• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam270
Toplam Ziyaret5103736
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları

3. Cüz/Bakara-Al-i İmran

RAMAZAN'DA KUR'AN'LA BULUŞMAK

(Her cüzden 3 temel konu) -

3. CÜZ- Bu cüzde Bakara suresinin sonu ve Al-İmran suresinin baş tarafları bulunmaktadır. Buna göre, temel konular:

a- Bakara suresinin son kısmında iki bölüm bulunmaktadır. İkisi de inanç ile ilgilidir: Bunlardan birisi Ayetü'l-kürsidir ki, orada tevhid inancı ve Allah'ın otoritesi tanıtılır. Diğeri de Amene'r-rasulü olarak bilinen son iki âyettir ki, burada iman yenileme, söz verme ve hayati bir dua bulunmaktadır.

b- Bakara suresinin sonundaki bir diğer önemli konu ise diriliş örnekleridir. Allahu Teâlâ insanların ahiret inancını güçlendirmek için dünyada bazı diriliş örnekleri göstermişti. Bunlar Hz. İbrahim ve Uzeyr (a. s) döneminde yaşanmıştı. Bu örneklerden bir başkası ileride gelecek olan Ashab-ı Kehf te yaşanmıştı.

c - Al-İmran suresi Bakara'nın devamı niteliğindedir. Bakara suresinde Yahudilerin hataları anlatılırken bu surede de Hıristiyanların hataları anlatılır. Daha surenin başında ayetlerin iki kısım olduğu, bunların muhkem ve müteşabih olarak anlaşılması gerektiği ifade edilir. Müteşabih konulara sadece iman edilir, tevil edilmez. Hz. İsa'nın babasız doğuşu da müteşabih konulardandır. Bu bir Allah'ın mucizesidir. Yahudiler muhkem ayetlerde (ahkamda) hata ettiler, Hıristiyanlar da müteşabih konularda hata ettiler.

Bu cüzde Meryem validemiz ve Hz. İsa'nın doğuşu ve gençliğ anlatılır (35-58 arası), sonra da konu şu ayetle tamamlanır. 'İsa'nın durumu Adem'in durumu gibidir.

Allah Adem'i topraktan yarattı..' Burada Hıristiyanlara bir mesaj verilmektedir: Siz İsanın babasız doğmasını yanlış yorumladınız ve hemen 'Tanrı'nın oğlu' dediniz, haşa. Halbuki onun durumu Adem'in durumu gibidir, mucizedir.

Hz. Adem de hem annesiz, hem de babasız yaratılmıştır. Bunlardan dolayı Hz. İsa da bir insandır ve insan peygamberdir.

Rıfat Oral
Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi





Rıfat Oral - Kur'an'la Buluşmak - Bakara Suresi - C (Özeti, Temel Mesajı ve Sırları)



Rıfat Oral - Kur'an'la Buluşmak - Bakara Suresi - D (Bakara Suresinin Esrarı)




Kuranı Kerimi tanıyalım 


Üçüncü cüz 

1. Üçüncü cüz Bakara Suresi 253. Ayetle başlar ve 286 ayetle sure biter. Ardından Âli İmran Suresi ile devam eder ve 91. ayetle cüz biter. 
2. Bakara ve Âli İmran surelerinin ortak ismi Zehraveyn'dir. Yani iki çiçek demektir. 
3. Bakara Suresi 255. Âyette âyetel kursi vardır. 
4. Dinde zorlama yoktur ayeti de 256. Âyettedir. 
5. 258.ayette Hazreti İbrahim ile Nemrud arasında geçen bir tartışma vardır. Hemen sonrasında Yüz yıllık ölüm uykusuna dalan Uzeyr Peygamberden bahsedilmiştir. 260. Âyette de hazreti İbrahim ve kuşların yeniden yaratılması anlatılır. 
6. 261-274 ayetleri arasında ana konu infak ve sadakadır. İnfakın önemi, ne kadar bereketli olduğu, şeytanın infak edenleri fakirlikle korkuttuğu, gerçek fakirlerin toplum içine çıkıp dilenmedikleri bu ayetlerde anlatılmıştır. 
7. 275-281 ayetler arasında ise faizin haram olduğu, faizden vaz geçmek gerektiği anlatılır. Faizin Allaha savaş açmak olduğu da 279.ayette hatırlatılmıştır. 
8. 282-284 ayetler arasında ise borç hukukundan söz edilmiştir. Şahitlik, katiplik, adalet ve rehin gibi borç ile ilgili ticari meseleler burada anlatılır. Kuranın en uzun ayeti sayılan borç ayeti bakara Suresi 282.ayette geçmektedir. 
9. 285 ve 286. Ayetler de amenerresulu olarak bilinen ve Mirac gecesi nazil olduğu rivayet edilen ayetlerdir. Böylece Bakara Suresi bitmiş olur. 

Âli İmran Suresi 

10. Ana konusu ilk bölümde ehli kitap hakkındadır. Zaten surenin ilk aletlerinin sebebi nuzülü de budur. İleride bedir, uhut ve diğer bazı savaşlara dair bir çok âyet gelecektir. 
11. Muhkem ve müteşabih kavramı ilk defa bu surenin yedinci ayetinde anlatılır . 
12. Gerçek dinin Allah katında islam olduğu 19 ve 85. âyette özellikle vurgulanmıştır. 
13. 35 - 63 ayetler arasında Meryem aleyhisselâm, Zekeriya aleyhisselâm, İsa aleyhisselâm ve onların meselelerinden söz eder. Meryemin mabede adanması, Zekeriya peygamberin duası, İsa peygamberin beşikte konuşması ve Allahın izniyle ölülere hayat vermesi bu ayetlerde anlatılır. Mübahele ayeti de 61. Âyettedir. 
14. 64-68 ayetleri arasında hazreti İbrahim'in yahudi veya hıristiyan olmadığı anlatılır. Ona sahip çıkma hususunda en çok müslümanların sahip çıkması istenir. 
15. 69-91 ayetler arasında ise ehli kitap hakkında bazı bilgiler verilir. Onların hepsi aynı değildir. İyisi var kötüsü var. İmana meyilli olanı var imandan uzak duranı var.

Murat Padak
Şanlıurfa İbrahim Halilullah 
Diyanet Eğitim Merkezi Eğitim Görevlisi 

CÜZ 3 - İmtihanları ve Zorlukları Anlamak [Nouman Ali Khan] [Türkçe Altyazılı | Mekteb-i Suffa]






Yorumlar - Yorum Yaz
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Saat