• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam89
Toplam Ziyaret5236466
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları

Muhsinlerden Olabilmek

MUHSİNLERDEN OLABİLMEK

 

AYET : BAKARA SURESİ – 195. AYET

 

وَأَنفِقُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ وَلاَ تُلْقُواْ بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ وَأَحْسِنُوَاْ إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ:

          MEALİ :

 

     “(Mallarınızı) Allah yolunda harcayın (infak edin). Kendi kendinizi tehlikeye atmayın. İhsan, infakı ve diğer işlerinizi en güzel biçimde yapın. Şüphesiz Allah işini en güzel biçimde yapanları (Muhsinleri) sever.”  (BAKARA SURESİ – 195. AYET)

 

     Ayette yer alan “İNFAK” kelimesi, kişinin Allah’ın rızası ve hoşnutluğunu kazanmak amacıyla mal ve servetinden O’nun yolunda harcama yapmasını, ihtiyaç sahiplerine aynî ve nakdî yardımda bulunmasını ifade etmektedir. Bu yönüyle infak; hem farz olan zekâtı hem de gönüllü olarak yapılan her çeşit hayrı kapsamaktadır. Hadislerde ise, diğer harcamaların yanı sıra, aile fertleri için yapılan harcamalar da infak kavramıyla ifade edilmekte ve bu tür harcamaların sadakaların en hayırlısı olduğu belirtilmektedir.

     Yüce Allah, bu ayet-i kerimesiyle insana, sahip olduğu maddî imkânlarından, kendi hoşnutluğu ve rızasını kazandırıp, âhiret mutluluğunu elde etmesine vesile olabilecek hayır yollarına harcama yapmasını emretmektedir. Bu bakımdan İslâm bilginleri, Allah rızasına dayanması şartıyla; ülkenin savunulması, okul, cami, hastane, yol, köprü, çeşme, bakımevleri gibi toplumsal hizmet ve hayır müesseselerinin kurulması ve güçlendirilmesi, yoksulların desteklenmesi, hac hizmetlerinin yerine getirilmesi; hatta tabiatın korunup geliştirilmesine kadar çeşitli hizmetler için yapılan her türlü harcamaları da Allah yolunda infak (harcama) olarak değerlendirmişlerdir. Ayrıca ayetin devamında:

 

وَلاَ تُلْقُواْ بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ:

 

     “Kendi kendinizi tehlikeye atmayın.”

     Buyrularak bir bakıma, cimrilik yapmak suretiyle, gerek ülke savunması ve güvenliği, gerekse dini ve sosyal yapı için son derece önem arz eden bu tür hizmet ve harcamalardan kaçınmanın, Müslüman bireyler ve toplumlar için maddeten ve manen büyük bir tehlike teşkil edeceğine dikkat çekilmektedir.

     Ayetin sonunda ise, özelden genele doğru Müslümanlar ihsanda bulunmaya çağrılmakta, ihsanda bulunan Muhsinleri Allah’ın sevdiği bildirilmekte, böylece Müslümanlar, Muhsin sıfatına sahip olmaya teşvik edilmektedir.

     MUHSİN; ihsan eden, iyilikte bulunan, güzel düşünüp güzel davranan, sözün güzelini söyleyen ve yaptığı her şeyi en güzel bir biçimde yapan demektir. Muhsin olan Yüce Allah; yarattığı her şeyi en güzel bir şekilde yapmış:

 

الَّذِي أَحْسَنَ كُلَّ شَيْءٍ خَلَقَهُ وَبَدَأَ خَلْقَ الْإِنسَانِ مِن طِينٍ:

 

     “O (Allah) ki, yarattığı her şeyi güzel yapmış ve ilk başta insanı çamurdan yaratmıştır.”   (SECDE SURESİ – 7. AYET)

 

خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ بِالْحَقِّ وَصَوَّرَكُمْ فَأَحْسَنَ صُوَرَكُمْ وَإِلَيْهِ الْمَصِيرُ:

 

     “Gökleri ve yeri yerli yerince yarattı. Sizi şekillendirdi ve şekillerinizi de güzel yaptı. Dönüş ancak O’nadır.”   (TEĞABÜN SURESİ – 3. AYET)

 

     Kullarına ihsanda bulunmuş, Muhsinleri sevdiğini bildirmiş:

 

وَأَنفِقُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ وَلاَ تُلْقُواْ بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ وَأَحْسِنُوَاْ إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ:

 

     “(Mallarınızı) Allah yolunda harcayın (infak edin). Kendi kendinizi tehlikeye atmayın. İhsan, infakı ve diğer işlerinizi en güzel biçimde yapın. Şüphesiz Allah işini en güzel biçimde yapanları (Muhsinleri) sever.”  (BAKARA SURESİ – 195. AYET)

 

     Kullarından da birbirlerine ihsanda bulunmalarını istemiştir.

