• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam271
Toplam Ziyaret5142670
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları

Şaban Ayı-İsa SOLMAZ

Şaban sözlükte “dağılmak, gruplara ayrılmak” anlamına gelen şa’b kökünden türemiştir.(D.İ.A. 38/207)Ayın (hilalin) hareketlerine göre hesaplanan Kameri ayların ilki Muharrem, sonuncusu da Zilhicce’dir. Şaban ise Kameri ayların sekizincisi olup Recep ile Ramazan’ın arasında yer alır.

Şaban ayının Araplar arasındaki eski adı Azil’dir. Araplar Şaban ayına “Şehrullahi Muazzam,Şehrul Kerame,Şehrul Kasir” de demekteydi.Böyle demelerinin sebebi, bu ayda bostanlara çıkıp beraberinde götürdükleri yemek ve diğer şeyler pişinceye kadar gezip eğlenmeyi âdet edinmeleri idi.(Şamil İslam Ansiklopedisi 6/1)Bir yoruma göre de savaşmanın yasak olduğu haram aylardan biri olan Recep’ten sonra silahlı baskınlar için kabilelerin gruplar halinde dağılmasından dolayı bu isim verilmiştir.Bir başka yoruma göre de Arapların su temin etmek amacıyla gruplara ayrılmasından dolayı bu aya Şaban denilmiştir.(D.İ.A. 38/207)

Hiç şüphesiz ki yüce Rabbimiz feyz ve bereketinin yeryüzüne sağnak sağnak yağdığı bu ay müminler karlı ve kazançlı bir fırsattır. Diğer aylarda (ramazan hariç) kılınan bir rekat namazın sevabı on ise Şaban ayında üç yüzden fazladır.Çünkü Şaban’ın değer ve kıymetini artıran en önemli yönü diğer aylara göre yapılan her amelin ve ibadetinin üç yüz kattan fazla oluşudur.(Şualar 416)

Bu ayda Kur’an’ın her ayeti,her suresi,her harfi,şeytanın ve nefsin insanın ruhi yönüne attığı gaflet,vesvese ve şüphe oklarına karşı birer kalkan olur ve insanı huzursuzluk yerine mutluluk ve güvene götürür. Hz. Aişe(R.A.)den şöyle dediği rivayet edilmiştir: Rasulullah (sav) (bazı aylarda çok) oruç tutardı.Hatta biz onu (bu ayda) hiç iftar etmedi sanırdık.(bazı aylarda çok) İftar ederdi.Hatta biz onu (bu ayda)hiç oruç tutmadı sanırdık.Rasulullah(sav)ın Ramazan’dan başka bir ayın orucunu tamamladığını görmedim.Şabandaki kadar kendisinin çok oruçlu olduğu başka ay da görmedim.Hz. Aişe(R.A.)den gelen başka bir rivayette şu ziyade vardır.

