• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/vaazdokumanlari/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321561576
  • https://www.twitter.com/@vaazsitesi
Üyelik Girişi
Vaaz Kategorileri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam1047
Toplam Ziyaret5143446
Site Haritası
Takvim
Vaaz Dokumanları
Recep ŞAHAN
recepsahan@hotmail.com
Kurban
29/03/2013

Kurban kelime olarak “yaklaşmak” manasına gelir. Buradan hareketle kurban ibadetinin Allah’a yaklaşmayı ifade ettiğini söyleyebiliriz. Esasen bütün ibadetler Allah’a manen yaklaşmak içindir.

 "Onların (kurbanların) ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır. Fakat O'na sadece sizin takvanız ulaşır.” (Hac22/37) Demek ki Kurbanın eti ve kanı değil ondan hasıl olan sevaplar, bu ibadeti yerine getirerek elde edilen takva ulaşır. Nitekim Allah takva sahiplerinin, samimi kulların kurbanını  kabul eder. Demek ki Kurban keserken Allah rızasından  başka bir niyet ve gaye gözetmek onu ibadet olmaktan çıkarıyor.

Adem(as)’ın oğulları Habil-Kabil Kıssasında da kabul olunan kurbanın kulluk şuuru ve sorumluluk bilinci ile kesilen kurban olduğu anlatılır. “Ve onlara gerçeği göstermek için Ademin iki oğlunun kıssasını anlat; nasıl ikisinin birer kurban sunduklarını ve birinden kabul edildiği halde diğerinden kabul edilmediğini.(Onlardan biri, Kabil), "Seni mutlaka öldüreceğim!" demişti.(Kardeşi Habil) cevap vermişti: "Unutma ki Allah, yalnız Ona karşı sorumluluk bilinci duyanların (kurbanı)nı kabul eder.” (Maide 5/27 )

Kurbanın tarihi insanlık kadar eskidir. Maide suresi 27. Ayet de belirtildiği gibi ilk Kurban  Adem(as)in oğulları tarafından kesilmiştir. Fakat bu gün itibariyle hac mevsiminde icra edilen,  Efendimiz(sav) tarafından dini bir vecibe olarak tebliğ edilen kurban ibadetinin temelleri Hz. İbrahim (a.s) ile oğlu arasında vuku bulan hadiseye kadar uzanır. (Bkz. Saffat 102 )

Hüküm bakımından cumhura (Şafiî, Malikî ve Hanbeliler ile Hanefilerden İmam Ebû Yusuf'a  ) göre sünnet-i müekkede olan Kurban ibadeti, İmam A'zam Ebû Hanife'ye göre vaciptir. Delili de: "Rabbin için namaz kıl ve kurban kes"(Kevser108/ 2)  ayetinin delâletiyle Peygamberimizin: "Kimin hali vakti yerinde olur da kurban kesmezse namazgahımıza yaklaşmasın."( İbn Mace, Edahi,2 )hadisindeki sert uyarısıdır. Yani İmam A'zam demek istiyor ki, kurban vacip olmasaydı Peygamberimiz onu terk edene böyle bir tehditte bulunmazdı.

 Güneydoğu Anadoluda görev yaptığımız sırada halkın kurban ibadetine rağbetinin olmadığını gördüm. Gerekçe ise sünnet oluşu idi. Halbuki “Niçin kurban kesmiyorsunuz?”  sorusunun cevabı “sünnet olduğu için kesmiyorum” olmamalıydı. Doğru cevap “maddi durumum iyi olmadığından kesmiyorum” olmalıydı. Kürsüye çıkıp dedim ki “Bir ibadetin sünnet oluşu onu ibadet olmaktan çıkarmaz. Ezan okumak da sünnet, terk mi edelim!?” Halbuki Efendimiz gücü yettiği halde kesmeyenleri sert bir dille uyarıyor:  “ Kim gücü olduğu halde kurban kesmezse bizim namazgahımıza yaklaşmasın. (Önce kurbanını kessin.) ” (İbn Mace, Edahi,2)

Kurban, mali bir ibadettir. Kesilen hayvanların etlerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması sonucunda toplum hayatını iyi yönde etkileyen bir ibadettir. Bu sebeple Kurban ibadetinin hem fert açısından hem de sosyal yönden birçok faydası vardır. Kişi kurban kesmekle öncelikle Allah’ın emrine, Hz. Peygamberin sünnetine uymuş olur. Kurban, Allah’ın verdiği nimetlerinden dolayı kendisine gösterdiğimiz bir şükür ifadesidir. Kurban ibadeti cimrilik hastalığından, dünyaya olan düşkünlükten korur. Kurban fakirle zengin arasında köprü vazifesi de görür. Kurban İslam’daki sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerinden biridir.

