• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam616
Toplam Ziyaret5104082
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları

Tevbe Suresi: 71-72. Ayetler

TEVBE SURESİ – 71/72. AYETLER

 

وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِوَيُقِيمُونَ الصَّلاَةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَيُطِيعُونَ اللّهَ وَرَسُولَهُ أُوْلَـئِكَ سَيَرْحَمُهُمُ اللّهُ إِنَّ اللّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ:وَعَدَ اللّهُ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَاالأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا وَمَسَاكِنَ طَيِّبَةً فِي جَنَّاتِ عَدْنٍ وَرِضْوَانٌ مِّنَ اللّهِ أَكْبَرُ ذَلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ:

               MEALİ :

 

     “Mümin erkeklerle mümin kadınlar da birbirlerinin velileridir. Onlar iyiliği emreder, kötülükten alıkorlar, namazı dosdoğru kılarlar, zekâtı verirler, Allah ve Resûlüne itaat ederler. İşte onlara Allah rahmet edecektir. Şüphesiz Allah azizdir, hikmet sahibidir.”

     “Allah, mümin erkeklere ve mümin kadınlara, içinde ebedî kalmak üzere altından ırmaklar akan cennetler ve Adn cennetlerinde güzel meskenler vaat etti. Allah’ın rızası ise hepsinden büyüktür. İşte büyük kurtuluş da budur.” (TEVBE SURESİ – 71/72. AYETLER)

İLGİLİ HADİSLER

 

     “Müminlerin birbirlerini sevip merhametli davranmalarının misali, bir beden gibidir; ondan bir organ rahatsız olunca diğer bütün organlar da ateş ve uykusuzlukta ona çağrışımda bulunurlar. (aynı rahatsızlığı duymakta ona katılırlar.)”

     “Mümin, mümin kardeşi için bir binadaki kerpiçler gibidir; birbirleriyle bağlantı yaparlar.”

     “İki cennet altındandır, içindeki kapları ve her şeyleri de altındandır. İki cennet gümüştendir, kapları ve içindeki her şeyleri de gümüştendir. Cennet ehliyle Rablerinin cemaline nazar etmeleri arasında, Adn cennetinde tecelli eden vechindeki Kibriya örtüsüdür.”

     “Şüphesiz ki, mümine ait Cennette tek bir parça halinde inciden bir çadır vardır ki, uzunluğu göğe doğru altmış mildir. Müminin o çadırda zevceleri vardır, onlara uğrar da bir diğerini görmez.”

     “Doğrusu cennet ehli cennetteki köşk ve çadırları, gökteki yıldızları görür gibi görürler.”

MÜMİNLERİN VASIFLARINDAN BAZISI

 

     Allah, içi dışı bir olup kendini hakiki iman düzeyine getiren müminlerin bazı önemli vasıflarını sıralıyor ve onlar için nasıl mutlu bir geleceğin hazırlandığını haber veriyor:

1-) Müminler birbirlerinin dostu, yardımcısı ve destekleyicisidirler. İman ve gaye birliğinin tabii neticesi sayılır. Çünkü amaç, Allah’ın hoşnutluğuna ermek, yaratıldığı gayeye yönelip hilkat planındaki yerini almak ve öylece insanlara yararlı hizmetlerde bulunmaktır.

2-) Müminler, iyilikle emrederler. Bu hasletleriyle onlar, insanın yaratılışındaki yücelikle, ruhundaki cevherle uyum sağlayan amellerin işlenmesini telkine çalışırlar, kendi hayatlarında uyguladıkları güzel amellerle bunun örneklerini ortaya koyarlar. Buna, EMR-İ Bİ’L MA’RÛF denir. Nitekim gönderilen her peygamber, indirilen her sahife ve kitap, mutlaka iyilikle emretme hükmünü beraberinde getirmiştir.

3-) Kötülükten alıkorlar. İnsanın hilkatindeki yücelik ve hikmete, azizlik ve safiyete; ruhundaki ilahi cevher ve Hakk’a iman mayasına ters düşen şeyleri men ederler. Sadece men etmekle kalmayıp bunu günlük hayatlarının her bölümünde uygulayıp öğüt alınacak misaller verirler. Nitekim peygamberlerin görevlerinden biri de NEHY-İ AN’İL MÜNKER’dir. Biz buna, kötülükten alıkoymak, fenalıktan men etmek diyoruz.

