• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam259
Toplam Ziyaret5142658
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları
Recep ŞAHAN
recepsahan@hotmail.com
Hac Turistik Bir Seyahat Değildir (1)
31/10/2011
Hac İslam’ın beş temel esasından birisidir. Hali vakti yerinde olan her müslümana ömürde bir defa haccetmesi farzdır. Hacca gitmek yani bu ibadeti yerine getirmek için belli bir yaşa gelmek gerekmez. Esasen mali ve bedeni durumu müsait olan, ya da Kur’an’ın ifadesiyle “Ona bir yol bulup güç yetirenlerin Ev'i (Kabe’yi) haccetmesi Allah'ın insanlar üzerindeki hakkıdır” (Al-i İmran 3/97)

Hac ibadeti bir çok cihetten değerlendirilebilir. Aslında Hac bir semboller bütünüdür. Bu semboller iyi anlaşılırsa Hacdan gerekli haz alınıp istenen hedefe ulaşılabilir. Yoksa turistik bir ziyaretten ibaret olmuş olur. Bunun için Hac yolculuğuna çıkmadan evvel Hac ibadeti ve Hac menasikinin eda edileceği mekanlar konusunda yeterli teorik bilgi ile donanımlı olarak gidilmelidir.

Hac semboller bütünüdür dedik. Kur’an’da “Şeair” kelimesiyle ifade edilir ki “Semboller” demektir. “Safa ve Merve Allah’ın sembollerinden(min şeairillah)dir…” (Bakara, 2/158) ayetinde ifade edilir. O zaman Hacca giderken hac ile alakalı iyi bir alt yapıya sahip olmak lazım. Mikat, ihram, tavaf, sa’y, traş, şeytan taşlama, Arafatta vakfe, Müzdelifede vakfe… Bütün bunlar ne anlama geliyor? Mesela Mina’da şeytan taşlamanın ne manaya geldiği anlaşılmadan taşlama yapılırsa hacımız oradaki sembollere taş atarken o taş yığınlarını gerçek şeytan zannedip terlik ve şemsiyesini atıyor. Hacdaki sembollerin ne manaya geldiğinden kısaca bahsedelim.

Haccın çekim alanına MİKAT ile girilir. Mikat bir nevi randevudur. Her randevunun belli bir yeri ve belli bir vakti olduğu gibi mikat haccın başladığı zamanı ve yeri ifade eder. Diğer taraftan Hacı Rabbi ile olan Randevusuna özel kıyafeti ile gider. Hacı dünyevi elbiselerden sıyrılır ve kefen misali bembeyaz tek tip elbisesini bürünür. Sosyal ve ekonomik statüsünü de gösteren dünyevi elbise yoktur artık. Hacı bir nevi mahşer moduna geçer. Zaten Hac mahşerin provası değimliydi.? Bu yeni elbise Müslümanların eşitliğini de simgeler.Düşün bir kere. Hacca bir Reis-i cumhur da gitse bu kefeni giymek zorundadır. Bu yönüyle Hac nefsi de terbiye eder.

Lebbeyk…Buyur Allah’ım…Seferberlik emrini alan bir askerin komutanının huzuruna çıkıp da “Emret Komutanım, işte geldim” demesine benzer. Hacı da çağrıyı almış ve gerekli hazırlıklarını yaparak LEBBEYK diyerek bu yola çıkmış demektir. Buyur Allah’ım emrindeyim demektedir Hacı.

Tavafta Kabe sola alınır. Neden? Kabe’nin sola alınması Kabe ile Kalbin karşı karşıya gelmesi demektir. Bu, tavafın ne kadar kalpten olması gerektiğini de gösterir. Tavaf ederken gönlünü temizleyen Hacı Zemzem ile de midesini temizler. Haramdan beslenme hastalığına şifa olması için kana -kana içer. Ve söz verir bir daha haram yiyip içmemeye. Artık tamamen kir ve pastan arınan hacı memleketine döndükten sonra da bu hal üzere devam edecektir.