Kurbanı bizzat kendimiz kesebileceğimiz gibi vekaletle de kestirebiliriz. Bu yolla kurbanımızın  ihtiyaç sahibi insanlara ulaşmasını sağlayabiliriz. Bunun için ülkemizde çeşitli dernek ve vakıflar vekaletle Kurban kesim Organizasyonu yapıyorlar.Bu kuruluşlar vasıtasıyla bunu yerine getirebilirsiniz. Burada şuna dikkat etmek gerekir. Kesimsiz kurban olmaz. Vekaletle de olsa mutlaka hayvan kesilmelidir. Yani kurban kesmek yerine onun bedelini bir yere bağışlamakla kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz. Bununla sadaka sevabı alınmış olur ama kurban yükümlülüğü yerine getirilmiş olmaz. Yani bağış ayrı bir ibadet kurban ayrı bir ibadettir. Bir ibadet başka bir ibadetin yerine geçmez.04.11.2011



3513 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SİZİN KADİR GECENİZ NE ZAMAN? - 19/05/2020
Sahi sizin Kadir Geceniz ne zaman? Çoğumuz Ramazanın 27. Gecesine odaklandık değil mi?
CENNETE TÜNEL AÇMAK - 05/05/2020
Cennet her Müslümanın hayalidir. Rabbimiz bizi bu dünyada sınava tabi tutuyor.
HÜZÜNLÜ RAMAZAN - 24/04/2020
Dünya aylardır Koronavirüs salgını ile boğuşuyor. Ülkemizde de hastalığın yayılmasını önlemek maksadıyla bir dizi tedbirler alındı.
HAYIRDA YARIŞMAK - 17/04/2020
Devletimiz tarafından “Biz Bize Yeteriz Türkiye” yardımlaşma kampanyası başlatılıp da bağışlar yağmur gibi yağmaya başlayınca aklıma Tebük seferi öncesi yaşananlar geldi.
İMAMLAR VE DOKTORLAR - 31/03/2020
Millet Koronavirüs ile savaşırken şu malum “hastalıklı kafa” yine ortalığı bulandırdı. Neymiş 150 bin imam bir doktor etmezmiş! İmamlar ile doktorları kıyas etmek ne kadar doğru dersiniz?
İYİ-KÖTÜ-ÇİRKİN - 18/03/2020
Bir süredir dünya gündeminin ilk sıralarında “Koronavirüs” yer alıyor. Koronavirüs’ün anavatanı Çin. Daha sonra dünya çapında yayıldı. “Acaba ülkemizde de vaka olur mu?” sorusu hep gündemdeydi.
CORONA MI SİGARA MI? - 04/03/2020
Bugünlerde gündem “coronavirüs”. Dünyada hızla yayılan ve ilk çıktığı Çin’de 2500 kişinin ölümüne sebep olan ölümcül bir virüsten bahsediyoruz.
NAMAZ EĞİTİMİ - 19/02/2020
Hayatımız ezanla başlar namazla biter. Doğduğumuzda ilk duyduğumuz “Allâhü Ekber” sözüdür.
MUSİBETLERİ NASIL OKUMAK LAZIM? - 05/02/2020
Dünya insan için bir imtihan yeridir. Dünya denen şu hanede iyi veya kötü denebilecek çeşitli olaylarla karşılaşırız. Nimetle de karşılaşabiliriz musibetle de.
 Devamı
Aydın Gökçe Bey'e Teşekkür
Sitemize Vaaz Ansiklopedisi olarak eklediğim bölüm Aydın Gökçe'nin Almanya'da görevli iken çeşitli kaynaklardan yaptığı vaazları alfabetik sıraya almasıyla oluşmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu vaazlar ayrıca Dosyalar bölümünde de yer almaktadır. Vehbi Akşit
Vaaz Ansiklopedisi
VAİZLER KÜTÜPHANESİ
Hadislerle İslam
İslam Ansiklopedisi
Kur'ani Site
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
Saat