• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam521
Toplam Ziyaret5103987
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları

4. Cüz/Al-i İmran-Nisa

RAMAZAN'DA KUR'AN'LA BULUŞMAK

(Her cüzden 3 temel konu) -

4. CÜZ- Bu cüzde Al-i İmran'ın son tarafı, Nisa suresinin baş tarafı bulunmaktadır. Buna göre cüzdeki temel konular:

a- Al-i İmran suresinin baş tarafında Hıristiyanların hatalarından bahsedildi. Bunlar müteşabih olan (akılla bilinmeyen) konularda tevil yapmaları, (babasız doğmasından dolayı Hz. İsa'ya Allah'ın oğlu demeleri), bir de ruhbanlık diye bir şey uydurup tebliğ ve cihadı terk etmeleriydi (toplumdaki ve dünyadaki kötülüklere ve haksızlıklara sessiz kalmalarıydı). Onların müteşabihteki hatalarına, Hz.. Adem'in de annesiz ve babasız yaratıldığı halde ona Tanrı'nın oğlu denilmediği, Hz. İsa'nın da aynı şekilde yaratıldığı ve onun da insan olduğu açıklandı. Bu cüzde ise onların ikincisi hatası ruhbanlığa cevap verilmektedir. Ülke içinde tebliğ yapılması, ülke dışından saldırılara karşı da cihad ve savaş yapılması gerektiği anlatılmaktadır. Savaşın bir takım sonuçları ve problemleri bulunmaktadır. Bunlardan birisi de yenilmek, mağlubiyettir. Allahu Teâlâ burada Uhud savaşının analizi üzerinden Müslümanların nasıl davranmaları gerektiği, münafıkların propagandasına karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini anlatır..

b- Bu cüzün sonunda ise güzel bir dua vardır (3/191-194). Bakara suresindeki muhkem ayetlerde hata yapılmaması, hataların affedilmesi ile ilgili duadan sonra bu surede de müteşabih konularda hata yapılmaması ile ilgili bir dua bulunmaktadır. Bunun çaresinin Allah'ın gücünü, otoritesini anlamak ve teslim olmaktan geçtiği açıklanmaktadır.

c- Ayrıca bu cüzde Nisa suresinin baş tarafı da bulunmaktadır. Nisa suresinde savaş sonrası toplumdaki problemler ve çözüm yolları anlatılmakta-Yetimler, miras, vasiyet ve ahlâkî seviyenin korunması ile ilgili hükümler açıklanmakta, şahsiyetli bir toplumun inşası emredilmektedir.

Rıfat Oral
Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi



Rıfat Oral - Kur'an'la Buluşmak - Âl-i İmran Suresi - A (Özeti, Temel Mesajı ve Sırları)


Rıfat Oral - Kur'an'la Buluşmak - Âl-i İmran Suresi - B (Özeti, Temel Mesajı ve Sırları)





Kuranı tanıyalım 


Dördüncü cüz

1. Dördüncü cüz Âli İmran Suresi 92. ayet ile başlayıp 200 âyet ile sure sonlanır. Daha sonra Nisa Suresi ile devam eder ve 23. ayet ile cüz biter. 
2. 92-117 ayetler arasında ehli kitap hakkında bazı bilgiler verilirken, konu arasında infaka da dikkat çekilir. Allahın ipine sıkıca sarılma ayeti 103, hayra davet eden toplum oluşturulması emri 104, bütün ehli kitabın aynı tutumu sergilemedikleri 113. âyette bahsedilmiştir. 
3. 117. ayetten sonra genel olarak Uhud savaşı ve sonuçlarından söz edilir. 124 ve 125.ayette meleklerin yardım için gelmesinden söz edilir. 
4. 144-148 âyetlerde Uhud savaşında peygamber efendimizin şehit edildiği haberi karşısında şaşıran sahabeye peygamberin de ölümlü olduğu vurgusu yapılmıştır. 
5. 154 - 157. ayetlerde münafıkların bazı itirazları anlatılır. Savaş olmasaydı ölmryeceklerdi gibi bir tez ortaya atıyorlar. Ama Allah Azze ve Celle bu tezi reddediyor. 
6. 161. âyette devlet hazinesini soyan kim olursa olsun cezasını göreceği anlatılır. 
7. 169. âyette Allah yolunda şehit olanların nimetler içinde olduğu ve bunun haberini bize ulaştırma gayreti içinde olduğu anlatılır. 
8. 188. ayete kadar Uhud savaşına dair önemli haberler, hikmet dolu mesajlar ile anlatılır. 
9. 189 - 195 ayetler arasında ise dua ve duaya icabet vardır.
10. Sure 200. âyette sabır ve düşmanı başıboş bırakmama emri ile biter. 

NİSA SURESİ 
11. Nisa kelimesi kadınlar demek olup, aile hayatına dair meseleler anlatılır. Aile hayatına dair o kadar mesele varken surenin Nisa diye bilinmesi de manidardır. Muhtemelen aile ile ilgili tüm meselelerin ortak vurgusu kadınlar olduğu için sure bu isimle meşhur olmuştur. Nisa Suresinin ana konusu aile hayatıdır. Evlilik, boşanma, aile içi şiddet ve geçimsizlik, çok eşlilik, miras vb. 
12. 3. âyette çok eşliliğin meşru olduğu anlatılır. Çok eşlilik için adalet şartı da unutulmamalıdır. 
13. İlk on ayetin ana konusu ise yetim malını çarçur etmemek, yetimlerin malını saklamak, değerlendirme ve zamanı gelince de iade etmek, yetim malını yiyenlerin günah boyutu 
14. 10-14 ayetler arasında ise miras hukuku anlatılır. Birinci dereceden mirasçıların payı Kuran ile sabittir. Bunlar ana, baba, karı, koca, oğul ve kızdır. Bunlar tamamen varken başka kimseye miras verilmez. 
15. 15 - 18 ayetler arasında fuhuş suçu ve tövbesi ile ilgili hükümler yer alır. Geniş bilgi için Tefsir kitaplarına bakınız. 
16. 19-23 âyetler arasında mehir, evlenilmesi haram olan kadınların kimler olduğu, boşanma olayından sonra mehrin mutlaka verilmiş olması gerektiği anlatılır ve beşinci cüz de buna dair diğer ahkamı anlatır.

Murat Padak
Şanlıurfa İbrahim Halilullah 
Diyanet Eğitim Merkezi Eğitim Görevlisi 



4. Cüzün Tefsiri - Doç. Dr. Kerim Buladı



https://www.facebook.com/yenivalidecami/videos/vb.299546640471929/300616637031596/?type=2&theater



CÜZ 4 - Allah'ın Hayrına Nasıl Erişilir? [Nouman Ali Khan] [Türkçe Altyazılı | Mekteb-i Suffa]





Yorumlar - Yorum Yaz
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Saat