• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi15
Bugün Toplam469
Toplam Ziyaret5103935
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları

Kaybolmayan Miras: Güzel Ahlak

KAYBOLMAYAN MİRAS : GÜZEL AHLÂK

 

AYET : AHZAB SURESİ – 21. AYET

 

 

لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌحَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيراً:

 

     MEALİ :

 

     “And olsun ki, Rasülüllah, sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok zikredenler için güzel bir örnektir.”   (AHZÂB SURESİ - 21. AYET)

 

     Hz Peygamber (SAV) şöyle buyuruyor:

     “Hiçbir baba, çocuğuna, güzel ahlâktan daha üstün bir hediye vermiş olamaz.”

 

     Hiç kuşkusuz İslâm Dini’nin en önem verdiği şey güzel ahlâktır. Bu dinin Peygamberi (SAV), “en güzel ahlâk üzeredir.”:

 

وَإِنَّكَ لَعَلى خُلُقٍ عَظِيمٍ:

 

     “Ve sen elbette yüce bir ahlâk üzeresin.”   (KALEM SURESİ – 4. AYET)

 

     Hz Peygamber (SAV) hayatı boyunca güzel ahlâkın temsilcisi olmuş ve ümmetine bu konuda örnek olmuştur. Bu konuda Kur’an şöyle buyurur:

 

لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌحَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيراً:

 

     “And olsun ki, Rasülüllah, sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok zikredenler için güzel bir örnektir.”   (AHZÂB SURESİ - 21. AYET)

 

     Allah insanı, iyi ve kötü işler yapabilecek bir donanım ile yaratmıştır. Bu, insanın denenmesinin, imtihan edilmesinin bir gereğidir. İçinde yaşadığımız hayatta ve varlıkta da iyi ile kötünün, güzel ile çirkinin birlikte bulunmasının nedeni budur. İnsan hayatı boyunca, hep bu iki uç arasında gider ve gelir. Onu her zaman ikili bir durum beklemektedir. O da bu iki durumdan birini tercih eder ve hayatını devam ettirir. Ancak bu tercihler o kadar önemlidir ki, insanın hem bu dünyası, hem de ahireti onlara bağlıdır. Dünya ve ahiret saadeti insanın yapacağı tercihlerle belirlenmektedir.

     Yeryüzüne denenmek için gönderilen insan, ilk var olduğu andan itibaren güzel ahlâk sahibi olmak ve güzel işler yapmak (amel-i salih) için çaba sarf etmektedir. Bu yolda ona yardımcı olmak üzere Allah, peygamberler ve kitaplar göndermiştir. Gönderilen onca peygamber ve vahyin ana hedefi, insanın mahiyetindeki güzellikleri ortaya çıkarmak ve onu güzel ahlâk sahibi yapmaktır.

     Ancak, insanlık tarihine baktığımızda, bunun hiç de kolay olmadığını görmekteyiz. Akıtılan kanlara, yapılan zulümlere, haksızlıklara vs. bakıldığında, insanlık tarihinin güzel amellerin yanında, fazlasıyla çirkin amellerle de dolu olduğunu görmekteyiz. O kadar ki, meleklerin:

قَالُواْ أَتَجْعَلُ فِيهَا مَن يُفْسِدُ فِيهَا وَيَسْفِكُ الدِّمَاء:

 

     “Kan dökecek, fesat çıkaracak insan mı yaratacaksın.”

(BAKARA SURESİ – 30. AYET)

 

     Sorusunu ve kaygısını haklı çıkarmıştır. Dün de insanın güzel ve çirkin ameller yapma imkânı vardı bugün de yarın da olacaktır. Atalarımız imtihan oldular, biz de imtihan olacağız. Önemli olan bu imtihanı kazanmaktır.

     Bir insanın baba ve anne olması kadar değerli bir şey olamaz. Çünkü dünyaya en değerli varlık olan insanın gelmesine vesile olunmaktadır. Bununla birlikte, en büyük sorumluluğun da altına girilmektedir. Çocuk, bize verilmiş öyle bir emanettir ki, onun bir ömür boyu ortaya koyacağı tüm davranışların tohumlarını ona biz vermekteyiz. Bizim şekillendirmemize göre o hayatını yaşayacaktır. Bu hususta Hz Peygamber (SAV) şöyle buyurmaktadır:

     “Her doğan fıtrat üzere doğar. Sonra onu anne ve babası Yahudi, Hıristiyan veya Mecusî yapar”

     Dünyaya boş ve tertemiz bir sayfa olarak gelen insan, anne ve babasının onun üzerinde oluşturacakları etkiyle şekillenir ve hayatını büyük ölçüde ona göre yaşar. Bu durumda, bir anne ve babanın çocuğuna vereceği en değerli şey, ona kazandıracakları “GÜZEL AHLÂK”tır.

     Güzel bir ahlâk ile yetiştirilen çocuk, başta kendi hayatını verimli ve yararlı bir şekilde yaşayabilme imkânına sahip olur. İçinde bulunduğu topluma ve cemiyete yararlı olur. Yapacağı güzel amelleriyle hem kendi kazanır, hem de anne ve babasına ebedî sevaplar kazandırır. Anne ve babanın çocuğuna güzel ahlâkın dışında kazandırdıkları her şey kaybolabilir. Çocuk onları yitirebilir. Bir gün onlardan mahrum olması mümkündür. Örneğin, ev, araba, para vs bunların hepsi kaybedilebilir. Ama güzel ahlâk asla! O hiçbir zaman kaybolmaz. Ayrıca, dünyevî ve maddî şeyler kullandıkça ve harcadıkça azalır ve tükenirken, güzel ahlâk, güzel ameller işlendikçe güzelleşir, zenginleşir, kökleşir ve asla kaybolmayan ebedî bir hazineye döner.

     Ne mutlu çocuklarına, özellikle de günümüzde, “güzel ahlâk”ı miras olarak bırakan anne ve babalara...

 

KAYNAK : DİYANET AYLIK DERGİ


Yorumlar - Yorum Yaz
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Saat