• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam154
Toplam Ziyaret5151595
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları
Mehmet Sönmezoğlu
mehmetsonmezoglu@hotmail.com
Peygamberimizin Hayatından Günümüze Yansımalar-1
19/02/2011

Yüce Rabbimiz bizlere dünya ve ahiret mutluluğunukazandıracak olan iyi, güzel ve doğru davranış şekillerini Kur’an-ı Kerim’deaçıklamış, aynı zamanda bu davranış modellerini “Âlemlere rahmet olarak gönderdiği”(Enbiya 21/107) SevgiliPeygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)’in şahsında görebileceğimizi bildirmiştir.Yüce Allah şöyle buyurur: Andolsun, Allah’ınResulünde sizin için; Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah’ı çokzikreden kimseler için güzel bir örnek vardır. (Ahzâb,33/21) Peygamber Efendimiz (s.a.s.) de: “Ben ancak yüksek ahlakı tamamlamakiçin gönderildim” (Muvatta, Hüsnül Hulük, 8) buyurmuştur.

Hz. Peygamber(s.a.s.)’in Ahlakı Kur’an’dı

Hz. Aişevalidemize, Peygamberimizin ahlakı sorulduğunda, o: “O’nun ahlâkı Kur’an’dı” demiştir. (Müslim, Müsafirun, 129) Âdetacanlı bir Kur’an olan Rasulullah’ın güzel ahlakını tam manasıyla anlayabilmekiçin her şeyden önce Kur’an’ı çok iyi bilmemiz gerekiyor. Yani Kur’an’ıtanımadan Allah Resulünü tanımamız mümkün değildir.

Cenab-ı Hakk’ın,Kur’an-ı Kerim’de “Azim bir ahlak olarak” (Kalem, 4) nitelendirdiğiSevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)’in ahlakını hiç bir beşerin kâmilmanada ifade etmeye gücü yetmez. Daha iyi tanınmasına ve örnek alınmasına birnebze katkıda bulunabilmek için O’nun yüce kişiliğinden ve güzel ahlakındanbazı örnekler verelim.

1-Davetçiliği veAydınlatıcı Özelliği

Hz.Muhammed (s.a.s.) Allah’ın elçisi olduğundan Allah’tan aldığıvahiyleri-mesajları- insanlara eksiksiz iletmiştir. Bunun için ondan, Kur’an’dadavetçi olarak söz edilmektedir: Ey Peygamber! Biz seni bir şahit, bir müjdeleyici,bir uyarıcı; Allah’ın izniyle kendi yoluna çağıran bir davetçi ve aydınlatıcıbir kandil olarak gönderdik. (Ahzab, 33/45-46) Hz. Peygamber’in davetininbaşarıya ulaşmasında bizzat kendisinin, davet ettiği dine samimiyetlebağlanması ve bu dinin prensiplerini kendi hayatında uygulamış olmasıgelmektedir.

2-Doğruluğu

Hz. Peygamber(s.a.s.), doğruluğun hakim olduğu bir toplum oluşturmak istiyordu. Önce kendisibir  “doğruluk abidesi” olmuş, bukonudaki sözleriyle de ümmetini doğruluğa çağırmıştır: “Doğru olunuz, doğruluğayöneltiniz” (İbn Hanbel, IV, 231) Kendisine “Ya Rasülallah! İslamhakkında bana öyle bir söz söyle ki, onu senden sonra hiç kimseye sormayayım” diyen bir kişiye “Allah’a inandım de,sonra da dosdoğru ol” (Müslim, I, 65) demiştir. İkiyüzlülük,yalancılık, aldatma gibi kötü huylardan insanları daima sakındırmış; doğruluğuniyiliğe, iyiliğin cennete götüreceğini; yalanın kötülüğe, kötülüğün isecehenneme sürükleyeceğini veciz bir şekilde açıklamıştır. (Buhari, Edep, 69)

3- GüvenilirOluşu

Güzel ahlakın enönemli özelliklerinden olan güvenilirlik, bütün peygamberlerin ortakniteliklerindendir. Hz. Peygamber (s.a.s.) gençliğinden itibaren güvenilirolarak tanınmıştır. O, Mekke’de “el-emin” diye anılıyordu. Bu yüzdenMekkeliler kıymetli eşyalarını O’na teslim ederlerdi.  Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) buemanetlere sahip çıkar ve sahiplerine sağlam bir şekilde iade ederdi. Öyle ki,Mekke’den Medine’ye hicret ederken Hz. Ali’den kendisini öldürmeyi planlayanmüşriklere ait olan emanetleri sahiplerine teslim etmesini istemiştir.

İslam Dini’ninbaşarıya ulaşmasında Hz. Peygamber (s.a.s.)’in güvenilir oluşunun payıbüyüktür. Şayet davranışlarıyla güven vermeyen birisi olsaydı insanlar onunetrafında toplanmazdı. Mü’minlerin de güvenilir olmalarını tavsiye eden Hz.Peygamber (s.a.s.), mü’minin güvenilir kimse olduğunu şu sözleriyle habervermiştir: “Mü’min, insanların kendisine güvendiği kimsedir. Müslüman, dilinden veelinden Müslümanların salim olduğu kişidir.”  (İbn Hanbel, III, 54)

4-Nezaketi

Hz. Peygamber(s.a.s.) son derece nazik ve kibardı.  Buniteliğini hayatı boyunca aile fertlerine, diğer Müslümanlara, kendisiniziyarete gelen heyetlere, davette bulunduğu şahıslara ve mektup gönderdiğikimselere, hatta Müslüman olmayanlara karşı davranışlarında bile görmekmümkündür.

(Haftaya devamedecek)



3521 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Helal Haram Bilinci - 04/12/2014
Helal Haram Bilinci
Riyanın Zararları - 04/12/2014
Riyanın Zararları
Allah Cömertleri Sever - 06/11/2014
Allah Cömertleri Sever
Allah’ın ayı Muharrem - 24/10/2014
Allah’ın ayı Muharrem
Hz. Peygamber ve Gençlik - 16/10/2014
Hz. Peygamber ve Gençlik
Kurban Bayramı'nda Dini Görevlerimiz - 02/10/2014
Kurban Bayramı'nda Dini Görevlerimiz
Kurban Allah'a Yaklaşmaktır - 19/09/2014
Kurban Allah'a Yaklaşmaktır
Allah Zalimleri Sevmez - 08/08/2014
Allah Zalimleri Sevmez
Ramazan Bayramı - 28/07/2014
Ramazan Bayramı
 Devamı
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.201632.3307
Euro34.675034.8139
Saat