• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam163
Toplam Ziyaret5151604
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları
Mehmet Sönmezoğlu
mehmetsonmezoglu@hotmail.com
Misafire İkram
29/03/2013

Yüce dinimiz İslam’ın önem verdiği ahlâkîdeğerlerden biri de misafire ikramda bulunmaktır.Misafirperverlik, milletimizindeen önemli örf ve geleneklerindendir.Misafir, “uzak yoldan gelen, herhangi bir ihtiyacı için yollara düşen kimseye denilmekle beraber, akraba, tanıdık kimselerden olup da gelenlere de misafir denilmektedir.

Yüce Allah, Hz. İbrahim (a.s.)’ı misafirlerine ikramda bulunması sebebiyle övmüş, O’nun bu güzel davranışını bizlere örnek olarak sunmuştur. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmuştur: “(Ey Muhammed!) İbrahim’in ağırlanan misafirlerinin haberi sana geldi mi? Hani onlar, İbrahim’in yanına varmışlar ve ‘Selâm olsun sana!’ demişlerdi. O da ‘Size de selâm olsun’ demiş, ‘Bunlar tanınmamış (yabancı) kimseler’ (diye düşünmüştü). Hissettirmedenailesinin yanına gidip, (pişirilmiş) semiz bir buzağı getirdi. Onu önlerine koydu. ‘Yemez misiniz?’ dedi.”(Zâriyât, 51/24-27)

Ayet-i kerimede misafirlik adabıyla ilgili bilgiler verilmektedir. Misafirlerin eve girmeden selam vermeleri, Hz. İbrahim (a.s.)’ın ev sahibi olarak misafirlerinin selamını alması, onları evine buyur etmesi, onlara belli etmeden yemek hazırlaması, evinde bulunan en güzel yemekleri ikram etmesi ve bu yemekleri misafirlerine bizzat kendi elleriyle ikram etmesi örnek alınması gereken güzel davranışlardır.

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) bir hadis-i şeriflerinde, “Kim Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsa misafirine ikramda bulunsun.”(Buharî, Edeb, 85; Müslim, İman, 74)buyurarak misafire ikramda bulunmanın önemini ifade buyurmuştur. Misafirliğin ölçüsünü de şu şekilde belirlemiştir: “Misafire özel ikram bir gün bir gecedir. Misafirlik ise üç gündür. Bundan ötesi sadakadır.”(Buharî, Edeb 31; Tirmizî, Birr 43)

Hz. Peygamber (s.a.s.) evlerine misafir kabul etmişler ve misafirlerine imkanları ölçüsünde en güzel şekilde ikramda bulunmuşlardır. Evinde misafire ikram edecek bir şey bulunmadığında ashabından imkanı olanların misafirlerle ilgilenmesini istemişlerdir.

EbuHureyre (r.a.) şöyle rivayet etmiştir: “Allah Resûlüne bir adam geldi ve ‘Ben açım’ dedi. Allah Resûlü (s.a.s.), hanımlarına haber göndererek yiyecek bir şey göndermelerini istedi. Fakat onlar, yanlarında sudan başka hiçbir şey olmadığını söylediler. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.s.) : “Bu gece şu şahsı kim misafir etmek ister? diye sordu. Ensar’dan biri “Ben, misafir ederim ya Resûlallah!” diyerek o adamı, alıp evine götürdü. Hanımına: “İşte Allah Resûlününmisafiri. Onu ağırla” dedi. Kadın: “Vallahi, çocuklarımızın yiyeceğinden başka bir şey yok” dedi. Sahabi“O halde çocuklarıoyala, sofraya gelmek isterlerse onları uyut. Misafirimiz içeri girince dekandili söndür. Biz sofrada yiyormuş gibi yapalım” dedi.Sofraya oturdular. Misafir karnını doyurdu, onlar da aç yattılar. Sabahleyino sahabi Hz. Peygamber (s.a.s.)’in yanına gitti. Allah Resûlü onu görünce:  Bu gece misafirlerinize yaptıklarınızdan Allah Teâlâ memnun oldu” buyurdu. (Buharî, Menâkıbu’l-Ensar, 10; Müslim, Eşribe, 172)

“Kendileri son derece ihtiyaç içinde bulunsalar bile onları kendilerine tercih ederler (Haşr, 59/9) mealindeki ayet-i kerimenin bu olay üzerine indiği rivayet edilmektedir.(Buharî, Tefsir, 59/6)

Misafirini ağırlamak ev sahibinin üzerine bir hak olduğu gibi, misafirin de dikkat etmesi gereken bir takım hususlar vardır. Misafir, ev sahibinin ikram ettiği şeyleri memnuniyetle karşılamalı, asla küçümsememelidir. Ev sahibinin maddî imkanlarını, evin durumunu göz önünde bulundurmalı, uzun süre kalarak onu zor durumda bırakmamalıdır. Allah Resûlü (s.a.s.) bu konuda bizleri şöyle ikaz etmiştir: “Bir Müslümanın, din kardeşinin yanında onu günaha sokacak kadar kalması helal değildir.” Ashab-ı kiram, “Ey Allah’ın Resûlü! İnsan din kardeşini nasıl günaha sokar” diye sorunca Hz. Peygamber (s.a.s.); “Misafirini ağırlayacak bir şeyi bulunmayan kimsenin yanında oturup kalmakla” buyurmuştur.(Müslim, Lukata, 15-16)

Allah Resûlü (s.a.s.) misafirin duasını, makbul olan dualar arasında zikretmiş(Ebu Davud, Vitr, 29; Tirmizî, Deavât, 47);imkânları müsait olduğu halde misafir ağırlamak istemeyen kimseleri de, “Misafir ağırlamak istemeyen kimsede hayır yoktur”(İbnHanbel, Müsned, IV, 155) buyurarak uyarmıştır.

O halde; misafirlik adabına uyalım, Allah’ın hoşnutluğunu kazandıran,Peygamber Efendimiz (s.a.s.)’in ve diğer peygamberlerin sünneti olan, milletimizin özenle yerine getirdiği“misafir ağırlama ve misafire ikram”  geleneğini yaşatmaya çalışalım.



7987 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Riyanın Zararları - 04/12/2014
Riyanın Zararları
Helal Haram Bilinci - 04/12/2014
Helal Haram Bilinci
Allah Cömertleri Sever - 06/11/2014
Allah Cömertleri Sever
Allah’ın ayı Muharrem - 24/10/2014
Allah’ın ayı Muharrem
Hz. Peygamber ve Gençlik - 16/10/2014
Hz. Peygamber ve Gençlik
Kurban Bayramı'nda Dini Görevlerimiz - 02/10/2014
Kurban Bayramı'nda Dini Görevlerimiz
Kurban Allah'a Yaklaşmaktır - 19/09/2014
Kurban Allah'a Yaklaşmaktır
Allah Zalimleri Sevmez - 08/08/2014
Allah Zalimleri Sevmez
Ramazan Bayramı - 28/07/2014
Ramazan Bayramı
 Devamı
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.201632.3307
Euro34.675034.8139
Saat