     Bu son iki vasıf, toplum yapısında, aile bünyesinde oto kontrolü sağlamaya, insanlar arasında güveni pekiştirmeye yöneliktir. İslam’ın hayat düzenini kurmada üzerinde önemle durduğu hususlardan ikisidir. O bakımdan Hz Peygamber (SAV) şöyle buyuruyor:

     “Canımı kudret elinde tutana and olsun ki, ya iyilikle emreder, kötülükten sakındırırsınız, ya da çok sürmez Allah kendi yanından üzerinize bir azap gönderir de sonra Allah’a dua edersiniz, duanızı kabul buyurmaz.”

4-) Namazı vaktinde kılarlar. Çünkü namaz Allah ile kulları arasında en işlek yol ve en sağlam köprüdür. Aynı zamanda imanla küfür arasında açık bir alamettir. O bakımdan ilk insan ve ilk peygamber Hz Adem (AS)’dan son peygamber Hz Muhammed (SAV)’e kadar gelip geçen her peygambere namaz emredilmiştir. Namazsız hak din düşünülemez.

5-) Zekâtı verirler. Çünkü zekât İslam’ın hayat dengesini sağlayan köprülerden biridir. Maddeyle mana, ruhla beden arasında denge sağlayan önemli bir ibadettir. Diğer peygamberlerin de zekât vermekle emrolunduklarını Kur’an haber vermekte, böylece namaz kadar önemli bir ibadet olduğu belirtilmektedir.

6-) Allah’a ve Peygamberi (SAV)’e her hususta itaat ederler. Çünkü gerçek kulluk, mutlak manada itaat ister ve onunla kemalini bulur. Oruç ve hac ibadeti de bu mutlak itaate dâhildir.

     Allah’a ve Peygamberi (SAV)’e itaat etmeyen, nefsine ve iblise itaat ediyor demektir. Oysa insanı yaratan nefis olmadığı gibi iblis te değildir. Kâinat ta hiçbir zaman plan ve program dışı tabii bir hadise değildir; kendi kendine hükmeder, gayesiz ve hikmetsizdir denilemez. Mutlak bir plan ve mükemmel bir program söz konusudur. Hiç bir şeyin boşuna ve amaçsız yaratılmadığı, her şeyin yüklendiği programa göre denge unsuru olduğu, bunun en açık göstergesidir. O halde insan da kendiliğinden oluşup vücut bulmadı, tesadüfler bir zincirin halkaları gibi bir araya gelip onu basitten mükemmele doğru tekâmül ettirmedi. O ilahi tecelliyle bir gaye ve hikmete göre yaratıldı. O bakımdan insan, vücut yapısının her parçasında Allah’ın yani o yüce yaratanın damgasını görebilecek bir yetenektedir. O, bu yeteneğini kullandığı nispette itaatkârdır ve hayatın gayesini anlamış sayılır.

     Kur’an’ın belirttiği itaat, ilim ve imanın ortaklaşa ortaya koyduğu bir anlayıştır ki, insan onunla insanlığını ispat edebilir. Bu sıfatlarla kendini donatan kullarına, nefisleri üzerinde hâkimiyet kurmalarına karşılık sonsuzluk yurdu olan cennetler vaat edilmiştir. Allah ise, sözünden dönmez, vaadini mutlaka yerine getirir. Ayrıca bu saadetin üstünde daha büyük bir saadet var ki, o da ilahi rızaya layık görülmektir. Hz Peygamber (SAV) bunu şöyle açıklıyor:

     “Allah, cennet ehline: “Ey cennet ehli!” diye seslenir. Onlar da: “Buyur ya Rabbi! Emrine hazır bekliyoruz, bütün hayırlar sendendir.” derler. Allah onlara: “Razı oldunuz mu?” diye sorar. Onlar da: “Ey Rabbimiz! Neden razı olmayalım ki, hiçbir yaratığına vermediğini bize verdin.” derler. Allah: “Size bundan daha üstününü vereyim mi?” diye sorar. Onlar da: “Bundan daha üstünü ne olabilir?” diyerek hayretlerini belirtirler. Allah şöyle buyurur: “Size rızamı helal kılıyorum. Bundan sonra artık ebediyen size azap etmeyeceğim.”

 

KAYNAK : İLMİN IŞIĞINDA ASRIN KUR’AN TEFSİRİ     CELAL YILDIRIM


Yorumlar - Yorum Yaz
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Saat