• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi16
Bugün Toplam1218
Toplam Ziyaret5152659
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları
Mehmet Sönmezoğlu
mehmetsonmezoglu@hotmail.com
Camilerin Dinimizdeki Yeri ve Önemi
29/03/2013

Yüce dinimizin temel müesseselerinden birisi ve en başta geleni hiç şüphesiz ki cami ve mescitlerdir.

 

Mescid, “Allah’a secde edilen yer” demektir. Cami kelimesi ise, toplayan, bir araya getiren anlamına gelir. Kur’an-ı Kerim’de ve hadis-i şeriflerde cami yerine mescid kelimesi kullanılmıştır. Her iki kelimede Müslümanların topluca ibadet ettikleri kutsal mekânları ifade eder. Ancak halk arasında mahallelerdeki küçük ibadet yerlerine mescid, daha büyük olanlarına ise cami denilmektedir.

 

Mü’minleri Allah’ın birliği etrafında toplayan; birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının olgunlaşmasını sağlayan camiler, İslam’ın kutsalmekanlarıdır.Dil, renk, ırk ve kültür farkı gözetilmeksizin milyonlarca insan, her gün camilere gider ve omuz omuza saf tutar, ibadet eder ve huzur bulurlar.

 

Camiler; İslam tarihi boyunca sadece Müslümanlar için değil, bütün insanlık için önemli hizmetler görmüş; insanlara barış, huzur ve güven telkin etmiş;  asırlarca ilim, bilim ve ilerlemenin mektebi, birlik ve beraberliğin merkezi olmuştur.

 

Camiler, ibadet yerleri olmakla beraber, eğitim ve öğretimin yapıldığı, insanlara dinî ve ahlakî konularda bilgilerin verildiği birer ilim ve irfan yuvalarıdır.Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmuştur: “Allah’ın mescidlerini ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekâtını veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolubulanlardan olmaları umulur.”(Tevbe, 9/18)

 

İslam âlimleri, “imar etme” ile mescidlerin imarının yani inşası, onarımı ve bakımının mı yoksa manevî yönden ayakta tutulması için gerekli işlerin yapılması mı kastedildiği üzerinde durmuşlar.  Ayet her iki mânayada açık olmakla beraber, mescitlere gereken ilgiyi gösterme, Resûlullah’ın uygulamaları ışığında caminin fonksiyonlarını belirleyip bunları canlı tutma, özellikle Allah’a kulluk ve İslam kardeşliğinin pekiştirilmesi amacına dönük faaliyetlerle mescidleri ihya etme anlamı daha güçlü bulunmuştur. (Kur’an Yolu, Türkçe Meal ve Tefsir, C. II, Sh. 740)

 

Camileri imar etmenin en iyi yolu bu kutsal mekanları cemaatsiz bırakmamaktır. Bu maksatla beş vakit namazın camilerde kılınmasını teşvik eden Peygamber Efendimiz (s.a.s.),cemaatle kılınan namazın, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletliolduğunu(Riyazü’s-Salihin, C. 2, H. No. 1068) bildirmiştir.

 

İslam tarihinde ilk cami Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından yapılmıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) Mekke’den Medine’ye hicret ederken, daha Medine’ye varmadan Kuba mevkiinde hemen bir mescid yaptırmıştır. Medine’ye geldikten sonra da Mescid-i Nebevî’yi inşa ettirmiş, kendisi de kerpiç taşımak suretiyle mescidin inşasında bizzat çalışmışlardır.

 

Peygamber Efendimiz Müslümanları cami yapımına teşvik etmiş ve “Kim Allah’ın rızasını gözeterek bir mescid yaptırırsa, Allah da ona cennette onun için bir ev yapar”(Buharî, Salat, 65; Müslim, Mesâcid, 24)buyurarak cami ve mescid yaptıranları Cennetle müjdelemiştir.

 

Ayet-i kerime ve hadis-i şeriflerdeki övgü ve teşviklerden ilham alan Müslümanlar, tarih boyunca cami yapımına gereken önemi vermişler, gittikleri her yere ev, bark yapmadan önce bir cami inşa etmişlerdir. Aynı zamanda mevcut camilerin tamir ve onarımı, temizlik ve bakımıyla yakından ilgilenmişlerdir.

 

Diyanet İşleri Başkanlığımız1986 yılından 2003 yılına kadar Ekim ayının ilk haftasını“Camiler Haftası” olarak kutlamış, 2003 yılından itibaren de bu haftayı “Camiler ve Din Görevlileri Haftası”  olarak kutlamaya başlamıştır. Bu haftanın ülkemiz, milletimiz ve teşkilatımız için hayırlı hizmetlere vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyor, Diyanet İşleri Başkanlığımızbaşta olmak üzere merkez ve taşradaki bütün din görevlilerimizin “Camiler ve Din Görevlileri Haftası”nıkutluyorum. Bu vesile ile vefat eden bütün din görevlilerimize de Cenâb-ı Hak’tan rahmet diliyorum.



3664 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Riyanın Zararları - 04/12/2014
Riyanın Zararları
Helal Haram Bilinci - 04/12/2014
Helal Haram Bilinci
Allah Cömertleri Sever - 06/11/2014
Allah Cömertleri Sever
Allah’ın ayı Muharrem - 24/10/2014
Allah’ın ayı Muharrem
Hz. Peygamber ve Gençlik - 16/10/2014
Hz. Peygamber ve Gençlik
Kurban Bayramı'nda Dini Görevlerimiz - 02/10/2014
Kurban Bayramı'nda Dini Görevlerimiz
Kurban Allah'a Yaklaşmaktır - 19/09/2014
Kurban Allah'a Yaklaşmaktır
Allah Zalimleri Sevmez - 08/08/2014
Allah Zalimleri Sevmez
Ramazan Bayramı - 28/07/2014
Ramazan Bayramı
 Devamı
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.184732.3137
Euro34.646634.7854
Saat