• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi14
Bugün Toplam502
Toplam Ziyaret5103968
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları

Camilerde Yaz Kur'an Kursu

CAMİLERDE YAZ DÖNEMİ KURAN KURSU

Ebeveynin çocuklarına karşı temel görevlerinden biri de onlara dinini öğretmek ve ya öğrenmelerini temin etmektir. Bir çok anne baba çocukların din öğretimini bizzat kendisi yapamayacağından mahallesindeki caminin yada Kuran Kursu’nun hocasına başvurmak durumundadır.
Camilerde, isteyen vatandaşlara ve çocuklara Kur’an ve temel dini bilgiler dersi vermek, cami görevlilerinin asli görevlerindendir. Hiçbir hoca efendi, makul bir mazereti olmadığı sürece Kuran dersi almak isteyenlere hayır demez.
Bir çoğunuz namazda okuduğu dua ve sureleri camide açılan kurslarda öğrenmiştir. Bir ömür boyu ifa ettiğiniz ibadetleri çocukken camide öğrendiklerinizle yerine getiriyorsunuz. Okullarda   Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Derslerinde de din konusunda genel bir bilgilenme olsa da, bu dersler uygulamalı olmadığından yetersiz kalmaktadır. Din öğretiminde ve eğitiminde abdestin nasıl aldığını, namazın nasıl kılındığını da uygulamalı olarak göstermek gerekir.
Peygamberimiz (s.a.s); “İlim öğrenmek kadın erkek her müslümana fardır.” buyuruyor. Farz olan ilim, alimlerin çoğunluğuna göre dinin temel emir ve hükümlerini yerine getirmemizi sağlayacak temel dini bilgilerdir. Buna ilmihal bilgisi denilmiştir. Bir İslam ilmihali kitabında yazılı olanları öğrenmek sadece hocaların değil, her müslümanın görevidir.
Günde beş vakit ezanın okunduğu bir İslam ülkesinde Allah’ın emir ve yasaklarını bilmemek mazeret sayılmaz. Nasıl ki mahkemede sanığın, bu işin suç olduğunu bilmiyordum demesi onu kurtarmıyorsa, dinen haram olan bir fiilin işlenmesi de –o fiilin haram olduğunu bilsin yada bilmesin- onu günaha girmekten kurtarmaz. Allah mealen “Bilmiyorsanız bilenlere sorun” buyuruyor. Hayat boyu, bildiklerimizle amel etme, bilmediklerimizi de öğrenme çabası içinde olmalıyız. Peygamberimiz (s.a.s), “Siz bildiklerinizle amel ederseniz Allah size bilmediklerinizi de öğretir.” buyuruyor.
Geçen Cuma günü itibarı ile çocuklarımız yaz tatiline girdiler. Tatil deyince aklımıza hiçbir şey yapmadan miskin miskin oturmak ve amaçsız bir şekilde dolaşmak ve eğlenmek gelmemelidir. Tatilde bile olsak her anı faydalı bir işle değerlendirmeye çalışmalıyız. Zira boşa geçen zamanın hesabı sorulacak. Peygamberimiz (s.a.s); bir hadis-i şerifte şöyle buyuruyor:
“Ademoğluna kıyamet günü şunlar sorulmadıkça asla yerinden ayrılmaz:  
  • Ömrünü nerede ve ne şekilde geçirdiğinden,
  • İlmi ile ne yaptığından,
  • Malını nerede kazanıp nereye harcadığından ve
  • Bedenini nerede yıprattığından” (Tirmizi,no: 2419)
Camilerde açılan yaz kurslarında çocuklarımız her şeyden önce hayatlarının ikinci adresi olan cami ortamını öğrenmiş ve benimsemiş oluyorlar. Camilerde açılan kurslarda çocuklara ;
  • Kur’an-ı Kerim tecvitli olarak öğretilmekte,
  • Namazda okunacak dua ve kısa sureler ezberletilmekte,
  • Temel dini bilgiler, itikat, ibadet, ahlak ve siyer dersleri uygulamalı olarak öğretilmektedir.
Yaz Kuran Kursları, camilerde ve kuran kurslarında, 22 Haziran 21 Ağustos tarihleri arasında, iki ay (üçer haftalık periyotlar halinde toplam dokuz hafta) günlük üç saat, haftalık 15 saat toplam 135 saatlik bir kredi olarak planlanmıştır. Düzenli takip edilmesi halinde bu süre hiç de az değildir.
Siz de veli olarak başka bir yere tatil planlamış olabilirsiniz. Çocuğunuz ilk üç haftalık periyotta kursa katılabileceği gibi, ikinci yada üçüncü periyota da kursa katılabilir. Son yıllarda Diyanet İşleri Başkanlığı yaz kurslarında daha çok verim alabilmek için eğitim bilimlerinin usul ve yöntemlerine göre (pedagoji) ciddi hazırlıklar yaptı. CD’ler ve kitaplar hazırlandı. Çocukların, her yıl aynı bilgileri tekrar ederek zaman kaybına maruz kalmamaları için kur sistemi oluşturuldu. Yaz kursuna katılmak için gelen çocuklarımız geçen yıllarda öğrendikleri de dikkate alınarak hangi kura ait oldukları belirlenecek. Buna göre;