Rasulullah(sav):”İbadetlerden gücünüzün yetebileceği ibadeti seçiniz.Siz ibadetten bezmedikçe Allah fazla sevabını kesmez.Nebi(sav)ye göre,en sevimli namaz az bile olsa devamlı olan namazdır.”Rasulullah herhangi bir (nafile) namaza başlayınca ona devam ederdi.(Sahihi Buhari,Tecrid-i Sarih 6/296) Şaban ayını önemli kılan bir başka ifade de şudur :Peygamberimiz(sav)e “Ya Rasulullah!Ramazan’dan sonra en faziletli oruç hangisidir?” diye sorarlar.Rasullulah (sav) : ‘’Ramazanı tazim için (hürmet ve saygı için) Şaban’da tutulan oruçtur.’’ cevabını verir.(Tirmizi,Zekat 28) Rivayet olunan hadislere baktığımızda Hz. Peygamber(sav)in Şaban ayına ne denli önem verdiğini anlarız.Bu ayda Peygamberimizin (sav) orucunu ve namazını daha da artırdığını görürüz. Rasulullah namazıyla,orucuyla bizzat ümmetine örnek olarak,ümmetinin de kulluk görevinde hassas olmasını sağlamıştır.Bizlerin ‘’Nasıl olsa Ramazan gelecek.Onda oruç da tutarız, namaz da kılarız.Kur’an da okuruz.’’ diyerek gaflete dalmamızı Efendimiz bizzat kendi uygulamaları ile önlemiş ve bize güzel bir örnek olmuştur. Şaban ayında oruç,sadaka,hayır-hasenat ve namaz gibi ibadetlerin yapılması Allahu a’lem, Şaban’dan sonra gelecek olan Ramazan’a hazırlıktır. Bazı alimler Şaban ayında tutulan orucun,kılınan namazın,verilen sadakanın diğer aylardan daha kıymetli olduğunu ifade etmişlerdir.Nasıl ki farz namazların evvelinde ve ahirinde kılınan nafileler(sünnetler) ne kadar değerli ve kıymetli ise Ramazandan önceki Şaban da ve sonraki Şevval de bir o kadar önemli ve değerlidir. Medineliler bu ayın on beşinci gecesine ‘’Leyletul Helva’’ derlerdi. Helvalar,tatlılar pişirip hem kendileri yer hem de komşularına ikram ederlerdi.Bizim toplumumuzda da hemen hemen her kandil fakir-zengin herkes tatlılar yaparak bütün konu-komşu,eş-dost,akrabanın yemesi sağlanır.( Şamil İslam Ansiklopedisi 6/1) Yine ev sakinlerinden sayabileceğimiz azadlı kölesi Zeyd’in oğlu Üsame Rasulullah(sav)ın Şaban ayında farklı yaşayışı ile ibadete olan düşkünlüğünü şöyle anlatır:Bu,insanların Recep ile Ramazan arasında gaflet ettikleri bir aydır.Halbuki O, amellerin Rabbul Alemin’e yükseltildiği bir aydır.Ben amellerimin oruçlu olduğu olduğum halde yükseltilmesini istiyorum.(Kutub-i Sitte 9/112)

Madem ki bu ay Ramazan öncesinde Ramazan’a hazırlık ayıdır.Zengin müminler fakirlerin Ramazan’ı bolluk ve bereket içerisinde geçirmesi için bolca sadaka vermeleri belki zekatlarını vermeleri gerekir.Ayrıca bu ay Efendimiz’in ayı olduğuna göre ona bolca salat-ü selam okunmalıdır.Cenab-ı Allah Kur’an-ı Kerim’de: “Gerçekten Allah ve melekleri,peygambere salat ederler(onun şan ve şerefini yüceltirler).

Ey iman edenler!Siz de O’na salat edin.(Allahumme salli ala Muhammed deyin.)ve gönülden teslim olun.”(Ahzab Suresi 56. ayet) buyurmaktadır.İşte ayet-i kerimede de ifade edildiği gibi salat-u selama devam etmemiz gerekir. Hiç şüphesiz ki Şaban ayını kıymet ve değer bakımından taçlandıran on beşinci gecesi yani Berat Gecesi’dir.İsminden de anlaşılacağı üzere bu gece kurtuluş gecesidir.

Kıymetli kardeşlerim!

Geçip gitmesine engel olamadığımız ömür sermayesi tükenmeye devam ediyor.Bu sermayeyi iyi ve yerinde kullanarak karlı ve kazançlı hale getirebiriz.Üç ayların ikinci olan Şaban’ı bu anlamda iyi değerlendirmek gerekir. Oruç tutmak,teheccud ve diğer nafile namazları kılmak,var ise kaza namazlarını kılmak .Bu tür ibadetlerimize aile bireylerini de dahil etmek.Camiye,cemaate müdavim olmak.Yakın akraba ve dostları ziyaret etmek.Onların hayır dualarını alırken ebeveynimizin ve ceddeynimizin ziyaretini hiç ihmal etmeyerek dualarına nail olmak. Elden geldiği kadarıyla hayır hasenatta bulunurken yüce kitabımızı bolca okumak ve anlamaya çalışmak gerekir. Şaban ayının rahmetinin üzerimize sağnak sağnak yağması,beratının beratımıza vesile olması dileklerimle…
Yorumlar - Yorum Yaz
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382
Saat