Say’ bir arayıştır. Hacer validemizin arayışını sembolize eder. Hz. İbrahim tarafından ıssız çölde oğlu İsmail ile bırakılan Hacer validemiz henüz süt emmekte olan oğlu İsmail için su arayışına çıkar ve bir safa tepesine koşar bir Merve tepesine. Safa-Merve arasında yapılan bu Say’, anne sevgisi ve merhametinin Hacer validemizde tecelli etmesinin yad edilmesidir. Hacı Say’ ederken adeta Hacerleşir. Onun rolünü oynar.

Arafat vakfesi… Milyonlarca Hacı kefenlerine bürünmüş olarak bu meydanı hınca hınç doldurur ve affedilmeleri için göz yaşı döker. Hacı burada dirilişi, mahşeri, ölmeden önce ölmeyi, hesaba çekilmeyi düşünür. Bunların dünyada provasını yapar. Arafata çıkan müminler burada kıyafetiyle artık bu dünyayı terk ettiğini gösterir. Haşr ve hesaba çekiliş sahnesini temsili olarak yaşar. Dönünce de bunları unutma ve ona göre yaşar.

Diğer taraftan Arafat vakfesi dünya Müslümanlarının yıllık kongresidir. Burada dilleri, ırkları, renkleri,kültürleri ve coğrafyaları farklı fakat inançları, duyguları gönülleri bir olan milyonlarca Müslüman yalınayak, baş açık kefene bürünmüş olarak Allah’a el açıp O’ndan af dilerler. 22.10.2011

(Bu konuya gelecek yazımızda devam edeceğiz)


13451 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SİZİN KADİR GECENİZ NE ZAMAN? - 19/05/2020
Sahi sizin Kadir Geceniz ne zaman? Çoğumuz Ramazanın 27. Gecesine odaklandık değil mi?
CENNETE TÜNEL AÇMAK - 05/05/2020
Cennet her Müslümanın hayalidir. Rabbimiz bizi bu dünyada sınava tabi tutuyor.
HÜZÜNLÜ RAMAZAN - 24/04/2020
Dünya aylardır Koronavirüs salgını ile boğuşuyor. Ülkemizde de hastalığın yayılmasını önlemek maksadıyla bir dizi tedbirler alındı.
HAYIRDA YARIŞMAK - 17/04/2020
Devletimiz tarafından “Biz Bize Yeteriz Türkiye” yardımlaşma kampanyası başlatılıp da bağışlar yağmur gibi yağmaya başlayınca aklıma Tebük seferi öncesi yaşananlar geldi.
İMAMLAR VE DOKTORLAR - 31/03/2020
Millet Koronavirüs ile savaşırken şu malum “hastalıklı kafa” yine ortalığı bulandırdı. Neymiş 150 bin imam bir doktor etmezmiş! İmamlar ile doktorları kıyas etmek ne kadar doğru dersiniz?
İYİ-KÖTÜ-ÇİRKİN - 18/03/2020
Bir süredir dünya gündeminin ilk sıralarında “Koronavirüs” yer alıyor. Koronavirüs’ün anavatanı Çin. Daha sonra dünya çapında yayıldı. “Acaba ülkemizde de vaka olur mu?” sorusu hep gündemdeydi.
CORONA MI SİGARA MI? - 04/03/2020
Bugünlerde gündem “coronavirüs”. Dünyada hızla yayılan ve ilk çıktığı Çin’de 2500 kişinin ölümüne sebep olan ölümcül bir virüsten bahsediyoruz.
NAMAZ EĞİTİMİ - 19/02/2020
Hayatımız ezanla başlar namazla biter. Doğduğumuzda ilk duyduğumuz “Allâhü Ekber” sözüdür.
MUSİBETLERİ NASIL OKUMAK LAZIM? - 05/02/2020
Dünya insan için bir imtihan yeridir. Dünya denen şu hanede iyi veya kötü denebilecek çeşitli olaylarla karşılaşırız. Nimetle de karşılaşabiliriz musibetle de.
 Devamı
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382
Saat