a-Bu cüzde Araf suresi Peygamberlerin mücadelelerinden örneklerle tamamlanmaktadır. Söz konusu örneklerden en uzunu Hz. Musa dönemi ile ilgilidir.
(1)-Burada Hz. Musa’nın firavun ile mücadelesi, o dönemde Müslüman olan sihirbazların firavunun katliamı ile şehit olmaları gerçeği (7/104-126),
(2)-Hz. Musa’nın ve ashabının firavunun zulmünden kurtulma çabaları ve hicret talepleri, ayrıca o dönemde yaşanan kıtlık, tufan, çekirge, haşere, kurbağa ve kan yağması gibi belalar sonunda firavunun Hz. Musa ve ashabına hicret için izin vermesi, ancak sonra sözünden dönüp ordusu ile Hz. Musa ve ashabın takip etmesi ve sonunda ordusuyla beraber denizde helak olması aktarılır (7/130-136).
(3)-Bundan sonra Hz. Musa’nın kutsal bölge Sina dağına gitmesi ve orada 40 gün kalması, daha sonra kendisine vahyin yazılı levhalar halinde verilmesi, o dönemde Yahudilerin sapmaları ve ihanetleri anlatılır. Meselâ, denizi geçerek firavunun şerrinden kurtulan İsrail oğulları, daha kurtulur kurtulmaz puta tapan bir kavim görünce Hz. Musa’dan da bir put yapmasını istediler; Hz. Musa ise, onlara büyük bir cahillik yaptıklarını söyledi ve nasihat etti (7/138-140). İkinci ihanet ve sapma ise, yanlarından 40 günlüğüne ayrılan peygamberleri Hz. Musa’dan sonra hemen altın, gümüş ve mücevherlerden bir buzağı yapıp tapmalarıdır (7/148-154).
(4)-Sonra Ashab-ı sebt Yahudilerinin hileleri
(7/162)..sıralanır.
b- Bu cüzün ikinci bölümünde ise kalu bela olayı ile başlayan ilk ahid/söz hatırlatılır (7/172-173); Allah’ın esma-i hüsnasının (güzel isimlerinin) doğru anlaşılması gerektiği bildirilir. İnsanın şirk koştuğu putlar ve şeytanlar açıklanır ve bunlara karşı mücadele edilmesi istenir. Kur’ân okunurken bile şeytanın pusuda olup ve vesveselerle kandırabileceği bildirilir ve Euzü besmele ile şeytanın şerrinden Allah’a sığınmak gerektiği açıklanır. Enam suresi; dua, zikir, tesbih ve secde emriyle sona erer (7/204-206).
c-Bu cüzün son bölümünde ENFAL suresi başlar; Bedir savaşındaki ilk galibiyet ve ganimet problemi açıklanır. Çünkü savaştan sonra bütün gruplar ganimetlerin kendilerine ait olduğunu iddia etmiş ve bir husumet ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine Enfal suresinin baş tarafını indirilir ve ganimetlerin hepsinin Allah ve Rasulüne (devlete) ait olduğu açıklanır, bütün zaferin ve ganimetlerin Allah’ın yardımıyla kazanıldığı hatırlatılır.
Ancak müminler hatalarını anlayıp pişman oldukları ve tövbe ettikleri için yeni inen ayetlerde; ganimetlerin humusu (1/5’i) Allah ve Resûlüne (devlete) kalacak, beşte dördü (4/5’i) ise mücahitler arasında dağıtılacak şeklinde uygulama başlatılır (8/41). O dönemde savaş teçhizatını her mücahit kendisi tedarik ettiği için ganimetten hisse sahibi oluyorlardı. Ama daha sonraları devlet, askerinin bütün ihtiyaçlarını ve savaş durumunda teçhizatını tedarik ettiği için ganimetler tümüyle devlete kaldı.
