Kadir gecesi
Prof. Dr. M. Nuri Yılmaz
Diyanet İşleri Başkanı
Rahmet, mağfiret, feyz ve bereket iklimi olan bir Ramazan Ayı'nın da sonuna yaklaştığımız şu günlerde, Yüce Allah'ın "1000 aydan daha hayırlı" diye vasıflandırdığı kutlu bir gece olan "Kadir Gecesi"ne erişmenin huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz.
Allah'ü Teala, bu geceyi Kadir Suresi'nde bizlere şöyle anlatmaktadır; "Doğrusu, biz, Kuran'ı Kadir Gecesi'nde indirmişizdir. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gece de Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."
"Kainattaki bütün varlıklarla ilgili hususların planlanarak yıllık ilahi programın yürürlüğe konulduğu, bu sebeple de 'Kader' ve 'Takdir' manasına gelen Kadir ismi verilmiş olan bu geceyi kutlu ve mukaddes kılan en önemli sebep, hiç şüphesiz ki, insanlık aleminin saadet ve selamet rehberi, ilim, irfan ve ahlak meşalesi Kuran - ı Kerim'in, Cibril - i Emin vasıtasıyla Hz. Muhammed (S.A.V.)'e indirilmeye başlanılmış olmasıdır.
Dünya insanlığının milenyum diye vasıflandırdığı, ulusların çoğunluğunca kabullenilmiş olan takvimin üç bininci yılına girdi. Geriye baktığımızda geçen iki binyılda, Peygamberimiz Hz. Muhammed'in asr - ı saadetleri dışında, dünyanın hiçbir yerinde insanlığın istenilen düzeyde mutlu ve huzurlu yaşadığına şahit olamıyoruz. İslam toplumlarının, geçen iki bin yıl içerisinde, dünyaya; adalet, sevgi, hoşgörü gibi evrensel prensipleri esas alan büyük bir medeniyeti miras bırakmış olmalarına rağmen, bugün bölünmüş, parçalanmış bir yapı içerisinde kendi iç kargaşaları ile meşgul olduklarını görüyoruz.
Geçen iki binyılın son yüzyılı, sanayi çağı, teknoloji asrı, bilgi çağı gibi isimlendirmelerin yapıldığı bir asır olmuştur. Bu yüzyılda yaşanan gelişmeler, yeni girilen binyılın, en azından ilk asrının, inanç asrı olacağını göstermektedir. Daha bugünden insanlık, dinlerarası diyalog arayışları içerisine girmiş, farklılıkların yok edilmesi gereken unsurlar olmadığı, dünya insanlığının zenginlikleri olarak görülmesi gerektiği bilincine ulaşmıştır.
"Böyle bir dönemde, bundan 15 asır önce, Kuran- ı Kerim ve onun tebliğcisi Hz. Muhammed (S.A.V)'in sahih sünneti ile insanlığın önüne konmuş evrensel prensiplerin iyi anlaşılarak yeniden insanlığın önüne konulması çabası içerisinde bulunmamız gerektiğine inanıyorum.
Bunalan, bir türlü hak ettiği huzur ortamını yakalayamayan insanlığın, böyle mübarek bir gecede, inmeye başlayan Kuran- ı Kerim'in evrensel mesajlarına ne kadar ihtiyacı vardır. Bunun içindir ki Kadir Gecesi'ni bu anlayış içerisinde değerlendirmeliyiz.
Bu gecede, Kuran'ı Kerim'in ayetlerini meali ile birlikte okuyarak, üzerinde çok düşünmeli, söz ve davranışlarımızın Allah'ın emirlerine uygun olup olmadığının muhasebesini yapmalı, hata, kusur ve günahlarımızın affı için tövbe etmeli ve bu geceyi yeni bir hayatın başlangıcı saymalıyız. Bu gece insanlığın barış ve esenliğe kavuşması, her türlü felaket ve musibetlerden korunması için yüce Mevla'ya yalvarmalıyız.
Bu duygu ve düşünceler içerisinde, milletimizin ve bütün İslam dünyasının mübarek Kadir Gecesi'ni tebrik ederken, bu gecenin, müminler için manen arınma ve temizlenme, insanlık alemi için ise, sevgi ve barış dolu günlere kavuşmaya
başlangıç teşkil etmesini Cenab - ı Hak'tan niyaz ediyor, aziz milletimize, Kuran'ın aydınlığında huzur dolu günler diliyorum.
*De ki: Ey kendi nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım. Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü Allah, bütün günahları bağışlar.... Size azap gelip çatmadan önce Rabbinize dönün. Ona teslim olun, sonra size yardım edilmez. Siz farkında olmadan, ansızın başınıza azap gelmezden önce, Rabbinizden size indirilenin en güzeline (Kur’an’a) tâbi olun. (Zümer, 53 - 55)
N'ola gelsen şimden girü fesadı terk etsen gönül
Gah ağlasan günahına, gah kanaat etsen gönül
İşin gücün fesad ile, yakdı beni hırs ateş ile
İletsen yarı bir uğurdan yanar oda atsan gönül
Niçe bir ben sana uyam özümü belaya koyam
N'ola gelsen sen de benim öğüdümü tutsan gönül
Dünya halkın düşmanıdır maksud ol canlar canıdır
Bilin ki dünya fanidir dünyayı terk etsen gönül
Yunus miskin kalmaz cana verir canını kurbana
Gelsen sığınsan Sübhan'a doğru yola gitsen gönül
Niçe bir: Ne zamana kadar
Yunus
Haraminin sebatı olmaz
Fatih’in babası II. Murad’a bir ara para gerekir. Padişah Çandarlı Halil Paşa’dan borç istemek durumunda kalır. Bunu gören Fazlullah Paşa, “Padişahlara hazine gerekir. Ferman buyurursanız hazine cem’ine çalışalım" der.
Padişah bunun üzerine, “Hazineye geliri nereden, nasıl toplayacaksın?" diye sorunca, Paşa şu cevabı verir:
“Bu vilayet halkı zengindir. Padişahlar için bir vesileyle para ve mal toplamak uygun düşer."
Paşanın bu teklifi karşısında Sultan Murad ibret verici şu sözleri söyler:
“Ey Fazlullah, bu nasıl söz, nasıl reydir! Böyle bir şeyi nasıl teklif edersin. Bizim idaremizde üç helal lokma vardır. Biri madenler, biri haraç, biri de savaş ganimetleridir. Bizim askerimiz gazi askerlerdir. Bunlara helal lokma gerekir. Bir padişah ki askere haram lokma yedirir, o asker artık harami olur. Haraminin sebatı olmaz. Küçük bir mukavemetle karşılaşsa hemen firar eder. Sonrası ise malumun..."
Ümit ile gelmişim dergahına ilahim
Kötü amelli biriyim, elim tut sen seherde
Tevbe kıldım dilimde gönlüm korkmaz Hüda’dan
Hem rahmet hem didarı ^Ata kıl sen seherde
Dağdan ağır günahım özür demeye dilim yok
günahımı bağışla yeksan kıl sen seherde
Kul Hace Ahmed Hakk’tan kork kim korkmaz imanı yok
Önündedir cehennem hazır ol sen seherde.
3 Ocak 2000 Pazartesi Milliyet