     Kur’ân-ı Kerim’inde:

 

وَاعْبُدُواْ اللّهَ وَلاَ تُشْرِكُواْ بِهِ شَيْئاً وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَاناً وَبِذِي الْقُرْبَى وَالْيَتَامَى وَالْمَسَاكِينِ وَالْجَارِذِي الْقُرْبَى وَالْجَارِ الْجُنُبِ وَالصَّاحِبِ بِالجَنبِ وَابْنِ السَّبِيلِ وَمَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ إِنَّ اللّهَ لاَ يُحِبُّ مَن كَانَ مُخْتَالاً فَخُوراً:

 

     “Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere ihsanda bulunun. Şüphesiz, Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.”   (NİSA SURESİ – 36. AYET)

 

وَأَحْسِن كَمَا أَحْسَنَ اللَّهُ إِلَيْكَ:

 

     “Allah’ın sana ihsanda bulunduğu gibi sen de ihsanda bulun.”

(KASAS SURESİ – 77. AYET)

 

     Buyurarak; insanlardan, kendisine kulluğun yanı sıra, başta ana-baba olmak üzere toplumun diğer bütün kesimlerine ihsanda bulunmalarını istemiştir.

     İhsan ise sözlükte; “güzel olmak” manasına gelen HÜSN kökünden türetilmiş bir mastar olup, genel olarak başkalarına iyilikte bulunmak, yardım etmek, yaptığı işi iyi, güzel ve kaliteli yapmak, güzel düşünüp güzel davranmak, sözün güzelini söylemek vb. anlamlarda kullanılmaktadır.

     Sevgili Peygamberimiz (SAV)’in “CİBRİL HADİSİ” olarak bilinen hadislerinde ihsan şöyle tarif edilir:

     “İhsan, Allah’ı görür gibi ibadet etmendir; çünkü sen O’nu görmesen de O seni görmektedir.”

     Buna göre ihlâs ve ihsan bilincine sahip olan ve Kur’an’ın ifadesiyle “Muhsin” olan kullar; Allah’a karşı derin bir saygı, bağlılık ve itaat göstererek; yaptıkları her işi, söyledikleri her sözü, her an “ALLAH İLE BERABER OLMA” şuuru içerisinde ihsan standardına uygun olarak yaparlar. İbadetlerinde, iş ve icraatlarında, kazançlarında, harcamalarında, oturuşlarında, kalkışlarında, konuşmalarında, susmalarında ve insanlarla olan ilişkilerinde; “Allah beni görüyor, yaptıklarımı biliyor” inanç ve düşüncesiyle hareket eder, her şeyin en iyisini ve en güzelini ortaya koymaya çalışırlar.

 

SONUÇ

 

     İHSAN; düşüncede, sözde, iş ve davranışta ulaşılması gerekli olan en üstün seviye ve kalitenin adıdır. Muhsin ise, sözde, işte ve davranışta bu üstün seviye ve kaliteyi yakalayıp; kendisine, ailesine ve bütün insanlığa ihsan ile muamele eden kişiye, Yüce Allah tarafından verilmiş olan bir sıfattır. Yüce Allah; rızıkta, hükümde, sözde, yaratmada, bütün iş ve icraatlarında her şeyin en üstünü ve en güzelini ortaya koymuş, kullarını da en güzel bir biçimde yaratmış onları çeşitli kabiliyet ve yeteneklerle donatmış, onlardan da her alanda güzellik ve ihsan sergilemelerini, yani “Muhsin” olmalarını istemiştir. Bu nedenle günlük işlerimizden ibadetlerimize, kazancımızdan harcamamıza kadar her iş ve davranışımızda dinimizin bizlerden istediği ve aradığı ihsan standardına ulaşmak durumundayız.

     Unutulmamalıdır ki, Müslüman bir kişinin Rabbi ile olan ilişkilerinde ihsan üzere olması önem arz ettiği gibi; başta ailesi olmak üzere, toplumun bütün bireyleriyle ve diğer canlı mahlûkatla olan ilişkilerinde de ihsan üzere olması büyük bir önem arz etmektedir.

     İşte gerek yorumlamaya çalıştığımız ayet-i kerimede, gerekse benzeri diğer ayet-i kerimelerde müminlere özetle şu mesajlar verilmektedir:

     “Ey müminler! Allah rızası için infakta, harcamada bulunun. Sakın cimrilik edip, malî ve bedenî görevlerinizi ihmal ederek dünyada ve âhirette kendi kendinizi tehlikeye atmayın. Allah yolunda harcamayı ve diğer işlerinizi en güzel biçimde yapın. İnsanlara ve diğer canlı mahlûkata iyilik edin. Hep güzel düşünüp, güzel davranın. Sizden istenen ihsandır. Çünkü Allah ihsanda bulunan Muhsin kullarını sever.”

     Ne mutlu inançta-düşüncede, özde-sözde, davranışta, kazançta- harcamada, işte-icraatta; kısaca hayatın her alanında ihsan üzere olan, ihsan seviyesine çıkıp ihsan standardını yakalayan ve böylece Yüce Allah’ın sevdiği Muhsinlerden olabilenlere…

 

KAYNAK : DİYANET AYLIK DERGİ


Yorumlar - Yorum Yaz
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.865834.0015
Euro37.658837.8097
Saat