• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi15
Bugün Toplam415
Toplam Ziyaret5151856
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları
Mehmet Sönmezoğlu
mehmetsonmezoglu@hotmail.com
En Güzel Allah'ındır
29/03/2013

Yüce Allah’ın, insanlar tarafındantanınması ancakO’nun eserleri ve eserlerinin delalet ettiği sıfatları ve isimleriylemümkündür. Allahu Teâlâ’yı hakkıyla bilmemizi ve tanımamızı sağlayan isimlerine “Esmâ-i Hüsnâ” denilmektedir. İsmin çoğulu olan esmâ kelimesi ile“en güzel” anlamındaki hüsnâ kelimesinin oluşturduğu bir sıfat tamlaması olan esmâ-i hüsnâ;Yüce Allah’ın isimlerini içinealan bir kavramdır.

 

Kur’an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde Allahu Teâlâ’nın pek çok güzel ismiolduğu bildirilmiştir.Bizler, Yüce Yaratıcımızın bu güzel isimlerini öğrenerek O’nu tanıyabilir, O’nu sever ve buna göre kulluk görevlerimizi yerine getirebiliriz. Kur’an-ı Kerim’de en güzel isimlerin Allah’a mahsus olduğu belirtilerek şöyle buyrulmuştur: “Allah, kendisinden başka hiçbir ilâh bulunmayandır. En güzel isimler O’nundur.”(Tâhâ 20/8); “O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah’tır. En güzel isimler O’nundur.”(Haşr 59/24); “De ki: “(Rabbinizi) ister Allah diye çağırın, ister Rahman diye çağırın. Hangisiyle çağırırsanız çağırın, nihayet en güzel isimler O’nundur.”(İsrâ, 17/110)

 

Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadis-i şeriflerinde, “Allah’ın doksan dokuz ismi vardır. Bunları ezberleyip benimseyen cennete girer”(Buharî, Da’avât, 68; Müslim, Zikr, 2; Tirmizî, Da’avât, 82)buyurarak, Allahu Teâlâ’nın 99 isminin bulunduğunu, güzel isimleriyle Allah’ı tanıyıp O’na kulluk eden kimselerin cennete gireceğini haber vermiştir.Bu isimler şunlardır:

 

“AllahRahmânRahîmMelikKuddûsSelâmMü'min, MüheyminAzîz,CebbârMütekebbirHâlikBârî,MusavvirGaffârKahhârVehhâbRezzâk,FettâhAlîmKabızBâsıtHâfıdRâfi`MuizMüzilSemî`BasîrHakemAdl,LatîfHabîrHalîmAzîmGafûrŞekûrAlîKebîrHafîzMuhîtRezzâkHasîb,CelîlKerîmRakibMücîbVâsi`HakîmVedûdMecîdBâisŞehîdHakVekîl,KavîMetînVelîHamîdMuhsîMübdîMuîdMuhyîMümîtHayKayyûm,VâcidMâcidVâhidSamedKadirMuktedirMukaddimMuahhirEvvelÂhir,ZâhirBâtınVâlîMüteâlîBerTevvâbMüntakimAfüvRaûfMâlikü’l-mülk,Zü’l-celâli ve’l-ikrâmMuksitCâmi`GanîMuğnîMâni`ZârNâfi`NûrHâdî,Bedî`BâkiVârisReşîdSabûr.”

 

Yüce Yaratıcımızın özel ismi ise, O’nun bütün kemal, cemal ve celal sıfatlarının ifade ettiği manaların tamamını kapsayan“Allah’tır.Allah; kâinatı, canlı cansız tüm varlıkları yaratan, yaşatıp yöneten, bildiğimiz ve bilmediğimiz, görebildiğimiz ve de göremediğimiz bütün âlemlerin ve din gününün sahibi olan, tüm övgülere ve kulluk edilmeye tek layık olan yüceler yücesi Rabbimizin, bütün isimlerinin özelliklerini kendinde toplayan en kapsamlı ve özel adıdır.

 

“Allah” isminin hiçbir dilde tam karşılığı yoktur, tanrı, mabud yerine kullanılan diğer isimler Allah isminin karşılığı olamaz.Diğer isimler (ilahlar, tanrılargibi)çoğul yapılabildiği halde, Allah isminin çoğulu yapılamaz.Sadece Cenâb-ı Hakk’ın zatına mahsus olup, başka hiç bir varlığa Allah ismi verilemez. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de, “Hiç, O’nun adını taşıyan bir başkasını biliyor musun?”(Meryem, 19/65) buyrularak O’ndan başkasına “Allah”denilemeyeceği ifade edilmiştir.

 

İslam âlimlerinin bir kısmı, Allah’ın isimleri arasında herhangi bir ayrım yapmamışlar, hepsinin eşit derecede büyük ve üstün olduğunu söylemişlerdir. Bazıları ise hadisleri göz önünde bulundurarak, bazı isimlerin diğerlerinden daha büyük ve faziletli olduğunu belirtmişlerdir. Hz. Peygamber (s.a.s.) bazı hadislerinde “en büyük isim” anlamına gelen“İsm-i A’zam”dan bahsetmiş, bu isimle dua edildiği zaman, duanın mutlaka kabul edileceğini bildirmiştir.(EbûDâvûd, Vitr, 23; Tirmizî, Da’avât, 64, 65, 100)Ancakism-i a’zamın hangisi olduğu kesin olarak belirtilmemiştir. Bir kısım hadislerde Allah ismi, bir kısmında ise Rahman, Rahîm, Hayyü’l-Kayyûm, Zü’l-Celâli ve’l-İkrâm isimleri Allah’ın en büyük ismi olarak zikredilmiştir. Bazı âlimler, 99 ismin manasını bünyesinde taşıyan Allah (cc) ismini özelliklerinden dolayıism-i a’zâmolarak kabul etmişlerdir.

 

Kur’an-ı Kerim’de;“En güzel isimler Allah’ındır. O’na o güzel isimleriyle dua edin...” (A’râf, 7/180)buyurularak,Allah’a yakarışın, dua ve niyazınesmâ-i hüsnâ ile yapılması emredilmiştir. Öyleyse;mü’minler olarak, ayet ve hadislerde bizlere bildirilen Yüce yaratıcımızın güzel isimlerini manalarıyla birlikte öğrenmeli, onlara hürmet göstermeli ve bu güzel isimlerle O’na dua ve kulluk etmeliyiz.



2593 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Riyanın Zararları - 04/12/2014
Riyanın Zararları
Helal Haram Bilinci - 04/12/2014
Helal Haram Bilinci
Allah Cömertleri Sever - 06/11/2014
Allah Cömertleri Sever
Allah’ın ayı Muharrem - 24/10/2014
Allah’ın ayı Muharrem
Hz. Peygamber ve Gençlik - 16/10/2014
Hz. Peygamber ve Gençlik
Kurban Bayramı'nda Dini Görevlerimiz - 02/10/2014
Kurban Bayramı'nda Dini Görevlerimiz
Kurban Allah'a Yaklaşmaktır - 19/09/2014
Kurban Allah'a Yaklaşmaktır
Allah Zalimleri Sevmez - 08/08/2014
Allah Zalimleri Sevmez
Ramazan Bayramı - 28/07/2014
Ramazan Bayramı
 Devamı
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.201632.3307
Euro34.675034.8139
Saat