1.Kurda, ilk defa  yaz kursuna katılarak Kuran ve temel dini bilgileri öğrenecek olanlar,
2.Kurda, Geçen yılda yada kısa sürede Kur’an okumayı öğrenmiş olanlar, temel dini bilgiler alanında bilgisini artıracak olanlar.
3.Kurda da Kur’an-ı Kerimi tecvitli okumayı öğrenecek olanlar ve temel dini bilgiler alanındaki bilgileri daha da artıracak olanlar yer alacak.
Yazın sıcak ortamında kapalı bir ortamda ders yapmak hem hoca hem de öğrenci açısından bir fedakarlıktır. Yaz kurslarında hedeflenen sonucu elde etmek için hocalarımız camiyi ve dersi sevdirerek, veliler de hem takip ederek hem de ödüllendirerek bu işi yürüteceklerdir. Kurslara katılacak olan çocuklar kurs süresinde;
Kur’an’ı yüzünden yanlışsız okumayı, namazda okunan duaları ve kısa namaz surelerini ve 32 farz şeklinde özetlenmiş olan dini hükümleri öğrenmiş olacaklardır. Her bir çocuk belki müfredattaki bütün dersleri öğrenemeyebilir. Her çocuğun zeka ve algılama kabiliyeti farklıdır. Yaz kursuna gelen çocuğun camiyi sevmeyi, haramı helali ve Allah sevgisi ve korkusunu benimseniş olması bile başlı başına bir başarıdır.
Çocukların dini eğitimi asla ihmale gelmez. Dini eğitimi ihmal edilmiş olan çocuklar ileride maddi ve manevi külfete, telafisi mümkün olmayan zararlara ve mahcubiyetlere yol açabilirler. Hiç şüphesiz çocuklarımızın elde ettiği her başarı iftihar vesilemiz, yol açtıkları her zarar da üzüntü ve mahcubiyet vesilemiz olacaktır.  
Çocuklara iyi bir ortam/arkadaş çevresi hazırlamak ve ahlaki terbiyeye dair evde, okulda ve camide öğrendiklerini yaşaması hususunda takipçi olmak da en az kurslar kadar önemlidir. Bazı velilerin şöyle yakınmalarına şahit oluruz: “Çocuğu camiye gönderdim, kaç defa hatim indirdi ama şimdi Cuma namazına bile zorla gidiyor yada gitmiyor.” Buradaki sorun nedir? Bildikleri ile amel etmeyen kimse  sadece öğrenmiştir fakat öğrendiklerini kalbine yazamamıştır. Kur’an’ın bilgisini beynimize, sevgisini ve anlamını kalbimize yazarsak Kur’an’ın rehberliği bizi hidayete erdirir.
Çocuklarımızın istikbali söz konusu olduğunda masraftan çekinmiyoruz. Dershaneye gönderiyoruz ve hazırlık kitapları alıyoruz. Tabiî ki bunlar imkanlar ölçüsünde olması gereken şeylerdir.  Camilerde açılan yaz kursları da çocuklarımızın istikbali ile doğrudan ilgilidir. Çocuğun camide öğreneceği doğruluk, dürüstlük, erdemli olma vb hususlarda birkaç  ahlaki davranışı hayat prensibi haline getirmesi hem hayat sınavını hem de ahiret sınavını kazanmasına yardımcı olacaktır. Peygamberimiz (s.a.s) “Hiçbir baba evladına güzel ahlaktan daha değerli bir hediye vermiş olamaz” derken çocuğun gelişiminde ahlaki eğitimin hayati önemine işaret etmiş olmaktadır.
Bir defasında bir öğretmen, laboratuara elinde bir şişe dolusu süt ile giriyor. Sütü lavabonun kenarına koyuyor. Öğrenciler, acaba bu sütün dersimizle ne ilgisi var diye düşünürken öğretmen elinin tersi ile şişeye dokunuyor. Şişe kırılıyor ve süt lavaboya dökülüyor. Öğrenciler tüh eyvah derken, öğretmen yüksek sesle, “Dökülen sütün ardından ağlamayın” diyor.  Dökülen süt, hayatta yapılan kazalar, hatalar ve ihmallerdir. Bazı hataların telafisi mümkündür ancak çocuk eğitiminde yapılacak hata ve ihmallerin telafisi olmadığı gibi faturası da ağır olabilir.
22 Haziran Pazartesi gününden itibaren her camide yaz Kuran Kurslarımız başlıyor. Her öğrenci velisi konuya verdiği önemi de göstermek için çocuğunun yada torununun elinden tutarak, bir dilekçe ve karne fotokopisi ile en yakın camiye müracaat etsin.  Açılanacak kurslarda  yapılacak eğitimin çocuklarımız için hayırlı ve bereketli olmasını dilerim. 
                Hatırlatma: 24 Haziran Çarşamba günü Recep Ayının ilk günüdür. Rehmet ve bereketin bol olduğu Üçaylar Mevsimine girmiş olacağız. 25 Haziran Perşembe gününü 26 Haziran Cuma gününe bağlayan gece de Regaib Kandilidir.
(Mukadder Arif YÜKSEL/Bayat Müftüsü

19 Haziran 2009 Cuma, Merkez Çarşı Camii)
www.mukadderhoca.tr.gg


Yorumlar - Yorum Yaz
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Saat