi sizin Kadir Geceniz ne zaman? Çoğumuz Ramazanın 27. Gecesine odaklandık değil mi?
CENNETE TÜNEL AÇMAK - 05/05/2020
Cennet her Müslümanın hayalidir. Rabbimiz bizi bu dünyada sınava tabi tutuyor.
HÜZÜNLÜ RAMAZAN - 24/04/2020
Dünya aylardır Koronavirüs salgını ile boğuşuyor. Ülkemizde de hastalığın yayılmasını önlemek maksadıyla bir dizi tedbirler alındı.
HAYIRDA YARIŞMAK - 17/04/2020
Devletimiz tarafından “Biz Bize Yeteriz Türkiye” yardımlaşma kampanyası başlatılıp da bağışlar yağmur gibi yağmaya başlayınca aklıma Tebük seferi öncesi yaşananlar geldi.
İMAMLAR VE DOKTORLAR - 31/03/2020
Millet Koronavirüs ile savaşırken şu malum “hastalıklı kafa” yine ortalığı bulandırdı. Neymiş 150 bin imam bir doktor etmezmiş! İmamlar ile doktorları kıyas etmek ne kadar doğru dersiniz?
İYİ-KÖTÜ-ÇİRKİN - 18/03/2020
Bir süredir dünya gündeminin ilk sıralarında “Koronavirüs” yer alıyor. Koronavirüs’ün anavatanı Çin. Daha sonra dünya çapında yayıldı. “Acaba ülkemizde de vaka olur mu?” sorusu hep gündemdeydi.
CORONA MI SİGARA MI? - 04/03/2020
Bugünlerde gündem “coronavirüs”. Dünyada hızla yayılan ve ilk çıktığı Çin’de 2500 kişinin ölümüne sebep olan ölümcül bir virüsten bahsediyoruz.
NAMAZ EĞİTİMİ - 19/02/2020
Hayatımız ezanla başlar namazla biter. Doğduğumuzda ilk duyduğumuz “Allâhü Ekber” sözüdür.
MUSİBETLERİ NASIL OKUMAK LAZIM? - 05/02/2020
Dünya insan için bir imtihan yeridir. Dünya denen şu hanede iyi veya kötü denebilecek çeşitli olaylarla karşılaşırız. Nimetle de karşılaşabiliriz musibetle de.
 Devamı
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231
Saat