• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam988
Toplam Ziyaret5143387
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları
Recep ŞAHAN
recepsahan@hotmail.com
Cami ve Çocuk
29/03/2013

İslam medeniyetinin merkezinde cami vardır. Cami hayatın tam merkezindedir. İctimai hayat cami merkezli şekillenir. Nitekim Efendimiz(sav) Medine-i Münevvere’ye hicretlerinde daha Medine’ye varmadan bir mescit inşa etmiştir ki Kur’an’da İlk günden temeli takva üzerine kurulan mescit..” (Tevbe 9/108) şeklinde anılmaktadır.

         Efendimiz(sav) Medine’ye vardıklarında ilk olarak Ashabıyla beraber Mescid-i Nebi’nin inşasına başlamışlardır. Daha sonra da hemen Mescide bitişik şekilde bugünkü manada yatılı okul diyebileceğimiz Suffe’yi inşa etmişlerdir. Ardından da Medine çarşısı kurulmuştur.

            Buradan anlıyoruz ki İslam Medeniyeti bu üç ana unsur ile kurulur ve ayakta kalır. Bunlar; 1-Din, 2- Eğitim, 3- İktisat/Ticaret. Cami, dini; Suffe, eğitimi; ve Medine Çarşısı da İktisat ve ticareti temsil eder. Burada önemli bir nokta da Eğitimin cami ile beraber olması. İslam medeniyetinde eğitim hep cami ile beraber olmuştur. Yani cami aynı zamanda ilmin de merkezi konumunda olmuşturEski alimlerimiz   derslerini hep mescitte okutmuşlar, camilerde ders halkaları oluşturmuşlardır. Bugün Türkiye’de Camiler maalesef sadece namaz kılınan mekanlar    olarak kullanılmaktadır. Ancak Yaz Kur’an Kurslarının Camilerde açılması caminin aynı zamanda bir ilim merkezi olduğunu da hatırlatmaya başlatmıştır. Yine Diyanet İşleri başkanlığının 2010 yılından beri “Camide Kur’an Eğitimi” programını başlatıp uygulamaya koyması da son derece yerindedir.

         1-7 Ekim tarihleri arası “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak kutlanmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl hafta için “Cami-Çocuk Buluşması” ve “Din Hizmetlerinde Gönüllülük” temalarının işleneceğini duyurdu. Tüm Türkiye’de bu günlerde cadde ve sokaklara “Cami ve Çocuk Buluşması” konulu afişler asıldı. Müftülüklerle Milli Eğitim Müdürlükleri koordineli bir şekilde çalışarak öğrencilerimize önceden belirlenen camileri gezdirecek, cami görevlileri onlara caminin işlevi ve kısa tarihçesi, Caminin bölümleri ve cami görevlileri konularında bilgiler verecekler.  

Artık Camilerimizde çocuk cıvıltıları duymak istiyoruz. Sadece yaz mevsiminde değil senenin her gününde çocuklarımızı camide görmek istiyoruz. Bugün Camilerimizin cemaat profiline baktığımızda çoğunlukla yaşlı insanları görüyoruz. Gençlerimizi pek göremiyoruz. Bu din sadece yaşlılara mı indi? Gençlerin dine ihtiyacı yok mu? Bu yüzden camilerde gençlerimizi de görmek istiyoruz. Gerçi eskiye nazaran camilerde gençler daha fazla görülüyor ama yeterli değil.

Caminin süsü cemaattir. Camiyi inşa edip her tarafını süsleyip en pahalı halılarla ve en pahalı avizelerle donatmak camiye iyilik etmek noktasında yeterli değildir. Ya da camiye minare yapmak camiye karşı sorumluluğumuzu yerine getirdiğimiz anlamına gelmez. “Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. …” (Tevbe 9/18) ayetindeki imar etmek sadece “inşa” etmek manasına gelmez. Ayetteki “ya’muru” aynı zamanda “ömür verir”demektir. Kelime Türkçede kullandığımız ömür kelimesiyle aynı kökten gelir. 

Camilere ömür vermek nasıl olur? Elbette sadece inşa etmekle olmaz.İnşa etmenin ötesinde oraları cemaatsiz bırakmamakla olur.Camilerin asıl süsü cemaattir. Camiler en güzel halılarla döşense, en pahalı avizelerle aydınlansa, en güzel tezyinatla donatılsa fakat içinde namaz kılacak cemaat yoksa o cami mahzundur.29.09.2011

 

İRTİBAT:kurugeris@hotmail.com



5616 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SİZİN KADİR GECENİZ NE ZAMAN? - 19/05/2020
Sahi sizin Kadir Geceniz ne zaman? Çoğumuz Ramazanın 27. Gecesine odaklandık değil mi?
CENNETE TÜNEL AÇMAK - 05/05/2020
Cennet her Müslümanın hayalidir. Rabbimiz bizi bu dünyada sınava tabi tutuyor.
HÜZÜNLÜ RAMAZAN - 24/04/2020
Dünya aylardır Koronavirüs salgını ile boğuşuyor. Ülkemizde de hastalığın yayılmasını önlemek maksadıyla bir dizi tedbirler alındı.
HAYIRDA YARIŞMAK - 17/04/2020
Devletimiz tarafından “Biz Bize Yeteriz Türkiye” yardımlaşma kampanyası başlatılıp da bağışlar yağmur gibi yağmaya başlayınca aklıma Tebük seferi öncesi yaşananlar geldi.
İMAMLAR VE DOKTORLAR - 31/03/2020
Millet Koronavirüs ile savaşırken şu malum “hastalıklı kafa” yine ortalığı bulandırdı. Neymiş 150 bin imam bir doktor etmezmiş! İmamlar ile doktorları kıyas etmek ne kadar doğru dersiniz?
İYİ-KÖTÜ-ÇİRKİN - 18/03/2020
Bir süredir dünya gündeminin ilk sıralarında “Koronavirüs” yer alıyor. Koronavirüs’ün anavatanı Çin. Daha sonra dünya çapında yayıldı. “Acaba ülkemizde de vaka olur mu?” sorusu hep gündemdeydi.
CORONA MI SİGARA MI? - 04/03/2020
Bugünlerde gündem “coronavirüs”. Dünyada hızla yayılan ve ilk çıktığı Çin’de 2500 kişinin ölümüne sebep olan ölümcül bir virüsten bahsediyoruz.
NAMAZ EĞİTİMİ - 19/02/2020
Hayatımız ezanla başlar namazla biter. Doğduğumuzda ilk duyduğumuz “Allâhü Ekber” sözüdür.
MUSİBETLERİ NASIL OKUMAK LAZIM? - 05/02/2020
Dünya insan için bir imtihan yeridir. Dünya denen şu hanede iyi veya kötü denebilecek çeşitli olaylarla karşılaşırız. Nimetle de karşılaşabiliriz musibetle de.
 Devamı
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
Saat