• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi16
Bugün Toplam1227
Toplam Ziyaret5152668
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları
Mehmet Sönmezoğlu
mehmetsonmezoglu@hotmail.com
Ramazan ve Helal Kazanç - 1
04/07/2013

      Cenab-ı Allah’a sonsuz hamdü senalar olsun ki; on bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerife bir kere daha ulaşmış bulunmaktayız.

Ramazan ayı; “Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem ateşinden kurtuluş” (Tergib, II, 94-95) olan, birçok fazilet ve güzelliklerin bahşedildiği mübarek bir zaman dilimidir. Bundan dolayıdır ki, Hz. Peygamber (s.a.s.) Şaban ayının son günlerine girildiğinde; “Ey insanlar! Sizi büyük ve mübarek bir ay gölgeledi” buyurarak, Ramazan ayının gelişini insanlara müjdelemiştir. (Et-Terğib,  94-95) Ashab-ı kiram da, her yıl bu mübarek ayı sevinçle karşılamışlardır. Bizler de Ramazan’a kalben, ruhen ve bedenen hazırlıklı olmalı, onu büyük bir sevinç ve coşkuyla karşılamalıyız.

Ramazan Kur’an ayıdır, çünkü insanları karanlıktan aydınlığa çıkaran, en doğru yolu ileten ilâhî kelam olan Kur’an-ı Kerim bu ayda indirilmiştir. Nitekim Yüce Allah: “Ramazan ayı; insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği aydır” (Bakara, 2/185) buyurmaktadır.

Ramazan-ı şerif oruç ayıdır. İslâm’ın beş temel esasından birisi olan (Buharî, İman, 2; Müslim, İman, 5) oruç ibadetinin Ramazan ayında yerine getirilmesi farzdır. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır: “Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. Böylece umulur ki (haram ve günahlardan) korunursunuz.” (Bakara, 2/183)

Ramazan ayı bağışlanma ayıdır. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Allah Ramazan orucunu farz kıldı. Ben de gece ibadetini (teravih namazını) sünnet kıldım. Kim, faziletine inanarak ve alacağı mükâfâtı Allah’tan umarak orucunu tutup, gece ibadetini yaparsa, anasından doğduğu gün gibi günahlarından kurtulur.” (Nesai, Sıyam 40; İbn Mace, İkame 173)             

Ramazan hayır, iyilik, yardımlaşma ve dayanışma ayıdır. Mü’minler, Ramazan’a mahsus sadaka-ı fıtırlarının yanı sıra servetlerinin zekâtını da genellikle bu ayda fakirlere ulaştırmaya gayret ederler. Ayrıca bu ayda nafile olarak sadakalar verilir, mü’minler iftar ve çeşitli vesilelerle birbirlerine ikramlarda bulunurlar, yapılan infaklarla ihtiyaç sahipleri görüp gözetilir.

Bu ay; tutulan oruçları, kılınan teravih namazları, okunan hatim ve mukabeleleri, fitre ve zekâtları, iftar ve sahurları, dua ve niyazları ile baştan sona bir rahmet, mağfiret, bereket ve mükâfat ayıdır. Ramazan-ı şerif Hz. Peygamber (s.a.s.)’in ifadeleriyle; “Cennet kapılarının açıldığı, cehennem kapılarının kapandığı ve şeytanların zincire vurulduğu bir aydır.” (Buharî, Savm, 5; Müslim, Sıyam, 1)

Ramazan ayı mü’minler için kötü huylardan ve alışkanlıklardan kurtulma ve ahlâken olgunlaşma fırsatıdır. Sürekli kötülüğü emreden nefis, bu ayda yapılan mücahede ile terbiye edilir. Zira Kur’an’da, orucun farz kılınmasının amacının takvaya ulaşma/Allah’tan sakınma olduğu bildirilmiştir. (Bakara, 2/183) Hz. Peygamber (s.a.s.) de, “Oruç günahlara kalkandır” (Buhârî, Savm, 8) buyurmuştur.

Ramazan ayı; kötülüklerin unutulduğu, haramların terkedildiği, kulluk şuurunun doruk noktaya ulaştığı bir aydır.  Bu ay mü’minlerin dua ve ibadetlerini artırdıkları, tövbe ve istiğfarla günahlarından arındıkları, iyilik ve hayırda yarıştıkları, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının pekiştirildiği bir aydır.

Ramazan, mü’minler için muhasebe ve yenilenme ayıdır. Müslümanlar bu ayda kötü alışkanlıklarından kurtularak iyi, güzel ve yararlı yeni alışkanlıklar kazanma fırsatı bulurlar. Bundan dolayı Diyanet İşleri Başkanlığımız, her Ramazan ayında fert ve toplumun huzur, güven ve mutluluğu için hayati öneme sahip konuları gündeme taşımakta, Ramazan ayının manevî atmosferi içerisinde bu konuların daha iyi anlaşılıp yaşanmasını hedeflemektedir.

Bu yılın Ramazan ayı teması da, “Helal Kazanç ve Helal Lokma” olarak belirlenmiştir. Bu vesileyle; helal kazanç temin etme ve helal lokma ile beslenme konusunda öteden beri millet olarak sahip olduğumuz hassasiyetlerimize yeniden canlılık kazandıracak,  hata ve eksiklerimizi giderme imkanı bulacağız. 

NOT: 9 Temmuz Salı günü idrak edeceğimiz Ramazan-ı Şerif ayını tebrik ediyor; ilimiz, ülkemiz, İslam âlemi ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

(Haftaya Devam Edecek)

 



9670 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Helal Haram Bilinci - 04/12/2014
Helal Haram Bilinci
Riyanın Zararları - 04/12/2014
Riyanın Zararları
Allah Cömertleri Sever - 06/11/2014
Allah Cömertleri Sever
Allah’ın ayı Muharrem - 24/10/2014
Allah’ın ayı Muharrem
Hz. Peygamber ve Gençlik - 16/10/2014
Hz. Peygamber ve Gençlik
Kurban Bayramı'nda Dini Görevlerimiz - 02/10/2014
Kurban Bayramı'nda Dini Görevlerimiz
Kurban Allah'a Yaklaşmaktır - 19/09/2014
Kurban Allah'a Yaklaşmaktır
Allah Zalimleri Sevmez - 08/08/2014
Allah Zalimleri Sevmez
Ramazan Bayramı - 28/07/2014
Ramazan Bayramı
 Devamı
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.184732.3137
Euro34.646634.7854
Saat