• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi12
Bugün Toplam297
Toplam Ziyaret5151738
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları
Mehmet Sönmezoğlu
mehmetsonmezoglu@hotmail.com
Berat Gecesi
08/06/2014

BERAT KANDİLİ

 

Şaban ayının on beşinci gecesi dinî kültürümüzde Berat Gecesi olarak adlandırılır. Berat kelimesinin Arapça aslı olan berâet; sözlükte, “borçtan, ceza veya sorumluluktan kurtulmak; temize çıkmak” gibi anlamlara gelmektedir. Berat Gecesi “Şaban’ın ortasındaki gece”, “mübarek gece”, “rahmet gecesi” ve “sak (belge) gecesi” olarak da ifade edilmektedir. Şaban’ın on beşinci gecesinde Müslümanların Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat Gecesi denilmiştir.

 

Berat Gecesi Müslümanlarca kutsal sayılmış, bu gece diğer gecelerden farklı bir şekilde daha fazla ibadet edilerek geçirilmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s.)’in bu gece hakkında, “Allah Teâlâ -rahmetiyle- Şaban’ın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” buyurmuştur. (Tirmizî, Savm, 39; İbn Mâce, İkâmet, 191)

 

Bir kısım âlimlerin, kıblenin Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’dan Mekke’deki Kâbe istikametine çevrilmesinin hicretin ikinci yılında Berat gecesinde vuku bulduğunu kabul etmeleri de geceye ayrı bir önem kazandırmaktadır. (TDV. İslam Ansiklopedisi)

 

Bu gece, bazı âlimler tarafından Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in dünya semasına indirildiği gece kabul edilmektedir. Kur’an-ı Kerim’de bu husus şöyle bildirilmektedir: “Biz onu (Kur’an’ı) mübarek bir gecede indirdik. Şüphesiz biz insanları uyarmaktayız. Katımızdan bir emirle her hikmetli iş o gecede ayırt edilir. Şüphesiz biz, peygamberler göndermekteyiz.”  (Duhan, 44/3-5)

 

Bazı müfessirler ayette işaret edilen “mübarek gece”nin Berat Gecesi olduğu kanaatindedirler. Buna göre;  Kur’an’ın tamamın Berat Gecesi levh-i mahfuzdan dünya semasına indirilmiş, Kadir gecesinde de ayetler peyderpey inmeye başlamıştır. (Bk. Elmalılı, V, 4293-4295)

 

Elmalılı Hamdi Efendi’ye göre bu gecenin mübarek olmasının nedeni sayılan özellikleri şunlardır:

 

1. Her hikmetli işin bu gecede tefrîk edilmesi,

2. Bu gecede yapılan ibadetin faziletli olması,

3. İlâhî rahmetin inmesi,

4. Cenâb-ı Hakk’ın mağfiretinin herkesi kuşatması,

5. Resûlullah (s.a.s.)’e şefaat hakkının verilmesi.

 

Peygamber Efendimiz (s.a.s.), bu gecede Allah’a çok ibadet edilmesini tavsiye ederek şöyle buyurmuştur: “Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, o geceyi ibadetle ihya ediniz ve gündüzünü oruçla geçiriniz. Çünkü Allahu Teâlâ o gece güneş doğuncaya kadar dünyaya rahmetiyle  tecelli eder ve  buyurur ki: Yok mudur istiğfar eden, mağfiret edeyim? Yok mudur rızık isteyen, rızıklandırayım? Yok mudur dert ve musibete düçar olan, şifasını vereyim?” (İbn Mâce, İkâmet, 191)

 

Hz. Aişe (r.anha) validemizin bildirdiğine göre, Peygamber Efendimiz (s.a.s.) Berat gecesini ibadetle geçirmiş ve kıldığı namazın secdesinde şöyle dua etmiştir: “Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum. Ya Rabbi! Senden yine Sana sığınıyorum. Sen yücelerden yücesin, Seni layık olduğun şekilde medhü sena edemiyorum. Sana layık bir şükürle şükredemiyorum. Sen ancak kendini övdüğün gibisin.” (Müslim, Salat, 222; İbni Mace, C. 1, s. 444)

 

Hz. Peygamber (s.a.s.)’in Şaban ayına ve özellikle bu ayın on beşinci gecesine ayrı bir önem vererek onu ihya etmiş, mü’minlere de bu geceyi ibadetle geçirmelerini ve gündüzünde de oruç tutmalarını tavsiye etmiştir. Bütün bunları göz önüne alan bazı âlimler bu geceyi namaz kılarak, Kur’an okuyarak ve dua ederek geçirmenin sevaba vesile olacağını söylemişlerdir. Berat gecesine mahsus belirlenmiş ibadet şekli ve özel bir namaz yoktur. Ancak bu gece çokça kaza ve nafile namazı kılınabilir.

 

Rahmet ayı Ramazan’ın gölgesi üzerimize düşmüştür. Berat Kandili bizlere bu mübarek ayı müjdelemektedir. Artık on bir ayın sultanı Ramazan’a bedenen, kalben ve ruhen hazırlanmalıyız. Bu günlerde farz ibadetlerimize ilave olarak nafile ibadetlerimizi ve hayır hasenatımızı artırmalıyız. Bu manada Berat gecesinin tevbe-i istiğfar, dua ve ibadetlerle ihyâ edilmesinin önemi büyüktür.

 

Bu duygu ve düşüncelerle 12 Haziran Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece idrak edeceğimiz mübarek Berat Kandili’ni tebrik ediyor, Cenâb-ı Hak’tan bu kutlu gecenin başta ülkemiz olmak üzere İslam âlemi ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

 

 



6408 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Helal Haram Bilinci - 04/12/2014
Helal Haram Bilinci
Riyanın Zararları - 04/12/2014
Riyanın Zararları
Allah Cömertleri Sever - 06/11/2014
Allah Cömertleri Sever
Allah’ın ayı Muharrem - 24/10/2014
Allah’ın ayı Muharrem
Hz. Peygamber ve Gençlik - 16/10/2014
Hz. Peygamber ve Gençlik
Kurban Bayramı'nda Dini Görevlerimiz - 02/10/2014
Kurban Bayramı'nda Dini Görevlerimiz
Kurban Allah'a Yaklaşmaktır - 19/09/2014
Kurban Allah'a Yaklaşmaktır
Allah Zalimleri Sevmez - 08/08/2014
Allah Zalimleri Sevmez
Ramazan Bayramı - 28/07/2014
Ramazan Bayramı
 Devamı
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.201632.3307
Euro34.675034.8139
Saat