Ayrıca bu 9. cüzün son tarafında müşriklerin tuzakları, tutarsız talepleri ve kaçınılmaz savaş gerçeği aktarılır, Müslümanların savaşa hazır olmaları istenir.
(Bk. Oral, Rıfat, Kur’ân’la Buluşmak-2 (114 Sure: Yeni Bir Dünyanın İnşası), s.93-95))
Rıfat Oral Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi
Rıfat Oral - Kur'an'la Buluşmak - Enfal Suresi - A (Özeti, Temel Mesajı ve Sırları)
Rıfat Oral - Kur'an'la Buluşmak - Enfal Suresi - B (Özeti, Temel Mesajı ve Sırları)
Kuranı Tanıyalım
Dokuzuncu cüzün özeti
1. Dokuzuncu cüz Araf Suresi 88. ayetle başlar. Sure 206. ayetle biter ve Enfal Suresi 40. ayetle devam ederek cüz biter. 2. Şuayb Peygamberin halkına yaptığı nasihatlerle başlayan sure 94-102 ayetler arasında kendilerine peygamber gelmiş halkların çoğunlukla iman etmediklerini anlatır. 3. 103- 174 ayetler arasında Hazreti Musa'nın mücadelesi anlatılır. Firavun ve sihirbazlarla olan diyaloğu, sihirbazların iman etmesi ve şehit olmaları, Hazreti Musa'nın Mısır'ı terk etmesi, Allah ile konuşması, onu görmek istemesi, Tur dağının yerinden çıkarılması ve İsrailoğullarının üzerine yükseltilmesi, cumartesi yasağına karşı gelinmesi gibi olaylar bu ayetler arasında anlatılmaktadır. 4. 175-176 ayetlerde Belam'dan bahsedilir. değerli bir adamken sonradan yoldan sapması anlatılır. 5. 187. ayette kıyametin bilgisi sadece Allaha aittir denilmekte ve sonraki ayette de bu konuda peygamberin dahi bilgilendirilmediği anlaşılmaktadır. 6. 189-190 ayetler arasında ise Allahtan sağlıklı evlat isteyip şükredeceklerini söyleyen ama sözlerinde durmayan bir aileden bahsedilir. 7. 204. ayette Kuran okunduğu zaman onu dinlemenin önemine dikkat çekilmiştir. 8. son ayet 206'da meleklerin kulluk yaparken kibir göstermedikleri vurgulanır. Sure bu ayetle de biter.
ENFAL SURESİ
9. Enfal ganimet demektir. Devletin savaş yoluyla kazandığı ganimetler devlet malıdır. devlet bunu sosyal yerlere harcar. 10. 5. ayette bazı müminlerin gevşek davrandığı, savaş gibi önemli kararlarda isteksiz oldukları anlatılır. Devlet başkanına karşı gelen her kişi münafık değildir. bazen nefsani duyguların da buna sebep olduğu aşikardır. 11. Sure esasında Bedir savaşı ve sonuçları üzerinde durmaktadır. 12. 5-28 ayetler arasında Bedir savaşıyla ilgili bazı konulara değinir. Peygambere/Ordu komutanına kesin itaat, savaşların çokluk ile kazanılmadığı, Allahın yardımı muhakkak olduğu bu ayetlerde anlatılır. 13. 33. ayette istiğfar edildiği takdirde azabın gelmeyeceği vurgulanır. 14. 35. ayette müşriklerin amaçsız ve bilinçsizce ibadet ettikleri anlatılır. 15. 36. ayette kafirlerin Allah yolundan alı koymak için finans desteğinden bulundukları anlatılır ve bununla inananlara bir uyarı verilir. 16. 40. ayette gerçek mevlanın Allah olduğu anlatılır ve cüz biter.
Murat Padak Şanlıurfa İbrahim Halilullah Diyanet Eğitim Merkezi Eğitim Görevlisi CÜZ 9 - Tebliğden Vazgeçmeyin [Nouman Ali Khan] [Türkçe Altyazılı | Mekteb-i Suffa]
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum. Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit