• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam1017
Toplam Ziyaret5143416
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları
Recep ŞAHAN
recepsahan@hotmail.com
Camide Namaz da Kılınırı
29/03/2013
Efendimiz(as) Mekke’den Medine’ye hicretlerinde Medine’ye gelince ilk işi bir mescid inşa etmek oldu. Hatta daha Medine’ye gelmeden önce konaklayıp bir süre kaldığı Ranuna Vadisine Kuba Mescidini inşa etti. Buradan da anlaşılıyor ki İslam şehirleşme planında ilk temel unsur camidir. Yani İslam toplumunun merkezinde cami vardır.Bu, ta Hz. Peygamber’den buyana hep böyle olagelmiştir.Bunu sayısız örnekleri tarihimizde mevcuttur.

 

         İslam toplumunda cami, bedendeki kalp gibidir. Bedene canlılık, dirilik veren kan kalpten pompalanır. Enerji merkezi orasıdır. Yani beden ülkesinin baş kenti kalptir.Bu manevi olarak da böyle biyolojik olarak da böyledir.İşte İslam toplumunun,İslam şehirciliğinin merkezinde de cami vardır.Toplum enerjisini camiden alır.Cami merkezli bir hayat vardır İslam toplumunda.

         Bundan yaklaşık 20 sene evvel bir konferansa katılmıştım. Konuşmacı hocamız camilerden bahsederken şu cümleyi kurmuştu: “Camide namaz da kılınır”  Bu ilk bakışta uç bir söz olarak görünse de aslında bir gerçeği ifade ediyor. Çünkü Efendimiz(as) ve Ashabı camide sadece namaz kılmazlardı. Onun zamanında caminin eğitim-öğretim merkezi,devlet yönetim merkezi, ordu karargahı vs olarak da hizmet veren bir rolü vardı.Devletin idarecisi ile camide cemaatin önüne geçip namaz kıldıran kişi aynı kişi idi.Zaten eski kitaplara ve hadislere baktığımızda her iki kişi de aynı isimi(imam) paylaşırlar.

         Dağınık şeyi toplamak, biriktirmek manasındaki “c-m-a” kökünden türeyen CAMİ; toplayan, bir araya getirin, birleştiren demektir. Demek ki camilerin bütünleştirici bir fonksiyonu var.Eğer bir cami, toplumu bir araya getirmiyor tam tersine parçalıyorsa o cami “mescid-i Dırar rolü görüyor demektir.

Camiler sadece bedenleri birleştirmez aslında. Camiler aynı zamanda ruhları da birleştiren, maneviyatı sağlamlaştıran, birlik-beraberliğimize katkı sağlayan özel mekanlardır.

         Birlik ve beraberliğimiz için önemli fonksiyon ifa eden camilerimiz Kur’an ve Sünnette MESCİD kavramı ile ifade edilir ki Mescid “secde edilen yer” manasına gelir.

         Camide herkes bir tarağın dişleri gibi eşittir. Camide zengin ile fakir, Vali ile temizlik işçisi aynı saftadır. Amir-memur, işçi-işveren ayrımı yoktur,kim önce gelmişse o ön saftadır.Aynı safta omuz omuza namaz kılan bu insanlar kendilerindeki dünyevi bir takım sıfatları bir kenara bırakırlar.Profesör de olsa,cumhurbaşkanı da olsa diğer insanlarla aynı safta saf tutup omuz omuza namaz kılacaktır.

         Camiler Allah’ın evleridir. Allah’ın evi (Beytullah) olan Kabe’nin şubeleridirler. Dolayısıyla camilere hizmet edenler, inşasına ve tamirine yardım edenler Allah’ın evine yardım etmiş oluyorlar.

Kur’an’da bir ayet dikkatimizi çekmektedir. “Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder..” (Tevbe 9/18) Burada camileri imar ve inşadan bahsediliyor. Yani “Ya’muru”, “imar eder” demektir. Ancak bazı muasır müfessirlerimiz bu kelimeye başka bir mana vermektedirler ki bu çok daha kapsayıcı bir mana olmaktadır. Buna göre ayetteki “Ya’muru” “ömür verir” demektir. Yani Camilere ömür vermek ve camileri yaşatmaktan söz ediliyor. Camilere ömür vermek nasıl olur? Elbette sadece inşa etmekle olmaz. İnşa etmenin ötesinde oraları cemaatsiz bırakmamakla olur. Buradan şunu söyleyelim. Camilerin asıl süsü cemaattir.Camiler en güzel halılarla döşense, en pahalı avizelerle aydınlansa,en güzel tezyinatla donatılsa fakat içinde namaz kılacak cemaat yoksa o cami mahzundur.

Beden ülkesinin başkenti olan kalbin İslam toplumunun kalbi mesabesinde olan camilere bağlı olması önemlidir. Efendimiz(as) mahşerde hiçbir gölgenin olmadığı o dehşetli günde yedi sınıf insanın Allah’ın özel korumasında olduğunu, bunlardan bir tanesinin de “kalbi mescitlere bağlı kimse” olması dikkat çekicidir. Anlaşılıyor ki dünyadayken cami-cemaat adamı olan kimse mahşerde Allah tarafından özel koruma altına alınarak mahşerin dehşetinden kurtulacaktır.

         Türkiye’de 1-7 Ekim tarihleri arası “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak kutlanmaktadır. Hafta boyunca camilerimizin toplumdaki fonksiyonları konferans,panel,sempozyum,vaaz ve hutbelerle bir kez daha anlatılacak.Biz de bu yazımızı bu konuya ayırdık.Sürç-ü lisan ettiysek affola. 01.10.2010

 

İRTİBAT: kurugeris@hotmail.com 



3126 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SİZİN KADİR GECENİZ NE ZAMAN? - 19/05/2020
Sahi sizin Kadir Geceniz ne zaman? Çoğumuz Ramazanın 27. Gecesine odaklandık değil mi?
CENNETE TÜNEL AÇMAK - 05/05/2020
Cennet her Müslümanın hayalidir. Rabbimiz bizi bu dünyada sınava tabi tutuyor.
HÜZÜNLÜ RAMAZAN - 24/04/2020
Dünya aylardır Koronavirüs salgını ile boğuşuyor. Ülkemizde de hastalığın yayılmasını önlemek maksadıyla bir dizi tedbirler alındı.
HAYIRDA YARIŞMAK - 17/04/2020
Devletimiz tarafından “Biz Bize Yeteriz Türkiye” yardımlaşma kampanyası başlatılıp da bağışlar yağmur gibi yağmaya başlayınca aklıma Tebük seferi öncesi yaşananlar geldi.
İMAMLAR VE DOKTORLAR - 31/03/2020
Millet Koronavirüs ile savaşırken şu malum “hastalıklı kafa” yine ortalığı bulandırdı. Neymiş 150 bin imam bir doktor etmezmiş! İmamlar ile doktorları kıyas etmek ne kadar doğru dersiniz?
İYİ-KÖTÜ-ÇİRKİN - 18/03/2020
Bir süredir dünya gündeminin ilk sıralarında “Koronavirüs” yer alıyor. Koronavirüs’ün anavatanı Çin. Daha sonra dünya çapında yayıldı. “Acaba ülkemizde de vaka olur mu?” sorusu hep gündemdeydi.
CORONA MI SİGARA MI? - 04/03/2020
Bugünlerde gündem “coronavirüs”. Dünyada hızla yayılan ve ilk çıktığı Çin’de 2500 kişinin ölümüne sebep olan ölümcül bir virüsten bahsediyoruz.
NAMAZ EĞİTİMİ - 19/02/2020
Hayatımız ezanla başlar namazla biter. Doğduğumuzda ilk duyduğumuz “Allâhü Ekber” sözüdür.
MUSİBETLERİ NASIL OKUMAK LAZIM? - 05/02/2020
Dünya insan için bir imtihan yeridir. Dünya denen şu hanede iyi veya kötü denebilecek çeşitli olaylarla karşılaşırız. Nimetle de karşılaşabiliriz musibetle de.
 Devamı
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
Saat