• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam92
Toplam Ziyaret5236469
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları

Hayatın Anlamı ve Değeri

HAYATIN ANLAMI VE DEĞERİ

 

AYET : MÜLK SURESİ – 2. AYET

 

 

الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَاةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلاً وَهُوَ الْعَزِيزُ الْغَفُورُ:

 

     MEALİ:

 

     “O ki, hanginizin daha güzel davranacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratmıştır. O, mutlak galiptir, çok bağışlayıcıdır.”  (MÜLK SURESİ – 2. AYET)

 

     “Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.”

 

     Dünyaya, diğer canlı varlıklardan farklı bir gaye ile geldiği, hemen her şeyinden belli olan insan, var olduğu günden beri bu gayesinin ne olduğunu anlamaya çalışmıştır. Bir yandan “FELSEFE”, diğer taraftan ise “DİN”, bu önemli sorunun cevabını vermeyi amaçlamıştır.

     Sahip olduğu beceri ve kabiliyetleri, sınırlandırılmamış arzu ve istekleriyle, yine sürekli gelişebilmeye uygun aklî yapısıyla insan, sınırsız bir şekilde kendini geliştirebilmeye müsait olarak yaratılmıştır. Doğduğunda boş bir sayfa gibi dünyaya gelir ve hayatı boyunca bu kâğıdı (amel defterini) davranışlarıyla doldurur. Bu sayfada, iyi şeyler-kötü şeyler yer alır. Çünkü insan, hem iyi şeyler, hem de kötü şeyler yapabilecek bir donanıma sahiptir. Onun bu düalist (ikili) yapısı, bu dünyadaki bulunuşunun bir imtihan ve sınanma olduğu gerçeğini göstermektedir. Nitekim Cenab-ı Allah bu hususu şu ayeti ile bize açıklamaktadır:

 

الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَاةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلاً وَهُوَ الْعَزِيزُ الْغَفُورُ:

 

     “O ki, hanginizin daha güzel davranacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratmıştır. O, mutlak galiptir, çok bağışlayıcıdır.”  (MÜLK SURESİ – 2. AYET)

 

     Hayat sayfası, iyi ya da kötü amellerle dolar. Geriye dönüp bakıldığında, bu sayfanın neler ile dolmuş olduğu görülür. Geçmiş hatırlanır… Bu hatırlananların kimisi güzel şeylerdir, insanı sevindirir, kimi de çirkin işlerdir ki, hatırlanması bile insanı rahatsız eder. İşte tam bu noktada insan, hayatının geri kalan kısmında daha yararlı işler yapmak ve hayat sayfasının kalan kısmını Ameli Salihlerle doldurmak ister. İslâm dininin biz Müslümanlara telkin ettiği en önemli mesajı da burada devreye girmektedir. Bu mesaj şudur: İnsan şu kısa ömründe, sadece kendi bireysel yaptıklarıyla çok fazla bir şey kazanamaz. Ancak, öyle şeyler yapar ki, bunlar başkalarının da onu örnek almasını sağlar. Aynı güzel şeyleri başka insanların yapmasına da vesile olur. İşte bu vesilelik devam ettiği sürece, kendi amel defterine sevaplar akıp duracaktır. Yukarıda zikretmiş olduğumuz Hadis-i Şerif’in mesajı da budur.

     Hayat, geride bıraktığımız izlerdir. İnsan vardır geride iz bırakır, fakat bu iz, izi bırakan insandan önce kaybolur. İz vardır bir süre kalır sonra kaybolur. İz de vardır ki, zaman onu yıpratamaz ve eskitemez. O hep kalmaya ve birilerinin onları takip ederek doğruları ve güzellikleri bulmasına vesile olur. İşte bu izlerin sahiplerine, o izler kaldıkça sevaplar akacak ve onları mutlu edecektir. Kendisi öldüğü halde, vesilelik cihetiyle işlediği güzel amelleri devam edecektir.

     İnsanlığı aydınlatmak üzere gönderilen bütün peygamberler, onlardan feyiz alarak insanları irşat etmek için çaba sarf eden tüm veliler ve âlimler sözünü ettiğimiz türden iz bırakanlardır. O halde biz de kendimize bakıp, geride nasıl bir iz bıraktığımızı düşünmeliyiz. Şayet, yeterince kalıcı izler bırakamamış isek, zaman geçirmeden, insanlığın yararına, Allah’ın işlenmesinden hoşnut ve razı olacağı güzel amellere önderlik edip, başkalarının da onu yapması için çaba sarf etmeliyiz.

     İlim sahibi, ilmini taşıyıp yaşatacak öğrencileri ve geride bırakacağı ölümsüz eserleriyle iz bırakmalı, servet sahipleri, insanların yararlanacağı, her türlü yararlı şeyler için servetlerini sarf edip kalıcı eserler bırakmalı, yetki ve otorite sahipleri de otoritelerini, güzel şeylerin yapılmasına imkân sağlamak üzere kullanarak, arkalarında kalıcı izler bırakmalıdırlar. Hâsılı her insan, yaşadıklarıyla nasıl bir iz bıraktığına bakmalıdır.

     Konumuzu, aynı manadaki şu hadisi şerif mealiyle bitiriyoruz:

     “Kim güzel bir yol açarsa ( yani, güzel bir davranışa vesile olursa), kıyamete kadar o yolda gidenlerin sevaplarının bir misli de ona yazılır. Diğerlerinin sevaplarından da bir şey eksilmez. Kim de kötü bir yol açar (kötülüğe vesile olursa), kıyamete kadar o yolda gidenlerin günahlarından bir misli ona da yazılır ve diğerlerinin günahlarından da bir şey eksilmez.”

     Unutmayalım! Hayat sayfamızda yer alanlar, ebedî hayatımızda ne olacağımızı ve nasıl bir muamele göreceğimizi belirleyecektir.

 

KAYNAK : DİYANET AVRUPA AYLIK DERGİ

 


Yorumlar - Yorum Yaz
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.865834.0015
Euro37.658837.8097
Saat